Elke week goed nieuws in 3-voud: voor hoop, geloof en liefde
#3 Gelezen op Facebook
Wat mijn dag goed maakt. Een duim omhoog van een toevallig voorbijganger die me naar de trein zag sprinten. Bedankt om mee te supporteren!
Meer hoeft dat soms niet te zijn. Voor wie steek jij vandaag je duim omhoog?
#1 Start vastencampagne Broederlijk Delen
Voor het thema van de vastencampagne is Broederlijk Delen het dit jaar niet ver gaan zoeken. Geen ver buitenland staat centraal, maar wel het werkwoord zelf: delen.
Delen is volgens de organisatie hét antwoord op de problemen die mensen vandaag momenteel uitdagen: klimaatverandering, sociale ongelijkheid, gebrek aan zingeving. Delen gaat over de kern van Broederlijk Delen: we worden veertig dagen lang uitgenodigd tot her-verdelen en te leven met genoeg.
Bekijk het achtergronddossier (pdf) waarin aandacht is voor de sociale en ecologische grenzen aan de economische groei en waarin Broederlijk Delen een model van mooi en sober leven naar voren schuift.
#2 Oudste Europeaan is zuster van 116
Zuster André werd geboren met de naam Lucile Randon in 1904 in Frankrijk. Op haar 19de bekeerde ze zich tot het christendom. Ze ging werken in een zorginstelling voor ouderen en wezen. Toen ze 40 was, trad ze in bij de Dochters van Liefde. Een late roeping, die toch al 76 jaar duurt (en we tellen door!)
Haar recept voor een lang en gelukkig leven? Elke dag gebed en een glas chocolademelk.
Op haar 115de verjaardag kreeg zuster André een kinderkoor op bezoek in het rusthuis in Toulon waar ze sinds 2009 verblijft. Bekijk de video (Frans).
#3 Doorbraak in zoektocht naar vaccin tegen coronavirus
Voor het eerst is er (aan de universiteit van Texas) een 3D-beeld op atomaire schaal gemaakt van het deeltje van het virus dat zich aan menselijke cellen hecht en hen infecteert. Dit spike-eiwit in beeld brengen is essentieel voor al wie aan vaccins of antivirale geneesmiddelen tegen het nieuwe virus werken.
Het team in Texas is al vele jaren bezig met gelijkaardige virussen zoals SARS, wat hen een voorsprong gaf. Amper 2 weken nadat ze de genoomsequentie van het virus hadden ontvangen van Chinese onderzoekers, hadden ze al monsters van hun gestabiliseerde spike-eiwit ontworpen en geproduceerd.
Bron: EOS magazine
#1 Corsari-prijs voor zuster Paula uit Tienen
Zuster Paula (79) ontving tijdens het Gala van de Tiense Troeven de Corsari-prijs voor haar jarenlange inzet voor kansarmen. De zuster gaf vanaf 1959 les in de lagere school in Hoegaarden en Tienen. Daar pionierde ze met een klas voor kinderen met leermoeilijkheden.
Ook na haar pensioen bleef Paula, een zuster van de Vereniging met het Heilig Hart, actief. In de jaren 1990 stond ze mee aan de wieg van Welzijnsschakel Bezorgd om Mensen (BOM). Samen met de vrijwilligers geeft ze tot op vandaag driemaal per week 850 Tienenaars te eten. En ze denkt nog lang niet aan stoppen. Zusters gaan nu eenmaal niet op pensioen. Het doet wel plezier zo'n prijs, maar eigenlijk zouden alle vrijwilligers in de bloemetjes gezet mogen worden. Zonder die hulp en vele handen zou het niet allemaal mogelijk zijn. Alleen kan je zo iets niet. Het zijn zij die de dikke pluim verdienen.
Bron: Het Laatste Nieuws
#2 100% mens
Ongelooflijk hoe virtuoos deze jongen met Down zich uitleeft op de gitaar. Zwijgen en luisteren. :)
#3 Tieners pesten minder en worden minder gepest
In de Week tegen pesten leert Ketnet kinderen en jongeren een nieuwe move aan. Met 4 stippen op de rug van de hand kun je duidelijk maken dat pesten niet cool is, maar dom. Een welkome duw in de rug komt deze week uit onderzoek door de UGent. Daaruit blijkt dat alle preventiecampagnes succes hebben. Tieners pesten minder en worden minder gepest. Driewerf hoera!
Bekijk de Move tegen Pesten.
#1 Op pensioen, tijd voor nieuwe uitdagingen
Luc Deschodt (75) neemt afscheid als deken van Oostkamp, maar dat betekent niet dat hij op zijn lauweren gaat rusten. Samen met de pastorale eenheid Sint-Franciscus zal hij een huis inrichten voor een Syrisch gezin op de vlucht. Bisschop Lode Aerts vroeg of wij bereid waren om ons binnen onze parochiale eenheid open te stellen voor een kwetsbaar Syrisch gezin, zegt Deschodt aan Krant van West-Vlaanderen. En dat zijn ze dus.
De lokale kerk werkt daarvoor samen met Caritas, de federale overheid en het OCMW van Oostkamp. Maar er is meer nodig dan huisvesting en sociale zekerheid. Als gemeenschap willen we hen omkaderen en op weg helpen. Iedereen kan een steentje bijdragen.
Het hele vluchtelingenprobleem kunnen wij niet oplossen maar voor dat gezin kunnen we wel het verschil maken. Luc Deschot
Wat zou het mooi zijn als we voor die familie een nieuwe toekomst kunnen openen! Het zal ongetwijfeld ook voor ons een verrijkende ervaring worden.
