Barokke Begijnhofkerk in Mechelen is decor voor ‘Een Passie’
Noem het gerust beeldend muziektheater dat schuurt en troost, maar het is vooral een voorstelling die verbindt. Eind maart (donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29) en begin april (dinsdag 1, woensdag 2 en donderdag 3 april) beelden tientallen spelers in de Begijnhofkerk in Mechelen zo’n 40 tableaux vivants uit, terwijl een professioneel spreekkoor het passieverhaal vertelt, onder begeleiding van een muzikaal ensemble. Samen brengen ze het oude passieverhaal met een blik van nu.
Het passiespel kent een lange traditie in de Dijlestad, maar in 2023 koos regisseur Willem Verheyden voor een andere invalshoek. Hij liet zich daarbij inspireren door een Italiaanse theatergroep, die barokke schilderijen van de Italiaanse kunstschilder Caravaggio (1571-1610) tot leven bracht. En met succes, want in een mum van tijd waren de voorstellingen uitverkocht. In ruim anderhalf uur tijd zagen de toeschouwers in De Passie van Jezus levende schilderijen voorbijkomen, beklijvende en stilstaande beelden. Sommige meteen herkenbaar, anderen kregen dan weer een eigen interpretatie. De concentratie van de spelers die vaak minutenlang stil bleven staan, was meer dan indrukwekkend.
In de kern gaat Een Passie over die ene man, Jezus.
Voor deze editie mikt de organisatie op een nog breder publiek en herdoopte de voorstelling tot Een Passie. De titel mag dan wel anders zijn, het concept blijft onaangeroerd. Vrijwilligers brengen de tableaux vivants tot leven in krachtige, stille houdingen. ‘Het verhaal gaat uiteraard over Jezus Christus, maar eigenlijk gaat deze voorstelling over ons allemaal’, vertelt Willem Verheyden. ‘Lijden is zo universeel. We komen het tegen in ons eigen leven, ervaren het in onze omgeving en het is alomtegenwoordig in de wereld en in de media. We kennen het allemaal. Van heel dichtbij of van veraf. Elke toeschouwer zit in de zaal met zijn eigen rugzak. Iedereen zal dan ook met andere ogen kijken naar de voorstelling.’
In zijn zoektocht naar universele troost verzamelde Willem Verheyden muzikaal leider Piet Van Bockstal en schrijfster Marlies Verdoodt rond zich. Wat dit trio verbindt, is hun eigentijdse en professionele blik en hun focus op de essentie. Maar ook hun streven naar perfectie en ontroering. Marlies Verdoodt hertaalde de Bijbelse teksten van leven en lijden tot poëtische teksten van reflectie en verstilling. En de muziek onder leiding van Piet Van Bockstal speelt in op beeld en woord.
Een Passie is een confrontatie met jezelf, met je eigen pijn en lijden.
Wie de vorige editie in 2023 zag, mag zich alvast voorbereiden op een nieuwe wind. Teksten werden verfijnd en versterkt. Maar wel gebracht door dezelfde stemmen van podcastmaker Achille Van Ingelgem en radiomaker Marie Neefs. Tableaux vivants werden herbekeken en met verrassende theatrale ingrepen geruisloos aan elkaar verbonden. En het muziekrepertorium reikt van de middeleeuwen tot de hedendaagse tijd.
Ook danser Sander Vloebergs geeft een nieuwe dimensie aan de voorstelling. Als theoloog én choreograaf is hij gefascineerd door de raakvlakken tussen religie en kunst, tussen geloof en ontroering. ‘Bewegen in de marges van de (heils)geschiedenis boeit me enorm. Ik hou ervan om alternatieve rituelen, rollen en events uit te denken via kunst, die onze bestaande denkkaders uitdagen’, zo duidt hij zijn plek.
Meer informatie en ticketinfo op www.eenpassie.be