Bennie Callebaut: 'Bezoek paus aan Loppiano is ferme bemoediging'
Bennie Callebaut was 16 toen hij voor het eerst in Loppiano kwam. De paus zou vandaag die kleine Italiaanse gemeente niet bezoeken als Chiara Lubich er in 1964 een eerste Focolarestadje stichtte als laboratorium van broederlijkheid. Vandaag wonen een 800-tal leden van de beweging tussen de andere inwoners.
Die eerste keer was ik hier twee dagen op doorreis, vertelt Callebaut. Het zou nog 40 jaar duren vooraleer hij hier kwam wonen. Intussen woont en werkt hij er 8 jaar. Er bestaan honderden manier om het evangelie zichtbaar te maken met vallen en opstaan. Maar dit is toch een heel bijzondere. In Loppiano wonen mensen van 60 verschillende nationaliteiten. En we vormen echt één familie.
Ik geloof nogal in het Afrikaanse gezegde 'Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden'. Bennie Callebaut
Sophia Universiteit in Loppiano vormt bruggenbouwers
Zelf werkt Callebaut, socioloog van opleiding, als professor sociale ethiek aan het Sophia Universitair Centrum. Een universiteit in een stadje van 5.000 inwoners? Het was een van de laatste wapenfeiten van Chiara Lubich, die overleed in 2008. Ze valt onder de koepel van pauselijke universiteiten en trekt een 120-talstudenten van over de hele wereld.
Callebaut: We bieden alleen masters aan, en wel in drie richtingen: theologie/filosofie, economische en politieke wetenschappen en ten slotte cultuur en communicatie. Typisch voor ons aanbod is de interdisciplinaire aanpak. Studenten economie en politiek volgen ook Bijbelstudie, bijvoorbeeld. En theologiestudenten leren over de huidige cultuur en hoe daarin te communiceren.
Het idee daarachter: de wereld heeft nood aan bruggenbouwers, mensen die niet enkel hun eigen vakgebied kennen, maar verbinding weten te leggen met andere disciplines en met andere mensen en culturen.
Kennis en wijsheid verbinden, dat is het opzet van de Sophia Universiteit van Loppiano.
Ongeveer de helft van de studenten kent de Focolarebeweging nog niet persoonlijk bij aankomst. Wat hen aantrekt, is die interdisciplinaire aanpak, weet Callebaut. Gelovig, andersgelovig of niet gelovig, iedereen is welkom. De enige voorwaarde is een stijl van broederlijkheid te willen proberen.
Het blijkt te werken. Een Egyptische oudstudent organiseerde een gezamenlijk evenement met de orthodoxe en katholieke patriarchen (pausen) van Alexandrië. Dat was voor het eerst in decennia. Een Libanese juriste maakte hier een thesis over de roeping van Libanon en werd aangezocht door de regering om het schoolsysteem te herdenken vanuit interreligieus oogpunt.
Pausbezoek als bemoediging
Bekijk de livestream van het bezoek.
Het bezoek van paus Franciscus aan Loppiano kaderde in een reeks bezoeken aan symbolische plekken van spirituele vernieuwing in Italië, zegt Callebaut. Het is een manier om de Italiaanse kerk te bemoedigen in haar meest beloftevolle aspecten. Hoewel na Loppiano nog Focolarestadjes volgden, is het model nog steeds vrij onbekend in de wereld, net als de universiteit. Callebaut hoopt dat het bezoek van de paus daar verandering in brengt. Het was de eerste keer dat een paus het stadje bezocht.