#2 Het wonder van Lichtmis
Nog onder de indruk van de Lichtmisviering in zijn parochie schrijft Emiel De Schepper op Facebook: Af en toe gebeurt hier een wonder in mijn buurt waar ik dan enkele dagen niet goed van ben. Zo ook vorige zondag in de Sint-Andrieskerk. Volgt het verhaal van een jong koppel dat tot voor enkele maanden wekelijks in de mis zat, tot ze plotseling niet meer opdagen, om op Lichtmis weer te verschijnen.
Ze waren de week voordien naar een doopfeest geweest en dat had hen geïnspireerd om hun eigen kindje te komen tonen in de kerk. Emiel schrijft: Hun kindje was eind vorig jaar geboren, wat wij nog niet wisten en wat de reden was van hun afwezigheid. Wat zíj nog niet wisten, was dat deze zondag Lichtmis was, het feest waarop we herdenken dat Maria en Jozef hun kindje Jezus gingen tonen (opdragen) in de tempel.
Ikzelf was daar wel van op de hoogte en keek uit naar het feest en de pannenkoeken nadien. Ik woon immers naast het rusthuis Simeon en Hanna, hoofdpersonages in het verhaal van Lichtmis. Simeon was een godvruchtig man die volgens de overlevering niet zou sterven voor hij de Messias gezien had.
En daar waren ze dan, met hun kindje in de kinderwagen in de kerk. Ze zaten enkele rijen achter mij en ik had ze eerst niet opgemerkt. Na een tijdje keek ik toevallig achterom. De mama herkende me onmiddellijk, nam haar kindje uit de kinderwagen en toonde het. De fierheid van de mama en papa straalde eraf. En ik, ik voelde me zoals volgens mij die Simeon zich toen ook moet gevoeld hebben.
#3 Woningen voor kwetsbare mensen
Sinds 1 november 2019 huurt het OCMW via de kerkfabriek van de Heilige Maria Moeder Gods in Beernem twee nieuwe panden. De ene woning wordt een Lokaal Opvanginitiatief (LOI) voor asielzoekers, de andere een crisiswoonst voor mensen in een noodsituatie. Dat gaat van dak- en thuislozen tot mensen die te maken krijgen met een brand.
En nog dit: in Leuven hielp de organisatie Buren zonder grenzen op 3 jaar tijd ruim 40 gezinnen met het vinden van degelijke en betaalbare huisvesting. Wie ooit mee op zoek ging naar een geschikte woning voor mensen met een migratie-achtergrond en/of een beperkte portefeuille weet wat voor huzarenstuk dat is. Ongelooflijk proficiat!
#1 Puur genieten
Geen uitleg nodig… :)
#2 Daklozenopvang met zicht op Vaticaan
Paus Franciscus deed daklozen in Rome opnieuw een mooi geschenk. Voortaan kunnen ze voor een warme maaltijd en dito opvang terecht in een gebouw vlak bij het Vaticaan. Het gebouw had verkocht kunnen worden voor een hoop geld, maar de paus had er dus duidelijk andere plannen mee.
#3 Bevrijding van schildpadden
Zeeschildpadden zijn een bedreigde diersoort. Toch worden ze nog gevangen en gegeten. Zo ontdekte een man in Nieuw-Zeeland een aantal schildpadden op de markt in Nieuw-Zeeland. Hij kocht ze allemaal op voor 50 dollar (45 euro). Niet om op te eten! Hij liet ze allemaal weer vrij in de zee.
Een studie uit 2014 toont aan dat er jaarlijks zo'n 42.000 zeeschildpadden illegaal gedood worden.
Bron: Bezigheid Nu
#1 Sesamstraat komt met show voor vluchtelingenkinderen
Wist je dat Sesamstraat ooit begon als educatief programma voor kinderen in achtergestelde buurten? De show, waarmee ook hele generaties Nederlanders en Vlamingen opgroeiden, lanceert nog altijd geregeld thema-afleveringen om, bijvoorbeeld, pleegzorg of verslaving aan te kaarten. Nu komt Sesamstraat met een show voor kinderen die lijden onder de oorlog in Syrië.
Het nieuwe programma wordt lokaal geproduceerd en uitgezonden in Syrië, Irak, Jordanië en Libanon. De titel wordt Ahlan Simsim klinken, wat zoveel betekent als Welkom Sesam. Aan de bekende personages zoals Koekiemonster worden toegevoegd: Jad, die zijn land moest ontvluchten, en Basma, die met hem bevriend raakt.
Elke aflevering (van 26 minuten) gaat over gewone gevoelens bij kleuters en jonge kinderen, maar die extra relevant zijn voor kinderen in de situatie van Jad. Ook komen technieken als buikademhaling en expressie via kunst aan bod. Ook te bekijken op YouTube!
Niet dus. Nochtans een knap staaltje a capella. De vijf priesters zongen O mon âme, uit de orthodoxe liturgie. De aflevering was te zien op 18 januari op TF1.
#3 Verlovingsring teruggevonden, en raad eens waar?!
Mary Grams is 84. Twee jaar geleden was haar schoondochter aan het spitten in de tuin. Haalt ze deze wel heel vreemde wortel uit!
Wellicht ook al spittend was Mary haar verlovingsring in 2004 verloren, ruim een halve eeuw na haar verloving. Al die tijd stak hij dus ergens diep in de grond. Tot deze wortel hem opviste. Wat een verrassing!
