Achter de hongersnood in Zuid-Sudan, Jemen, Nigeria en Somalië
Allereerst in Zuid-Sudan, maar ook in Jemen, Somalië en Nigeria is de nood aan voedselhulp zo dringend dat Consortium 1212 een noodoproep doet. Naast de belangrijkste partners Unicef en Plan België maakt ook Caritas International deel uit van deze koepel van ngo’s, die actief zijn in de betrokken landen.
Zuid-Sudan hongert eigen bevolking uit
Zuid-Sudan riep officieel de hongersnood uit voor bepaalde delen in de provincie Unity State in het noorden. Ruim 100.000 mensen sterven er nu al van de honger. In het hele land zijn ruim 1 miljoen kinderen ernstig acuut ondervoed. 5 miljoen mensen hebben hulp nodig.
Sinds er ruim drie jaar geleden gevechten uitbraken, met name in Unity State, was de situatie nooit zo urgent als nu. Kort gezegd komt het conflict neer op een etnisch geïnspireerde machtsstrijd tussen president Salva Kiir (Dinka) en zijn voormalige vice-president Riek Machar (Nuer). In het totaal telt Zuid-Sudan 65 etnische volkeren, maar de president bedreigt vooral de Nuer-bevolking met uitroeiing. Uithongering hoort bij de taktiek.
Ondanks die dramatische situatie blijft onder meer Caritas International de bevolking ter plaatse bijstaan.
Ook in gebieden die minder door het geweld getroffen zijn, lijdt de bevolking honger door de ineengestorte economie.
Brood is schaars en onbetaalbaar. Gabriel Yai van Caritas Zuid-Soedan vindt het daarom echt niet het moment voor de internationale gemeenschap om zich af te keren van Zuid-Soedan.
We moeten al het mogelijke doen om levens te redden. Gabriel Yai, Caritas Zuid-Sudan
Toen in juli 2016 het geweld uitbrak in het zuidelijke Yei, verving Caritas de duurzame activiteiten er door noodhulp. 90.000 inwoners in de stad Yei zitten als ratten in de val. Sinds december krijgen ze voedsel en zaden om groenten te kweken. Elke maand krijgen 1.200 kwetsbare gezinnen een voedselpakket van 36 kilo maisbloem, 6 kilo bonen en 1 liter olie. Dit zal nog zo doorgaan tot mei.
In juni wordt de eerste oogst van 2017 verwacht en zullen ze hopelijk opnieuw voor hun eigen voedsel kunnen instaan. We willen meer doen, maar daar is geld voor nodig, klinkt het bij Caritas International.
Nigeria, waar Boko Haram en leger dorpen plat branden
Acht jaar geleden begon in Nigeria een gewelddadig conflict. Boko Haram valt openbare plaatsen aan, ontvoert vrouwen en meisjes, vernietigt dorpen en steden. Akkers worden verwoest, vee in beslag genomen, markten gesloten. Ook het Nigeriaanse leger gijzelt de bevolking in de tegenaanval.
Naar schatting 49.000 kinderen zullen sterven van de honger als ze geen behandeling krijgen. Nochtans kan een eenvoudige behandeling met therapeutisch voedsel hun leven redden, stelt UNICEF.
Heel wat mensen die hun thuis moesten verlaten, wonen nu in steden die volledig verwoest zijn. Gezinnen hebben beperkte toegang tot water, voedsel en behoorlijke sanitaire voorzieningen. Duizenden kwetsbare kinderen hebben dringend nood aan humanitaire hulp. Grote vluchtelingenkampen ontstonden rond het Tsjaadmeer, dat door droogte al gereduceerd is tot 10% van wat het ooit was.
UNICEF ondersteunt lokale gezondheidscentra, onder andere in kampen voor ontheemde personen, om er kinderen te screenen en behandelen voor ondervoeding. Door de lokale gezondheidszorg te verbeteren, wordt niet alleen het leven van de kinderen vandaag gered, maar ook in de komende jaren.
Behalve voedselhulp verbetert UNICEF de toegang tot drinkbaar water en tot sanitaire installaties, voorzien we medische zorgen, vaccins, scholing en psychologische bijstand aan kinderen die in aanraking kwamen met geweld.
Jemen, oorlog met Belgische wapens
In Jemen is al twee jaar een conflict gaande. Na de omverwerping van de sjiitische president Saleh in 2015 kwam een overwegend soennitisch regime aan de macht. Dat staat in toenemende mate onder druk, onder meer door IS en sjiitische rebellen die Saleh blijven steunen. Saudi-Arabië komt president Al-Hadi ter hulp.
Momenteel lijden 462.000 kinderen aan ernstige acute ondervoeding, een stijging met bijna 200% sinds 2014. Vorige week riep minister van Buitenlandse Zaken Alexander De Croo de Waalse regering op om de wapenexport naar Saudi-Arabië stop te zetten, als bestemmingsland goed voor 60 % van de Waalse wapenuitvoer: Je kunt niet enerzijds voedselhulp sturen en anderzijds de oorlog voeden.
Intussen werkt UNICEF in Jemen alvast aan therapeutische behandeling voor 320.000 kinderen.
Somalië kreunt onder droogte
De huidige droogte in Somalië is een van de ergste sinds mensenheugenis. Ze is extremer en duurt langer dan in 2011, toen 250.000 mensen het leven lieten. Bijna de helft, zowat 6,2 miljoen mensen, is getroffen door ernstige voedselonzekerheid en heeft nood aan humanitaire hulp. In de komende maanden zullen 270.000 kinderen te maken krijgen met ernstige acute ondervoeding.
Heel wat mensen hier zijn herders. Hun dieren zijn gestorven, zegt Abdi Tari Ali, programmaverantwoordelijke van Caritas in Somalië. Mensen wandelen tot 90 km om in Gedo te geraken, want hier is water voor hen en voor hun dieren.
Het aantal gevallen van cholera stijgt spectaculair. De hygiëne in vluchtelingenkampen is erbarmelijk. Cholera kan gemakkelijk behandeld worden maar de mensen moeten tot bij ons geraken. Sommigen arriveren hier op een draagberrie of een kameel en hebben 20 km afgelegd. Geen idee hoeveel mensen er onderweg sterven. Caritas richtte daarom choleracentra op.
Onze 30 bedden volstaan niet voor de honderden gevallen. Komt er een lading geneesmiddelen, dan is die in de kortste tijd opgebruikt.
Steun Consortium 1212 met een gift op rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 of steun Caritas International rechtstreeks.
Meer weten
- Lees ook Komt jouw gift goed terecht? 5 vragen aan Consortium 1212 (Mo*).
- Nieuws horen uit eerste hand? Ga luisteren naar het getuigenis van bisschop Kussala uit Zuid-Sudan. Van 24 tot 30 april is hij in ons land via Kerk in Nood. Alle info vind je in de evenementenkalender van Kerknet.