Elke week goed nieuws in 3-voud - 16 september
#1 Record diversiteit op de fiets • Stad Leuven verbrak het Guinness World Record fietsestafette met zoveel mogelijk mensen van verschillende nationaliteiten. Het vorige record stond op naam van een bank in Dubai met 68 nationaliteiten. In Leuven trapten maar liefst 89 verschillende nationaliteiten mee. Schepen van diversiteit Lalynn Wadera laat weten dat Leuven nu echt op de kaart gezet is als diversiteitsstad: Er wonen, werken en leven maar liefst 170 verschillende nationaliteiten in Leuven. We zien dat als een enorme rijkdom en kracht. Burgemeester Mohamed Ridouani nam de laatste kilometers voor zijn rekening.
De recordpoging werd uitgevoerd onder toezicht van een Guinness World Record-deurwaarder en een onafhankelijke getuige. De deelnemers maakten een fotoboek dat binnenkort geschonken wordt aan de winnaars van het WK Wielrennen.
#2 Woonbox helpt mensen uit dakloosheid • Houten wandpanelen, steunkolommen, een vloer en een plafond, die in elkaar ‘klikken’ met houten verbindingen. Zo eenvoudig zit de tijdelijke woning van Klaudia Snarska (27) ineen. Binnenin heeft ze al wat ze nodig heeft. Door oplopende ziektekosten werd ze dakloos, maar nu is ze een van de gelukkigen die in een Woonbox in een oud fabriekspand terecht kan.
Initiatiefneemster Hanna Clarys van Samenlevingsopbouw Brussel: Tijdens hun verblijf worden de bewoners begeleid om een job of opleiding te vinden, of psychische problemen aan te pakken. Wanneer we hier weg moeten, willen we dat iedereen maximale kansen heeft op de reguliere huizenmarkt.
De Brusselse regering kondigde aan om tegen mei 2024 zo’n 5.600 nieuwe sociale woningen te bouwen. Niet genoeg, weet Hanna Clarys. Ze pleit voor een huurplafond om degelijke huurwoningen betaalbaar te maken. Intussen toont de Woonbox dat je leegstand kan aanpakken samen met de meest acute woningnood. Bron: De Standaard
#3 Massa bezoekers voor Sint-Godelieveabdij • Ruim 15.800 bezoekers bezochten in augustus de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat in Brugge. De abdij opende voor het eerst in bijna 400 jaar de deuren voor het brede publiek. Vandaag is het een pilootproject van Toerisme Vlaanderen met de naam 'De Tuin van Heden'. De bezoekers konden hun ideeën voor de toekomst van de site achterlaten en dat was een enorm succes, de grootste bevraging ooit in Vlaanderen naar religieus erfgoed. Tegen februari 2022 wordt het resultaat ervan samengevat en bekend gemaakt.
Bekijk de documentaire De Tuin van Heden met presentatie door Katelijne Boon.
Ook goed nieuws te melden? Stuur een mail naar de redactie of reageer hieronder.