#1 Dat is pas gemeenschap vormen rond trouwers!
De huwelijksceremonie in de kerk is nog niet goed en wel afgelopen, of plots staat iemand uit de kerkbanken op en begint te zingen: Als de nacht komt en het donker is … Dit moet je gewoon zien. Hou jij het droog?
#2 Ondernemer wil armoede in Antwerpen grondig aanpakken
Theo Vaes is gepokt en gemazeld als ondernemer en oprichter van ArmenTeKort. Zijn missie is niet min: kansarmoede in Antwerpen te overwinnen tegen 2023. Daarvoor zet hij in op innovatie en empowerment, samen met buddy's.
In Mo* legt hij uit: Veel mensen in armoede kampen met een ‘beperkende overtuiging': het zal niet veranderen voor mij. Ook de omgeving kampt daarmee. De hulpverlening spreekt soms van hulpvermijdend gedrag: het lijkt alsof die mensen niet geholpen willen worden. Ik ontdekte dat dat niet waar is, dat dit echt met die beperkende overtuiging te maken heeft.
In 2014 startte de vzw met een buddywerking, waarbij een ‘kanszoekende buddy’ in contact komt met een ‘kansbiedende buddy’. De werking startte met 50 buddy's, vandaag zijn ze al met 800. De vrijwilligers hebben op twee jaar 100 ontmoetingen met iemand in armoede.
Als de kanszoekende buddy die 100 ontmoetingen kan volhouden, en als de kansbiedende buddy dat 100 keer kan volhouden, zien we met bijna mathematische zekerheid een significant herstel van eigenwaarde. Theo Vaes
En dat is het begin van een heel nieuwe situatie. Lees het hele artikel in Mo*.
#3 En dan vind je plots ruim 43.000 dollar!
Een man in Michigan deed een vreemde ontdekking: in een zetel uit de kringloopwinkel - die niet zo lekker zat - bleken stapels bankbiljetten te zitten. Samen goed voor omgerekend zo’n 39.000 euro. Meteen begon hij te fantaseren wat hij er allemaal mee zou kunnen doen: een lening afbetalen, het dak vernieuwen, wat opzij houden voor zijn karig pensioen…
Maar dat was niet wat Howard Kirby uiteindelijk deed.
Ik vroeg me af: wat zou Jezus doen?
Hij besloot het geld terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Via de kringloopwinkel kon Kirby het bedrag schenken aan de nabestaanden van de voormalige eigenaar. Het voelt goed zo, besluit Kirby in onderstaande video.
#1 Het goede nieuws is het échte nieuws
Zo hoor je het eens van een ander …
#2 Ober springt in en helpt bij het eten
Lee Bondurant viert zijn verjaardag met zijn moeder in zijn favoriete restaurant in North Carolina. Hij heeft hersenverlamming, zijn moeder helpt hem bij het eten. Een attente ober merkt het en springt in, zodat Lee’s moeder haar eigen maaltijd ook warm kan eten. Mag ik jou serveren? Waarop hij een hap naar Lee’s mond brengt en deelt in de sensatie van de delicatesse.
Het verhaal ging al gauw viraal op sociale media. Het publiek was onder de indruk van de charme waarmee Five, de ober, zich dienstbaar had getoond.
De moeder van Lee was zo geraakt dat ze een foto nam van Five en het verhaal op sociale media plaatste. Het duurde niet lang of het beeld ging viraal. In het benzinestation wilde iemand benzine voor me kopen, zei de verraste Five aan ABC11.
Hij ontving brieven uit Oostenrijk, Australië, Canada. Ik heb nog nooit zoveel aandacht gekregen in mijn hele leven. En Lee? Die voelt zich gezegend, zo zegt hij. Het laat zien dat er nog steeds goede mensen in de wereld zijn.
#3 3 godsdiensten, 1 huis, 4 ruimtes
In Berlijn ontstond in 2019 een uniek project: joden, christenen en moslims bouwen een gemeenschappelijk huis, waarin zich een synagoge, kerk en moskee bevinden. Een gebedshuis dus met een interdisciplinaire leer. Een huis van ontmoeting, waar mensen van verschillende godsdiensten elkaar kunnen leren kennen en gedachten kunnen uitwisselen. Een huis ook voor wie ver af staat van religies. Ontdek House of One.
#1 Moslims zingen ‘Stille Nacht’ in Libanon
Libanon is een religieus lappendeken in het Midden-Oosten. Een klein kruitvat naast Israël. Maar Libanon is ook dit: een koor van weeskinderen van de Stichting Imam Moussa al-Sadr dat Stille Nacht zingt in een kerk. Religies hoeven niet op gespannen voet te staan met elkaar. Ze kunnen schouder aan schouder staan in menselijkheid en schoonheid.
#2 Thuur (19) brengt hoogzwanger koppel naar ziekenhuis
Tussen Kerstmis en Nieuwjaar was de 19-jarige Thuur Vanhove uit Sint-Truiden wakker genoeg om meteen te weten wat hem te doen stond. Op straat riep een man hem in paniek te hulp. Zijn vrouw stond naast hem, op het punt om te bevallen. Ogenblikkelijk reed Thuur met het Somalische koppel naar het ziekenhuis, maar het hoofdje kwam al piepen nog voor ze bij de Spoed aankwamen. Lees het hele verhaal op HLN en bekijk de video van VTM.
