5 redenen waarom je de expo Wonderlijke voyage moet zien
1. Het verhaal is fascinerend
Michael de Febure scheept in aan boord van de Sint-Pieter die koers zet naar Oost-Indië. De priester uit Gent is dan 58 jaar, ging nog nooit verder dan de kerktoren, heeft zelfs nog nooit de zee gezien. Het is op aandringen van de rijke ondernemersfamilie Maelcamp dat de pastoor meegaat als aalmoezenier met de 68-koppige bemanning.
Ick hebbe van myn huys absent gheweest sedert 19 Meij 1721 tot 24 September 1722 synde 16 maenden en 5 daeghen.
Uit het dagboek van Michael de Febure
Waarom is dat verhaal zo belangrijk? Eigenlijk is het vooral de nalatenschap van De Febure die van onschatbare waarde is. Aan boord van het schip schrijft de man nauwkeurig al zijn bevindingen neer in een dagboek. Hij maakt gedetailleerde beschrijvingen van het wonderlijke (vaak nog onbekende) zeeleven, experimenteert met temperatuurwaarnemingen en verontwaardigt zich over het uiterlijk en de gebruiken van de lokale bevolking in Kaapverdië en Oost-Indië. Daarmee is zijn schrift een uniek tijdsdocument dat de aanleiding werd voor deze hele expo.
De Universiteit van Gent digitaliseerde het document zodat je De Febures dagboek online kan lezen.
2. De scenografie is verrassend
Op de expo Wonderlijke voyage lijk je bijna echt in te schepen aan boord van de Sint-Pieter. Je bezoek start in het statige kantoor van de Maelcamps en eindigt op de kleurrijke markt van Surat. Ondertussen hang je over de reling om zeedieren te zien, laat een videoprojectie de boot bijna echt bewegen en begeleiden de geluiden van het water je via de kajuiten naar Kaap de Goede Hoop en verder tot in Oost-Indië. Dat alles maakt de expo veel meer dan een verzameling van museumstukken.
Wonderlijke voyage is een belevingsexpo die je volledig onderdompelt in de wereld die Michael de Febure in zijn dagboek beschrijft.
Bekijk een stuk van de opbouw van de expo
(en lees verder onder de video):
3. De audioguide spreekt tot de verbeelding
Drie acteurs loodsen je doorheen Wonderlijke voyage in een levendige audioguide. Titus De Voogdt brengt de aalmoezenier tot leven, Sebastien Dewaele schittert als de bokkige kapitein die geregeld in de clinch ligt met zijn eerste stuurman, vertolkt door Wouter Bruneel. Verder hoor je nog de stemmen van Ron Cornet (kok), Begir Memetir Besh (Italiaanse koopman) en Kuno Bakker (scheepsjongen) en Sieglinde Michiel (vertelstem).
De cast maakt van je bezoek aan de expo écht een zeereis, vol stormen, kapers en piraten die je meenemen in de sfeer van zo’n 18de-eeuwse voyage.
4. Je ziet topstukken uit heel Europa
Toen Historische Huizen Gent begon aan deze Wonderlijke voyage hadden ze weinig meer dan het dagboek van Michael de Febure. Toch slaagde het team achter de expo erin om de reis inderdaad wonderlijk te maken voor de bezoeker. Een lange zoektocht langs allerlei maritieme en historische musea in binnen- en buitenland leverde heel wat topstukken op voor de expo, zo’n 250 in totaal.
Je krijgt historische atlassen te zien, oude zeekaarten, opgezette vogels of vissen, Indisch textiel en maritieme vondsten.
De walvis van het affichebeeld is trouwens een unieke zestiende-eeuwse voorstelling die voor het eerst in tien jaar het Museum Plantin-Moretus verlaat en nu te zien is in de Sint-Pietersabdij.
5. De expo is ook wonderlijk voor kinderen
Ook voor kinderen is deze expo geweldig: alle visuele indrukken spreken zo tot de verbeelding dat jong en oud zich snel kan inleven in het verhaal van Michael de Febure. Reizigers vanaf 7 jaar kunnen op avontuur gaan met de audioguide, terwijl er voor de kleinste matrozen een leuk zoekboekje is om de belangrijkste, unieke voorwerpen van de expo te ontdekken.
Praktisch
Wonderlijke voyage loopt tot 6 maart 2022 in de Sint-Pietersabdij in Gent.
De expo is open van dinsdag t.e.m. zondag van 10.00u tot 18.00u.
Een ticket kost 12 euro, kinderen jonger dan 12 mogen gratis binnen.