Duitse bisschoppen updaten visie op vredeshandhaving
Soms kun je niet anders dan het leger in te zetten om de veiligheid te garanderen, vinden de Duitse bisschoppen, maar dat heeft grenzen. In hun vredesverklaring roepen zij de federale regering op om in het kader van de NAVO een proces op gang te brengen en samen met de alliantiepartners oplossingen te vinden over ‘de manier waarop de afschrikking die in de nabije toekomst waarschijnlijk noodzakelijk zal zijn, kan worden gegarandeerd zonder kernwapens’.
De tekst werd vorige week gepresenteerd op de algemene voorjaarsvergadering van de Duitse bisschoppen in Augsburg. Daags voordien hadden de bisschoppen nog een gesprek met de inspecteur-generaal van de Bundeswehr Carsten Breuer.
Theoloog en vredesonderzoeker Heinz-Günther Stobbe (Universiteit Münster) zei dat hij voorlopig blij was met het nucleaire beschermingsschild, ‘omdat ik niet zeker weet wat er in het hoofd van de Russische dictator omgaat’. Dit creëert een ‘bepaalde remmingsdrempel’ die men op de lange termijn moet overwinnen. Hij noemde het ‘gek’ dat er tegenwoordig nauwelijks een internationaal verdrag bestaat dat kernbewapening tegenhoudt.
Ulrich Pöner van het secretariaat van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) wees erop dat Franciscus de eerste paus was die het bezit van kernwapens zelfs maar als ethisch onaanvaardbaar bestempelde. ‘Wij zijn iets voorzichtiger’, stelde hij. Het kan tientallen jaren duren ‘voordat we uit deze mega destructieve dreiging komen’.
Vrede moet niet in de eerste plaats in militaire categorieën worden gezien, maar is gebaseerd op rechtvaardige relaties, zei bisschop Georg Bätzing, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie. ‘Wij zijn nog steeds van mening dat de vrede op de lange termijn alleen kan groeien als de gewelddadige relaties opdrogen en de kans op geweld wordt ingeperkt. Maar we zijn niet naïef.’
Stobbe mist een eenvoudige instructies over de legitimiteit van militair geweld. De nood daaraan is vooral duidelijk in de Gazastrook, waar het niet eenvoudig is te beoordelen wat nog proportioneel is.
De tekst is getiteld Vrede voor dit huis.De bisschoppen zien het als een bijdrage aan een noodzakelijk ‘grondig debat over de vrede’. Tegelijkertijd is het een update van het beleidsdocument Just Peace uit 2000.
Bron: KNA