#3 De woestijn zal bloeien (dankzij rioolwater)!
Hany El-Kateb, een Egyptische wetenschapper en professor in München, is het creatieve brein achter een groene oase in de Sahel. Het grootste deel van zijn geboorteland is onvruchtbaar, maar dat hoeft niet zo te blijven. Vanuit de grote stad Ismaili wordt afvalwater enkele km verderop gezuiverd en gebruikt om de droog land te irrigeren. De bedoeling is om 1,6 miljoen hectare woestijn om te zetten in woud.
Het project kwam tot stand dankzij de milieudoelstellingen van de Egyptische regering en de steun van het Duitse bedrijf Forest Finance, dat ook al nieuwe wouden tot stand hielp komen in Panama en Vietnam.
#1 Joden, christenen en moslims zingen ‘One love’
Als One love weerklinkt uit de monden van 800 mensen. En dan nog in Jeruzalem met een koor bestaande uit joden, moslims en christenen. Kippenvel.
Ter ere van het bezoek aan Israël door de religieuze leider van Indonesië, Sheikh Haji Yahya Cholil Staquf, nodigde het sociaal-artistieke initiatief Koeloelam op 14 juni 2018 duizend mensen uit om samen één lied te zingen, in drie talen en in een driestemmige harmonie.
#2 Filmpje over dementie: ik ben nog altijd mens
Had je dit filmpje al gezien? Het legt op heerlijk relativerende wijze uit wat dementie met jou en je omgeving doet. Soms ben ik in de war, maar in het hier en nu leven, kan ook mooi zijn. Vergeet dementie, onthoud mens.
#3 Er is meer wat ons bindt dan wat ons verdeelt
Uit internationaal onderzoek bij 85.000 mensen (Hanel et al., 2019) blijkt dat er over sociale, levensbeschouwelijke en andere grenzen heen een grote gelijkenis is in de mate waarin mensen fundamentele waarden onderschrijven. Over de concrete toepassing van de waarden lopen de meningen wel uiteen, maar niet over de betekenis en het belang van de waarden. De overtuiging dat migranten een bedreiging vormen voor de waarden van een samenleving, klopt dus niet, zo stellen de onderzoekers.
Bron: Beautiful News
#1 Kippenvelversie van ‘Mag ik dan bij jou?’
Het New Life Choir Groningen bestaat uit Syrische vluchtelingen. Onlangs namen ze deze kippenvelversie op van Claudia De Breij’s hit Mag ik dan bij jou?
#2 Vredeslicht brandt op Warmste Week
De interlevensbeschouwelijke werkgroep van Kortrijk bracht op 20 december een vlammetje binnen op de site van De Warmste Week. Niet zomaar één. De vlam kwam ononderbroken vanuit Betlehem. De traditie van het Vredeslicht bestaat inmiddels al ruim 30 jaar en gaat de wereld rond in de aanloop naar Kerstmis. Bekijk het interview met deken Geert Morlion.
#3 Kerstman onderbreekt fotoshoot om te bidden
In een supermarkt in Kansas wil een jongetje op de foto met de kerstman. Wanneer die vraagt waarmee hij het kind een plezier kan doen, zegt de moeder dat de kleine Levi wacht op een niertransplantie. Hopelijk krijgt hij die nog vóór Kerstmis, klinkt het bezorgd. Waarop de kerstman zijn ‘hohoho’ even vergeet en voorstelt om even samen te bidden.
#1 Soep voor daklozen in Joseph Mariënstadion in Vorst
Op dinsdag en donderdag kunnen dak- en thuislozen voortaan terecht in het Joseph Mariënstadion in Vorst voor een warme kom soep, thee of koffie. Voetbalclub Union Saint-Gilloise trekt het initiatief tot het einde van het winterplan.
Het stadion wou zelfs 5 dakloze families onderdak geven in het stadion, maar dat bleek te ingewikkeld. De gemeente gaf de raad het plan om te vormen. Sinds 10 december wordt er dus tweemaal per week warme drank geschonken. De club heeft sinds september bovendien een ploeg waarin maatschappelijk kwetsbare mensen in meespelen, onder wie enkele daklozen. Doel is om hen te versterken via de sport.
#2 Vrouwelijke dorpschef in Malawi annuleert 3.500 kindhuwelijken
Theresa Kachindamoto werd enkele jaren geleden de eerste vrouwelijke chef van haar regio in Malawi. Ze had er toen 27 jaar gewerkt als secretaris op een hogeschool. Chef worden, is niet iets waarvoor je solliciteert. Theresa stamde wel uit een familie van dorpshoofden, maar ze had nog veel oudere broers en zussen. De bevolking koos Chief Kachindamoto omdat ze zo goed met mensen omgaat. En ze zou de functie aannemen, of ze wilde of niet.
Malawi is een van de armste landen in de wereld. Ruim de helft van de meisjes trouwt voor haar 18de. Dat is Theresa een doorn in het oog. Tijdens haar tijd als hoofdchef, van meer dan 900.000 mensen, annuleerde ze 3.500 kindhuwelijken en stuurde ze alle meisjes naar school.
Een cultuur verander je niet zomaar. Theresa paste de wet aan, ontsloeg leiders die zich er niet aan hielden en trotseert doodsbedreigingen. UN Women maakt haar werk bekend in de videoserie Courage to Question.
