8 tips uit de najaarscatalogus van Halewijn
#1 De Voorafplek
Nog nooit van de ‘voorafplek’ gehoord? Dat is logisch. Dat woord bestaat niet. Of toch, nu wel. Erik Galle bedoelt er die plek mee waar God op hem wacht en al aan het bidden is nog voor hij zelf aansluit. Van op die plek doet hij aan bodemonderzoek: Wat is menszijn? Hoe word je meer mens? Hoe geeft het christelijk geloof antwoord op die vragen? In zijn boek is zowel de psychotherapeut als de monnik in de auteur aan het woord.
Het boek is overigens meer dan een boek. Het is een therapeutisch en spiritueel traject, dat je online kan volgen. Op de microsite kan je een interview met de auteur beluisteren.
Op 2 (abt Manu Van Hecke en Laetitia van der Lans, uitgever en medeoprichtster van De Zalige Zalm), 16 (Leo Fijen, directeur van uitgeverij Adveniat) en 30 oktober (Anja T’Kindt) telkens om 10 uur, geven verschillende mensen hun visie op het boek ‘De voorafplek. Een monastiek en therapeutisch traject’. Schrijf je gratis in via mail aan halewijn.uitgaven@kerknet.be
#2 Iedereen kan bidden
James Martin gaat in op wat je als lezer altijd al wilde weten over bidden. Zijn jarenlange ervaring met het gebed en het begeleiden van anderen bij het bidden, spelen hierbij een belangrijke rol. Zelfs de scepticus die ervan overtuigd is dat bidden niets voor hem is, kan in dit basiswerk zijn gading vinden. De Amerikaanse jezuïet ontkracht de mythe dat er maar één goede manier van bidden zou bestaan, een brede waaier van mogelijke wegen om te bidden wordt verkend. Met zelfrelativering en humor kruidt de auteur zijn verhaal af.
#3 Brussel, 70 inspirerende plaatsen
Een zeventigtal mensen vertelt in dit boek over die ene plaats in Brussel die een speciaal plekje heeft in hun hart, bijvoorbeeld omdat ze er door iemand of iets geraakt werden. Hun verhalen blazen al die plaatsen leven in. Laat je meevoeren naar die magische plekken in de stad.
#4 Hoeveel kost een tapir?
Guy Cardeynaels studeerde geschiedenis en later ook nog theologie. Hij ontdekte dat je niet erg godsdienstig hoeft te zijn om een talent te ontwikkelen voor religie. In 28 korte stukjes met allerlei wetenswaardigheden schrijft hij over God. Spitsvondig en origineel.
#5 Wandelen naar verinnerlijking
Dit boek brengt het verhaal van de voettocht naar Compostella van Sigrid en Philippe Bafort-Ceulemans, twee ziekenhuispastores in AZ Maria Middelares in Gent. Pittig geschreven dagboekfragmenten nemen je mee op hun wandeltocht, met ups en downs, met prachtige en ook moeilijke momenten. Alsof je samen met hen de camino wandelt.
#6 Baarmoederlijkheid van mens en God
In dit boek benadert Roger Burggraeve het evangelieverhaal van de barmhartige Samaritaan vanuit de verantwoordelijkheidszin van de mens. Door verantwoordelijkheid voor de ander te voelen, de ander als het ware in zich te dragen, wordt hem nieuw leven geschonken. Dat bedoelt de salesiaan met de ‘baarmoederlijkheid van God’. Een bijzonder beeld om verder te verkennen.
#7 Ecopersonalisme
In een warm pleidooi nodigt Luc Bouckaert de lezer uit om de overstap te maken van ‘ego’ naar ‘eco’. Daarbij maakt de emeritus hoogleraar ethiek ook duidelijk dat in geen enkel denken de ecologische kwetsbaarheid mag ontbreken.
Wat bedoelen we precies met ecopersonalisme? Dat maakt dit boek helemaal duidelijk.
#8 Katholicisme en sport
Bestaat er zoiets als een katholieke sport? En wat kan een pastorale aanwezigheid in de sport omvatten? Dries Vanysacker is professor aan de Onderzoekseenheid Geschiedenis van Kerk en Theologie aan de KU Leuven. Hij publiceerde over missiegeschiedenis, maar dus ook over sportgeschiedenis, met name het wielrennen en voetbal.
Tal van personen en organisaties de revue in deze studie, die een unieke inkijk geven in het sportleven in de Lage Landen.
Bekijk het filmpje met korte voorstelling van bovenstaande boeken.