6 verrassende verbanden tussen Kerk en voetbal
In 2018 gaf het Vaticaan een document uit over sport met als titel: Het beste van jezelf geven. Paus Franciscus looft daarin de bijdrage van sport voor het vreedzame samenleven van mensen. De banden tussen Kerk en sportwereld zijn al veel ouder dan dat. 6 feiten.
#1 Voetbal in het Vaticaan sinds de 16de eeuw
De eerste geregistreerde voetbalmatch in het Vaticaan vond plaats op 7 januari 1521. Paus Leo X zat in het publiek. Wellicht had de match weinig weg van het voetbal dat we vandaag kennen, maar in ieder geval heeft het Vaticaan sinds 1973 zijn eigen voetballiga, de Campionato della Citta Vaticano.
#2 Zelfs een nationaal elftal
Maken we ooit de dag mee dat het Vaticaans nationaal elftal naar de Wereldbeker dingt? Dat lijkt hoog gegrepen. Het elftal bestaat uit de beste spelers onder de werknemers van de Zwitserse Garde, politie en dicasteries. In 2002 speelde het team zijn eerste match.
#3 Onze pausen houden van voetbal
Joannes Paulus II was zelf in zijn jonge jaren keeper. Het Poolse nationale team, Liverpool F.C. en KC Krakau konden op zijn steun rekenen.
Emeritus paus Benedictus XVI is naar verluidt fan van Bayern München - hoe kan het ook anders? Toen hij nog ‘kardinaal Ratzinger’ was, schreef hij een boek over voetbal en sport met als titel: Suchen was droben ist (Zoeken wat daarboven is).
Paus Franciscus supportert voor het Argentijns team San Lorenzo.
#4 De Clericus Cup
Los van de bezigheden van het nationale elftal is er sinds 2007 ook jaarlijks een voetbalwedstrijd voor seminaristen in Rome: de Clericus Cup. 16 scholen en 65 landen werden al vertegenwoordigd. De wedstrijden worden gespeeld op zaterdagen. Een match duurt 60 minuten in plaats van de gebruikelijke 90.
#5 De Spaanse voetbalconnectie
Toen Spanje de Wereldbeker won in 2010, droegen verschillende spelers de trofee op aan Onze-Lieve-Vrouw en een uiteenlopende reeks heiligen. Andres Iniesta beloofde een bedevaart te volbrengen en David Silva dankte Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel.
Hoeft het nog gezegd dat ook in het huidige Belgische team heel wat spelers hun dankbaarheid uiten naar boven?
#6 Discipline en verbondenheid
Is de genegenheid van de Kerk voor de sport terecht? Sport leert om tegenslagen te overwinnen, zo leren we uit het document Het beste van jezelf geven.
Blijven geloven, ook als alles tegen zit.
Sport helpt een teamgeest ontwikkelen en draagt bij tot de heiliging van mensen, vindt paus Franciscus. Bovendien biedt sport de kans om (jongeren) vaardigheden bij te brengen, de integrale mens te ontwikkelen en om met anderen samen te werken.
Ondanks problemen als doping, corruptie en misbruik van kinderen in sportverenigingen - die bestreden moeten worden - biedt de sport dus uitgelezen kansen tot verbondenheid en echte vrijheid door discipline.
Bron: onder meer Epic Pew