Nog altijd ‘dagelijks brood’: bekende bakker wordt koster
Bijna een jaar geleden moest hij door gebrek aan opvolging een punt zetten achter zijn banketbakkerij tegenover de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Het betekende het einde van een bijzondere familietraditie van 256 jaar en zeven generaties. Maar wanneer de ene deur sluit, gaat een andere weer open, klinkt het gezegde. Al had Michel Vanderbeek uit Blaasveld nooit kunnen vermoeden dat het de deur van de Sint-Romboutskathedraal zou worden. Sinds kort is hij er deeltijds koster en kerkmedewerker. Iets wat zijn betovergrootvader Frans Verhavert en diens zoon Constant hem al eerder voordeden. Tradities zitten duidelijk in de genen euh gebakken.
In schoonheid
Het was zonder meer met spijt in het hart, maar Michel Vanderbeek (52) en zijn vrouw Ann Donneux (51) konden naar eigen zeggen hun bakkerij toch in schoonheid afsluiten. Hun medewerkers konden elders aan de slag of gingen met pensioen. Het pand werd verhuurd aan een ijssalon dat mensen met een beperking laat meedraaien in de zaak. Een fraai sociaal project, dat de pijn verzachtte bij het koppel.
„Ann wilde opnieuw studeren en schreef zich in als vrije student aan het Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen in Leuven”, vertelt Michel. „Ze heeft een diep geloof en hoopt daarin een nieuwe toekomst te kunnen vinden. Persoonlijk kreeg ik meerdere job-aanbiedingen, maar het was niet meteen wat ik zocht. Tot ik vernam dat de kathedraal op zoek was naar een koster. Daarop ben ik gaan praten met pastoor Filip Hacour en de voorzitter van de kerkraad.
Ze vonden niemand die in het weekend of op feestdagen wilde werken.
Dat was voor mij zeker geen bezwaar. Ik heb daar 32 jaar ervaring mee.”
Hoewel Michel niet onmiddellijk wist wat een koster allemaal doet, voelde het voor hem wel aan als een godsgeschenk. „Ik heb dan ook geen moment getwijfeld”, zegt hij. „Ik heb nu meer tijd voor onze kinderen. Mijn work-lifebalance is plotsklaps veranderd en vanaf het eerste ogenblik dat ik in de kathedraal aankwam, werd ik er warm onthaald en voelde ik de gedrevenheid van het team. Ik heb op korte tijd al zoveel geleerd en kan intussen ook nog voortgroeien in geloof. Het is iets wat me altijd intrigeerde, maar door mijn zaak kon ik niet zo vaak naar de eucharistievieringen gaan. Enkel tijdens onze vakantie aan de Belgische kust.”
Kathedraal-dj
In de Sint-Romboutskathedraal maakt Michel deel uit van een vijfkoppig team, ieder met zijn verantwoordelijkheid. Van financiën over erfgoed en concerten tot de praktische voorbereidingen van de erediensten. „Ik ben zelfs dj tijdens de vieringen”, lacht hij. „Maar toegegeven: ik ben wel trots, ja. Blij dat ik in dit imposante gebouw mag werken. De kathedraal is niet enkel de metropolitane kerk van België en de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, ze is ook de meest bezochte toeristische plek in Mechelen. De kathedraal moet als erfgoedplek ook in orde zijn. Er komen hier heel wat toeristen op bezoek en het is belangrijk dat zoiets gebeurt met eerbied en respect.
Ik wil mensen verwelkomen en voor hen aanspreekbaar zijn.
Sommigen komen wel eens vragen naar een bepaald beeld van een heilige. Dat lukte me aanvankelijk niet zo goed, maar dat is nu geen probleem meer. Ze vinden bij mij zelfs een luisterend oor, en dat is voor hen vaak al genoeg, maar ik verwijs hen evenzeer door naar onze pastores. Ja, ik ben gelukkig hier. Ik doe dit met hart en ziel. Er is veel dankbaarheid. Ik voel veel liefde en begrip, evenals waardering, zowel van pastoor Filip als van hulpbisschop Koen Vanhoutte en van kardinaal De Kesel. Dat doet deugd. De kardinaal kende ik al, want ik had het voorrecht om voor hem te bakken. Nu leg ik hier voor hem zijn dagelijks brood klaar.”