#3 Kunstenaars laten creativiteit los op hakenkruisgraffiti
Ibo Omari is zelf kind van vluchtelingen, zo vertelt hij in een video op Zoomin.TV. Toen hij in 2015 weer swastika’s zag opduiken in het straatbeeld van Berlin, besloot hij ze te overschilderen. Maar ik moet meer doen, dacht hij. Hoe kan ik de boodschap verspreiden dat we haat met liefde en creativiteit moeten bestrijden? Hoe kan ik jonge mensen inspireren om racisme niet te tolereren?
Ik hoop niet dat we haat met liefde kunnen bestrijden, ik wéét het. Ibo Omari
Hij zette workshops op. Kinderen kregen een wit blad met een hakenkruis op, en de opdracht er iets creatiefs mee te doen. Hun tekeningen werden vervolgens aangebracht op bestaande hakenkruisgraffiti in het straatbeeld.
De burgemeester zag er meer in en gaf de opdracht om workshops te geven in scholen. Toen besefte Ibo dat hij een goed middel had gevonden om zijn droom waar te maken. Het gaat er niet alleen om de muren in Berlijn een vriendelijkere taal te laten spreken, maar ook om kinderen en jongeren te helpen actief te worden tegen racisme.
Bron: Buzzly.fr
#1 Restaurant organiseert feestje voor daklozen en vrijwilligers
Restaurant Zebrano hield op 7 december een etentje voor de vrijwilligers van ‘Hart Voor Elkaar’, een organisatie die zich inzet voor gezinnen en daklozen in Brussel. Ook de doelgroep zelf mocht meegenieten van het driegangenmenu.
Uitbater Rafaello Fiorese in Het Laatste Nieuws: Ik wil de vrijwilligers op deze manier bedanken voor al het werk dat ze verrichten om de hulpbehoevenden uit de nood te helpen. Het is buitengewoon hoe ze hun eigen dagelijks leven kunnen combineren met het werk voor de daklozen en de gezinnen die het financieel moeilijk hebben. En dat raakt me.
Ook de leveranciers droegen hun steentje bij door de producten voor het diner (soep, vis met aardappelpuree en chocolademousse) gratis te leveren. Pastoor Dirk Vannetelbosch uit Jette kwam een kijkje nemen. Met zijn parochie doneert hij ieder jaar zo’n 5.000 euro aan de organisatie. Olivier Vanden Avont begon 5 jaar geleden met Hart voor Elkaar, getroffen door de miserie in het Maximiliaanpark in Brussel.
#2 Voorbijgangers houden even halt met een kaarsje
Op 8 december deelden jongeren van IJD Gent en andere bewegingen 849 kaarsjes uit aan bezoekers van de Wintermarkt. Die konden ze vervolgens aansteken in de Sint-Niklaaskerk, waar een adventswake werd gehouden.
#3 Schattigste kersttoneel ooit
Oké, deze video is al enkele jaren oud, maar misschien had je hem nog niet gezien. Kinderen vertellen het verhaal, volwassenen beelden het uit. Hilarisch, ontroerend, ontwapenend.
#1 Wil jij? Het verhaal van Welzijnsschakel Lommel
Toen Artem en Kristina uit Armenië hun kinderen wilden laten dopen, vonden ze in Lommel mensen die zij aan zij met hen op weg wilden gaan. De plaatselijke Welzijnsschakel vond 2 koppels bereid om peter en meter te worden van de kinderen. Later kwamen er nog twee kinderen bij in het gezin, die elk ook een peter en meter vonden.
Voor het vormsel van de tweede dochter waren onlangs ruim 50 vrienden, buren, peters en meters samen. Artem en zijn gezin waren de aanleiding om te starten met een peter/meter-project dat ondertussen aan 38 kinderen en 17 ouderen een peter of meter toewees. Prachtig, toch?! In totaal zijn 56 vrijwilligers betrokken bij het project.
Alles begon met een eenvoudige vraag: Wil jij familie worden voor een kind, een jong volwassene of eenzame oudere?
#2 Als de Iraakse steppe weer bloeit
Tine Danckaers van Mo-magazine bezocht Karemlash, een christelijk stadje in de Noord-Iraakse provincie Nineve. Het draagt nog merkbaar de sporen van de bijna driejarige bezetting door IS en de bevrijdingsoorlog die daarop volgde, schrijft ze. De kerken en alles wat het christendom veruiterlijkte, waren de directe slachtoffers van IS.
Maar de klokkentoren naast de herstelde Sint-Addai–kerk kreeg IS nooit stuk. De stalen sokkel bleek onverwoestbaar. Voor de inwoners symboliseert de toren hun standvastigheid.
Danckaers sprak onder meer met priester Tabith Habeb Yousif, die niet alleen weer leven brengt in de heropgebouwde kerken, maar ook antwoorden zoekt op de economische onzekerheid van de bevolking. Waarom niet beginnen met een bierbrouwerij?
Samen met een teruggekeerde Iraakse Gentenaar kijkt de journaliste vanaf de Sint-Barbarakerk - eens een opslagplaats van IS maar nu weer stralend in haar volle glorie - uit over de vlakte van Karemlash. Binnenkort zal alles hier groen zijn, zegt Taher. Dan is de lucht hier nog zuiverder en heerlijker dan ze nu al is. Laten we ons aansluiten bij dit geloof en verlangen!
Bron:Mo*
#3 Propere energie voor zware industrie
Heliogen, een startup die gesteund wordt door Bill Gates, is erin geslaagd zonlicht zo te concentreren dat temperaturen van meer dan 1000 graden gehaald worden. Daarmee wordt de technologie bruikbaar voor zware, traditioneel erg vervuilende industriële processen zoals cement- en staalproductie.
