5 redenen waarom spirituele zorg dringend erkend moet worden
15 oktober is Dag van de spirituele zorg. Pastores actief in de zorgsector vragen dat de overheid spirituele zorg opneemt in haar visie op kwaliteitszorg en houden daarover een symposium op 18 oktober in de senaat.
Maar waarom is de erkenning van spirituele zorg in de gezondheidszorg zo belangrijk? 5 simpele redenen.
1. Om te kunnen werken aan de best mogelijke spirituele zorg
Spirituele zorg moet kwaliteitsvol en transparant zijn. Daarom mogen spirituele zorgverleners (katholiek, moslim, vrijzinnig) niet op een eiland werken, maar is hun aanbod best geïntegreerd in het geheel van de zorg.
Dat geldt zowel voor de eerstelijns zorgverlener zoals een arts die aandacht heeft voor de spirituele dimensie van een patiënt en daarover leert praten, als voor de specialist naar wie zo’n arts kan verwijzen als de patiënt er dieper op wil ingaan.
2. Omdat spirituele zorg deel uitmaakt van de best mogelijke zorg
Kwaliteitsvolle zorg houdt rekening met de hele mens: niet alleen zijn lichamelijke dimensie, maar ook zijn sociale, psychische en spirituele. Buiten palliatieve zorgen, waar wel degelijk aandacht is voor en kennis van de spirituele dimensie, bestaat er in de meeste zorgcontexten weinig expertise rond spirituele zorg. In de opleiding is meer aandacht voor de spirituele dimensie van patiënten nodig.
3. Om spirituele zorg in alle zorginstellingen te verzekeren
De erkenning van spirituele zorg zou moeten leiden tot meer kennis en kunde bij eerstelijns zorgverleners, maar ook tot de inzet van meer specialisten, zodat uiteindelijk in alle zorginstellingen patiënten ook op dit vlak geholpen kunnen worden.
4. Omdat spiritualiteit je omgang met ziekte en herstel beïnvloedt
Religie kan je gezondheid zowel positief als negatief beïnvloeden. Welke kant het uitgaat, hangt af van jouw godsdienstige beleving, die gebaseerd kan zijn op negatieve gevoelens (angst, vergelding) of positieve (vertrouwen, hoop). Spirituele zorgverleners kunnen patiënten helpen om hun geloofsbeleving uit te zuiveren, zodat die een steun kan zijn. Studies wijzen uit dat positieve religieuze copingstrategieën leiden tot een verbetering van de fysieke, mentale en spirituele gezondheid.
5. Omdat spiritualiteit de besluitvorming over het levenseinde beïnvloedt
Bij patiënten en zorgverleners blijkt geloof in God de tweede meest doorslaggevende factor te zijn in de beslissing tot verdere behandeling bij kanker (onderzoek van Silvestri et al.). Spirituele zorg kan dan ook een belangrijke ondersteuning bieden in het proces van uitzuivering van die beslissing.