Dankzij deze monnik wordt in Cannes een Gouden Palm uitgereikt
Na de Oscars (de Academy Awards) is de Gouden Palm de meest prestigieuze onderscheiding in de filmwereld. Maar waarom precies een palm?
De verklaring daarvoor gaat terug tot het jaar 410. De monnik Honorat(us) trok zich toen terug op een onbewoond eiland voor de kust van het latere Cannes. Tot zijn grote schrik werd het eiland geteisterd door slangen. Volgens de legende bad de monnik zo intens dat de slangen dood neervielen. Daarom was het probleem nog niet van de baan: de kadavers begonnen zo te stinken dat de monnik de adem werd benomen. Hij bad opnieuw, en toen werden alle dode slangen weggevaagd door een mini-tsunami vanuit zee. De monnik had zich in veiligheid gebracht in een palmboom.
Algauw ging het wedervaren van monnik Honorat over de tong en veel gelovigen sloten zich bij hem aan. Daardoor ontstond een abdij op dit eilandje, dat genoemd zou worden naar de monnik: Ilse Saint-Honorat. In het logo van de abdij was een palmtak te zien.
De abdij ontleende haar naam aan de eilandengroep waartoe Ile Saint-Honorat behoort: de abdij van Lérins. De abdij bestaat tot op vandaag en kan nog altijd worden bezocht.
Honoratus werd aartsbisschop van Arles en wordt daarom nog altijd Honoratus van Arles genoemd. Later werd hij heiligverklaard.
Toen later de stad Cannes ontstond, werd een wapenschild ontworpen met daarop een palmtak, als verwijzing naar de geschiedenis van Sint-Honoratus. Bij het ontstaan van het filmfestival in de Franse badstad, werd een (gouden) palm het voor de hand liggende symbool.