Het bedrijf maakt zich bovendien sterk dat de technologie doorontwikkeld kan worden voor temperaturen tot 1500 °C. Daarmee kunnen CO2- en wateratomen gesplitst worden om nieuwe brandstoffen zoals waterstof en synthetisch gas te maken op een klimaatneutrale manier.
Bron: Goed Nieuws Vlaanderen
#1 Welzijnszorg, daar zit muziek in!
Weg en weer is een country popsong van Neeka en Mauro Pawlowski, geschreven voor de campagne van Welzijnszorg dit jaar. Het lied staat op de cd S.O.L.I.D.A.I.R, en dat is ook de naam van de campagne. Een warm muzikaal verhaal voor iedereen met een hart voor mensen in armoede!
In de campagnetekst lezen we: Het is een grondrecht om te kunnen leven in menselijke waardigheid. Om dat recht waar te maken, is solidariteit nodig: van de overheid via belastingen en sociale zekerheid, maar ook tussen mensen onderling.
Om onze grote droom waar te maken, een samenleving zonder armoede, hebben we iedereen en alle vormen van solidariteit nodig.
Met onze solidariteitscampagne willen we alles wat er al gebeurt erkennen, in de kijker zetten én versterken.
In de advent organiseren talrijke parochies en verenigingen koffiestops ten voordele van de projecten van Welzijnszorg. Vorig jaar waren er 565 Soep op de stoepacties die in totaal 127.751,59 opleverden.
Bestel de adventskalender van Welzijnszorg.
#2 Schoonheid en goedheid als antwoord op Black Friday
Op 30 november vieren kunsten- en cultuurorganisaties hun sociale inzet en zetten ze hun werking in het teken van een goed doel. Daarmee halen ze Fair Saturday voor het eerst naar Vlaanderen en Brussel, een internationaal antwoord voor schoonheid en goedheid op de commercie van Black Friday. Het initiatief komt in ons land van Overleg Kunstenorganisaties (oKo) en Vereniging Vlaamse Cultuur- en Gemeenschapscentra (VVC).
Kunst ontroert en beroert, is kritisch, mooi, verbeeldingsvol en verbindt. Kunst helpt de samenleving vooruit. Leen Laconte, directeur oKo
Fair Saturday ontstond in Spanje en kent ondertussen navolging met ruim 100.000 deelnemers in meer dan 100 steden en een opbrengst van 189.000 euro voor sociale doelen.
#3 Coldplay maakt vuist tegen vervuiling en armoede
De Britse band Coldplay liet weten niet op tournee te gaan met zijn nieuwe album vanwege de negatieve impact op het milieu. Eerst zoeken we uit hoe het klimaatneutraal kan, zei zanger Chris Martin.
Podiumbouwer Hedwig De Meyer bevestigde in De wereld vandaag dat de muziekindustrie inderdaad erg vervuilende aspecten heeft: zo rijden er voor 1 optreden 20 vrachtwagens rond met podia. Licht en geluid worden meestal aangedreven door generatoren die draaien op fossiele brandstoffen. En dan zijn er nog de verplaatsingen per vliegtuig en de materialen voor de podia.
Intussen treedt Coldplay wel op in eigen land, meer bepaald in het Natural History Museum en wel voor een goed doel. Coldplay werd ook bevestigd voor het Global Citizen Festival van volgend jaar. Global Citizen is een beweging van geëngageerde burgers die armoede bestrijden.
Coldplay werkte nog wel zijn huidige tour in Jordanië af. De vorige week verschenen clip van Orphans had al 700.000 views. Het lied klinkt vrolijk, maar gaat over de oorlogsslachtoffers en -wezen. De locatie, in het hart van het Midden-Oosten, is meer dan symbolisch.
#2 Geveltuin zuivert en isoleert
In Gent is een geveltuin voorgesteld die douchewater zuivert, fijn stof uit de lucht haalt en het huis isoleert. Het water dat door de tuin loopt, kan hergebruikt worden. Het gaat om een proefproject van het bedrijf Muurtuin in samenwerking met de Universiteit Gent. Het concept wordt binnenkort ook uitgetest op de muur van een school in Lier.
Ik werk al heel lang met planten die water zuiveren, maar het grote probleem is altijd dat je veel oppervlakte nodig hebt, legt professor Diederik Rousseau uit aan Radio2. Op het platteland gaat zoiets, maar in de stad is dat moeilijker. Toen kwam ik op het idee om zo’n muurtuin te gebruiken om water te gaan zuiveren. Daardoor bespaar je heel veel plaats en ziet je huis er heel wat vrolijker uit.
#3 Parkings worden hotels
In Brisbane, Australië, heeft Norman McGillivray een schitterend idee. Anno 2019 praten we tegen luidsprekers en bestellen ze voor ons een pizza of taxi. Toch zijn er 8.000 mensen in ons land die niet eens een dak boven hun hoofd hebben. Is het zo moeilijk om daar nachtelijk onderdak voor te vinden? Ah neen, want er zijn heel wat gebouwen die ‘s nachts doelloos leeg staan. Zoals parkings.
Met zijn vele vrijwilligers van Beddown tovert McGillivray iedere nacht 60 parkings in samenwerking met Secure Parking om tot hotel. McGillivray droomt ervan voor 3.000 daklozen onveilige nachten buiten naar de verleden tijd te verbannen. Ook al is het nog altijd noodopvang, een goede nachtrust kan het verschil maken.
