Dag van de Spirituele Zorg: een terugblik
‘Groot zijn in iets kleins’
Ieder jaar kiest de Beroepsvereniging voor Zorgpastores een passend en inspirerend thema. Vanuit een sterke waardering voor kleine tekenen van verbondenheid binnen de zorg stond het thema ‘Groot zijn in iets kleins’ dit jaar centraal. Zorgvoorzieningen konden hier (vrijblijvend) mee aan de slag én vonden de nodige inspiratie voor de concrete vormgeving van dit thema op de website van de Beroepsvereniging.
7 stemmen reageren op dit thema
‘Wat roept het thema Groot zijn in iets kleins vanuit uw invalshoek op?’
Deze vraag stelden we vanuit de Beroepsvereniging aan Dirk De Wachter, Herman Van Rompuy, Kris Vanhaecht, Mgr. Van Looy, Margot Cloet, Marc Eneman en Barbara Focquaert. In de vorm van een quote of een kort filmpje formuleerde ieder van hen een bemoedigende, inspirerende boodschap waarmee zij elke eerstelijns én tweedelijns spiritueel zorgverlener een hart onder de riem willen steken.
Hieronder kan je de boodschap van Mgr. Van Looy bekijken, en helemaal onderaan deze pagina Dirk De Wachter. Meer zien? Ga naar de website van de Beroepsvereniging.
Wat doen pastores eigenlijk? 5 pakkende verhalen
Op de Dag van de Spirituele Zorg plaatsen we uiteraard ook graag het beroep van de spiritueel zorgverlener in de kijker. Hiertoe organiseerde de Beroepsvereniging voor Zorgpastores in samenwerking met Kerknet een tweedaagse workshop ‘storytelling’. Het resultaat van deze workshop mag gezien worden: vijf filmpjes van de hand van vijf pastores uit verschillende sectoren waarin de waarde en specificiteit van het beroep telkens in de vorm van een pakkend verhaal naar voor komt. Bekijk de resultaten.
Enkele concrete initiatieven
Enkele voorzieningen grepen de Dag van de Spirituele Zorg aan om de zorgverleners te bedanken voor hun steun:
• In Dominiek Savio (afdeling volwassenen) stond ter gelegenheid van de Dag van de Spirituele Zorg een oor van 2 meter hoog en 1,5 meter breed. De bewoners en het personeel kregen de opdracht om even stil te staan bij het belang van luisteren naar elkaar.
• In het Jessa Ziekenhuis Hasselt verzamelden de pastores complimentjes van patiënten voor de zorgverleners en in AZ Delta konden de zorgverleners genieten van een kruidensnoepje met een bijhorende inspirerende én waarderende boodschap van het pastoraal team.
• Ook inhoudelijk werd sterk ingezet op het bekendmaken van spirituele zorg. Zo organiseerden de pastores uit UZ Leuven een studiemoment over spirituele zorg én werd (in een aantal ziekenhuizen) de Spiritwijzer toegelicht. Eén van de pastores uit AZ Glorieux Ronse verduidelijkte de werking van de pastorale dienst in een filmpje.
• Bovendien creëerden enkele pastores kansen voor zorgverleners, patiënten én hun geliefden om stil te staan bij de eigen spirituele noden en krachtbronnen. In het OLV Ziekenhuis Aalst, bijvoorbeeld, werden de zorgverleners uitgenodigd om een antwoord te formuleren op de vraag: ‘Wat geeft me vleugels, waaraan heb ik deugd op het werk?’ en ‘Hoe ga ik om met stress en tegenslag? Heb je tips voor collega’s?’ Alle antwoorden verschenen in de interne nieuwsbrief van het ziekenhuis.
• In het AZ Damiaan Oostende ten slotte lagen kaartjes op de tafels in de cafetaria. Op die kaartjes stonden vragen die uitnodigen tot een gesprek over het zoeken en vinden van zin in het leven, gebaseerd op de Spiritwijzer. Bovendien ging pastor Charles Lommens in gesprek met studenten verpleegkunde uit ZoWe (campus Oostende). Deze studenten gaven aan dat ze het belangrijk vinden om zorgvragers, maar ook hun geliefden nabij te zijn als deze worstelen met spirituele noden. Gedurende het gesprek ontdekten ze trouwens ook de specificiteit van de rol van tweedelijns spirituele zorgverleners.
Meer weten?
Voor alle info over eerste- en tweedelijns spirituele zorg, opleidingen, vacatures enz. verwijzen naar de website Pastorale Zorg.