Wat deed God voor Hij de wereld schiep? ~ Nikolaas Sintobin
Nikolaas Sintobin is internetpastor en dat zie je aan de teksten in dit boek: ze zijn kort, luchtig en direct. Vaak vertrekken ze van veelgehoorde misverstanden en verwijzen ze naar de maatschappelijke actualiteit. Is geloven voor simpele zielen? Heeft Jezus gelachen? Is bidden nuttig? In totaal worden 52 vragen behandeld. Een doordenker voor elke week van het jaar. Of had de jezuïet de wekelijkse godsdienstles of catechese in gedachten? Elk antwoord eindigt alvast met nieuwe vragen ter overweging, de ignatiaanse pedagogiek getrouw. Hieronder een voorsmaakje.
Vraag 49 ~ Is christen zijn vooral een zaak van flink je best doen?
De woorden met * worden achterin het boek verklaard. Opnieuw 52 items in het totaal.
Als je in Bijbel* leest, kom je al snel tot een schokkende ont- dekking. Je merkt dat God* zielsveel van mensen houdt en hun keer op keer nieuwe kansen geeft. De mensen, van hun kant, gaan voortdurend de mist in. Ze beantwoorden Gods liefde en trouw vaak met verraad en ontrouw, ook al zouden ze het dikwijls anders willen. In het leven van Jezus* bereikt de weigering van mensen om te doen wat God van hen vraagt een hoogtepunt als ze Hem doden. Al Jezus’ goede vrienden slaan op de vlucht. Het nieuws van de verrijzenis* wordt met ongeloof onthaald. Telkens zet Jezus de eerste stap en geeft Hij opnieuw vertrouwen en nieuwe kansen.
Kortom, de mensen willen wel kiezen voor het goede, maar op eigen kracht kunnen zij dat niet of nauwelijks, hoezeer zij dat ook verlangen. Zeker, het is vandaag niet makkelijk om christen te zijn. Maar eigenlijk is dat nooit anders geweest.
Is echt christen zijn dan een onmogelijke zaak? Zeker niet. Daar is een goede reden voor. Christenen geloven niet alleen dat God helemaal aanwezig is in de God-mens Jezus. Zij ge- loven ook dat God tot op vandaag in ieder mens wil wonen, letterlijk als in een huis. En dat Hij hem of haar de kracht wil geven om goed te leven. Dit verklaart hoe het komt dat christenen zich weliswaar vaak onmachtig en hulpeloos voelen bij wat het Evangelie* van hen vraagt. En dat zij, tegelijkertijd, uiteindelijk tot veel meer in staat blijken te zijn dan zij zelf hadden gedacht, vaak tot hun eigen verbazing. Christenen noemen die voortdurende hulp van God zijn genade*.
- Denk jij dat het mogelijk is om echt te leven zoals Jezus?
- Gods genade, betekent dat iets in je leven?
'Meer geloofskennis nodig'
Aan het Nederlandse tijdschrift De Nieuwe Koers verklaart Sintobin de noodzakelijkheid van dit boek: Bij de gemiddelde Nederlander (of Vlaming, ndr.) is de parate kennis over het christelijk geloof ongeveer nihil. Nochtans is en blijft het christendom een van de fundamenten van onze cultuur en samenleving. De opkomst van het populisme lijkt me rechtstreeks in verband te staan met het onvermogen van vele tijdgenoten om in contact te komen met hun levensbeschouwelijke wortels. Dat deficit aan kennis van het christendom bestaat ook bij (belijdende) christenen. In het bijzonder bij katholieken.
Nikolaas Sintobin, Wat deed God voor Hij de wereld schiep? En 51 andere vragen over het christelijk geloof, Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2019, ISBN 978 90 435 3213 6. Boekvoorstelling op 11 september om 19.30 uur in de Oude Abdij van Drongen. Meer info.