While Brisbane sleeps, a secret trial has been underway giving the vulnerable much more than just a bed. The remarkable story behind turning hundreds of carparks into pop-up shelters for our homeless. @ErinEdwards7@secureparking#7NEWSpic.twitter.com/73SbyqB22p
— 7NEWS Brisbane (@7NewsBrisbane) 10 oktober 2019
#1 Liefde heeft geen kleur, maar kan wel dansen
Jeny Bonsenge en de 9-jarige Anaé leerden elkaar 2 jaar geleden kennen tijdens een dansworkshop in Charlerloi. Sindsdien dansen ze geregeld samen en soms posten ze daar een video van op YouTube. Onlangs ging één van hun video’s viraal. Zo viraal zelfs dat het duo in een van de bekendste tv-shows van Amerika mocht opdagen: bij Ellen DeGeneris.
(Lees verder onder het filmpje.)
#1 Mohamed El Bachiri wint prijs voor Europees engagement
Met de Konstanzer Konzilspreis wordt om de twee jaar een persoon of instelling bekroond die zich op een bijzondere manier inzet voor de Europese waarden. Mohamed El Bachiri werd bekend door de liefdevolle manier waarop hij omgaat met het verlies van zijn vrouw Loubna Lafquiri bij de aanslagen van 2016. In Een jihad van liefde houdt hij een pleidooi tegen zinloos geweld en voor verbondenheid. Het boek, een bestseller, werd in meerdere talen uitgebracht.
Volgens de jury van de prijs brengt El Bachiri met zijn boek een bijzondere bijdrage aan het debat over de Europese toekomst. Op de erelijst volgt El Bachiri de Zwitserse schrijver en professor Adolf Muschg (2015) en de Duitse kardinaal Reinhard Marx (2017) op.
En nog goed nieuws: de Molenbekenaar heeft een tweede boek uit: De Odyssee van Mohamed. Ook daarin focust hij op verbinding, al kaart hij de frustraties aan die hij deelt met Maghrebijnse jongeren in ons land.
Bron: Bruzz
#2 Koken op zonne-energie in Mexico
De Amerikaanse ngo Solar Household Energy (SHE) heeft sinds 2004 al 200 kooktoestellen op zonne-energie uitgedeeld aan vrouwen uit tien verschillende dorpen en gemeenten in Mexico. Het technologisch zeer eenvoudige toestel is opgebouwd uit reflectieschermen die het zonlicht weerkaatsen naar één punt: de kookpot die in het midden staat.
Dat betekent niet alleen gratis schone brandstof, het is ook een enorme verbetering voor de gezondheid van de vrouwen, want er komen geen schadelijke deeltjes meer vrij bij de verbranding van hout. En de vrouwen hebben meer tijd voor andere dingen.
De kookpot heeft een inhoud van vier liter en gaat vijf tot tien jaar mee. De kostprijs ervan ligt op 25 dollar (22 euro). De helft wordt betaald door SHE, de andere helft door de gebruiker zelf.
Bron: Mo*
#3 100 vrouwen die de wereld veranderen
In de jaarlijkse BBC-lijst van 100 inspirerende en invloedrijke vrouwen vinden we dit jaar in de categorie leiderschap zuster Gerard Fernandez uit Signapore. Ze is al 81, maar nog altijd actief in de gevangenis, waar ze de steun en toeverlaat is van terdoodveroordeelden.
Ze begon ermee toen een oud-leerlinge betrokken was geraakt bij een gruwelijke moord. Het meisje werd veroordeeld tot de strop. Intussen begeleidde zuster Fernandez al 40 gedetineerden, van wie 18 tot aan het schavot.
Eén van hen zei vlak voor hij opgehangen werd: Morgen ben ik bij God en ik zal Hem alles over u vertellen.
Over haar nominatie bij de #100Women zegt ze: Een vrouwelijke toekomst - en eigenlijk elke toekomst - zou gevuld zijn met vriendelijkheid, waardigheid en gelijkheid; een wereld zonder discriminatie of haat, één die wordt aangedreven door compassie.
Bron: BBC
Week 8
#1 Diaken in opleiding redde stewardess bij aanslagen Zaventem
Een bijzonder ontroerend moment in de laatste aflevering van Make Belgium great again (23 oktober). De Indiase stewardess Nidhi Chaphekar werd zwaar gewond bij de aanslagen in de luchthaven van Zaventem in maart 2016. Zo gauw ze hersteld was, ging ze op zoek naar al wie haar die dag hielp, om hen te bedanken. Maar één persoon had ze nog altijd niet teruggevonden.
Tijdens de uitzending herkende ze Luc Lowel, destijds veiligheidsagent bij Securitas in de luchthaven. Ze barstte in tranen en dankbetuigingen uit. Lowel deed zijn best om de dank te aanvaarden en tegelijk door te geven aan al wie net als hij die dag boven zichzelf uitstak. Want er waren er veel.
Zelf verklaarde Lowel zijn grootmoedige houding door het overlijden van zijn dochter bij een verkeersongeval. Naast Nidhi lag een kind van ongeveer dezelfde leeftijd, en hij wilde absoluut dat kind ook niet die dag verliezen. Hij bleef 3 slachtoffers in de buurt moed inpraten. Na de dood van zijn dochter startte Lowel de diakenopleiding. Hij besluit: Mijn geloof is iets waar ik kracht uit put, om de dood van mijn dochter en de aanslagen op de luchthaven om te zetten in iets positiefs.
