Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwecollege plus bezint met mondmaskers
Aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege plus in Antwerpen liep onlangs de actie Inside/Outside. Bedoeling was dat de leerlingen aan de hand van versierde mondmaskers eens stil stonden bij de tegenstelling tussen in- en ommekeer, legt coördinator Erwin Desmet van het pastorale team van het college uit. Wij dragen al bijna een jaar voortdurend een masker voor ons gezicht. Dat moet zo, omwille van de risico’s op besmetting met het coronavirus. Maar maskers dragen is niet nieuw. In niet-coronatijden zetten we niet alleen met carnaval, maar ook in het dagelijkse leven wel eens een masker op. Het biedt een gevoel van veiligheid, al weten we erachter wel beter. Ons masker verbergt soms angst en pijn, we zijn bang ons ‘ware’ gezicht te tonen.
Maar er kunnen ook hoop en verlangen achter een masker schuilgaan. Erwin Desmet
Caresme versus charnage
De mens is al eeuwen geboeid door wat een dertiende-eeuwse oud-Franse dichter La bataille de Caresme et de Charnage noemde: de strijd tussen Vasten en Vastenavond. In de traditionele moraal gaat het om een tegenstelling tussen feesten, rijkdom en schransen enerzijds en vasten, tekorten en boetedoening anderzijds. Maar wellicht hoeft die tegenstelling zo scherp niet, zegt Desmet. Wij ervaren tijdens deze coronacrisis maar al te zeer dat de grenzen flinterdun zijn tussen de veiligheid van het mondmasker en het ongemak ervan, tussen het gebrek aan sociaal contact en onze vreugde om een leuk gesprek per FaceTime of Skype, tussen de vakantieplannen die in het water vielen en een deugddoende boswandeling met vrienden.
Versierde mondmaskers
Daarom hebben wij de leerlingen uitgenodigd eens stil te staan bij die tegenstelling tussen inside en outside, tussen in- en ommekeer, voegt godsdienstleerkracht Stijn Houtman eraan toe. Zij mochten met een versierd mondmasker naar school komen. Zelf had ik mijn masker tot een totem omgevormd, een verwijzing naar de scoutsgroep ‘Den 2’ waar ik destijds bij was en die met de school verbonden is. Het aantal leerlingen met een versierd mondmasker was niet overweldigend, maar enkele waren wel erg creatief. Zo had iemand de initialen van de school op haar masker geborduurd en een andere had er vele kleurige ballonnetjes aan vastgehecht. Maar de prijs voor de beste creatie gaat ongetwijfeld naar het mondmasker waar een coronavirus op was bevestigd, naast een spuitbus om het virus te lijf te gaan.
Het coronavirus mag ons gemaskerd hebben, het heeft ons duidelijk nog niet gefnuikt. Stijn Houtman