Christenen, moslims en joden samen aan tafel voor vrede
Tijdens de maand Ramadan vasten moslims overdag. Vanaf zonsondergang wordt dat vasten verbroken met dadels en melk. Na het gebed volgt dan een heerlijke maaltijd. Op 11 juni vond dit ritueel plaats in de Magdalenakerk in Brugge, op initiatief van het 'levensbeschouwelijk labo' Yot, in samenwerking met de moslimgemeenschap, het cultureel islamitisch centrum, de diversiteitsdienst van de stad, Vorming PLUS, en ORBIT West-Vlaanderen. Een tiental moslima's was de hele dag in de weer om de maaltijd te bereiden.
Enkele islamitische stemmen:
Soraja Geunar, een jonge Brugse moslima nam als eerste het woord: Ramadan betekent niet eten, maar meer nog gaat het over gewoontes doorbreken. Voor mij betekent het: rekening houden met jezelf en met anderen.
Vasten gaat ook over je beheersen, lichaam én gedachten, zegt Minara. Focussen op goede daden. Je proberen in te stellen op dingen die andere mensen helpen. Verbondenheid met mensen die honger lijden omdat ze arm zijn. Een wereldwijde verbondenheid.
Voor mij is vasten ook: vergiffenis vragen en bidden om vrede voor de hele wereld.
Aziz Rajput, voorzitter van het cultureel islamitisch centrum, vatte de avond zo samen: Het toppunt van deze avond is volgens mij: moslims, christenen en joden, die onder hetzelfde dak samen eten en drinken. Ik vind dat goddelijk! Samenkomen om onze batterijen op te laden, dat is waar het om gaat.