#2 Zuster Espérance changemaker van 11.11.11
Zuster Espérance is een van de changemakers waarmee 11.11.11 in deze periode campagne voert. De advocate en medewerkster van de Commissie Rechtvaardigheid en Vrede in Bukavu (RD Congo) komt op voor de rechten van 362 gezinnen die door het mijnbedrijf Banro verplaatst werden naar een onleefbare bergtop.
Het bedrijf beloofde goede omstandigheden, maar kwam ze niet na, zegt sœur Espérance. Er is geen drinkbaar water, geen elektriciteit, geen grond om aan landbouw te doen. Er is ook enkel een lagere school. De middelbare school ligt 20 kilometer verderop. Dat zorgt voor schooluitval. Kinderen hangen maar wat rond en lopen het risico om ingelijfd te worden door gewapende groepen.
Maar de zuster geeft niet op. Ze biedt juridische hulp en probeert het beleid van de regionale en nationale overheid te beïnvloeden. Dit is een belangrijk deel van het werk van Caritaspartner Commission Justice & Paix Bukavu, dat zich specialiseert in de verdediging van mensenrechten en het promoten van rechtvaardigheid en vrede.
Ontdek alle Changemakers van 11.11.11, stuk voor stuk prachtmensen.
#3 Priester brengt straathonden naar de mis
De Braziliaanse priester João Paulo Araujo Gomes heeft een hart voor straathonden. In zijn stad Gravatá loopt het er vol mee. De priester haalt de honden van de straat, wast en verzorgt ze, en neemt ze vervolgens mee naar de kerk in de hoop adoptiebaasjes te vinden.
Tientallen honden zouden zo al een nieuw baasje hebben gevonden. Vaak zijn de dieren er heel erg aan toe wanneer de priester ze van de straat haalt. Alle dokterskosten neemt hij voor lief.
Week 7
#1 Award van Verenigde Naties voor kerkelijk project
De Amerikaanse studente Molly Burhans won de United Nations Award voor Young Earth Champions. Ze is volop bezig aan de ontwikkeling van een digitale wereldkaart over kerkelijke aanwezigheid. Kerken, religieuzen en hun aanverwante organisaties beheren 8% land en 5% bos in de wereld. Wat als ze nu eens allemaal doelgericht strijd voeren tegen de klimaatverandering?
De kaart combineert gegevens uit 2.000 bronnen over kerkelijke aanwezigheid en uitdagingen voor het milieu. Zo biedt ze een uitstekende basis voor een georganiseerde aanpak in samenwerking met wetenschappers. Met de award van de Verenigde Naties, goed voor zo’n 22.000 euro, kan Burhans een deel van de kosten dekken voor de ontwikkeling van haar project GoodLands dat als baseline kreeg Gebruik land voor het goede.
De missie van GoodLands is niet meer of minder dan de Kerk te helpen om haar ruimtelijk belang in te schatten en die kennis te gebruiken om haar missie te dienen, zegt Burhans. En die missie is - in lijn met Laudato Si’ - om te zorgen voor de hele schepping. De katholieke milieuzorg kan in zijn soort het grootste non-gouvernementele netwerk worden, analoog met katholieke gezondheidszorg en onderwijs.
#3 Rechter jogt met daklozen en ex-gevangenen
Onder zijn toog draagt rechter Craig Mitchel uit Los Angeles loopschoenen. Wat je niet voor de geringste mens hebt gedaan, dat heb je niet voor mij gedaan. Die zin uit het evangelie spookte door Mitchels hoofd telkens wanneer hij iemand naar de gevangenis stuurde of eruit zag komen van wie hij wist: die mens redt het niet alleen.
In 2012 richtte hij een joggersclub op nadat een veroordeelde hem kwam bedanken om hem menselijk te hebben behandeld. De club bestond uit daklozen, ex-gevangenen en vrijwilligers van ordediensten uit de wijk Skid Row. Al lopend zou hun gezondheid verbeteren, konden ze relaties aanknopen en kreeg hun leven een doel en stabiliteit. De media-aandacht onderweg gaf toeschouwers een meer genuanceerd beeld van daklozen en gedetineerden.
De 62-jarige liep intussen marathons in alle delen van de wereld. Er werd een prachtige docu gemaakt over zijn engagement.
Bron: Crux now
Week 6
#1 Wonderlijk gedicht
Vijf jaar na het overlijden van zijn echtgenote vond Maurits Devolder een gedicht van haar hand terug. Op een geruit blaadje had ze uit de losse pols de mooiste woorden gevonden om haar pijn uit te drukken en te bidden. Bedankt, Maurits, om dit gedicht met de lezers van Kerknet te delen.
Onderstaand gedicht vond Maurits toen zijn vrouw op de palliatieve afdeling Ten Oever verbleef. Ze had geen kracht meer om duidelijk te schrijven ... een werkelijk wonderlijk gedicht en gebed is dit.
Moe - doodmoe
kom ik naar jou toe
doorheen pijn en nood
doorheen lijden en verdriet
Geef me jouw goedheid Heer
Geef me jouw stille hand steeds weer
Ik ben in angst en nood verloren
in pijn en diepe eenzaamheid
Geef me jouw diepe kracht
die alles diep verzacht van binnen
zodat ik jou diep kan beminnen
Droog mijn tranen Heer
doorheen ziekte en verdriet
doorheen zoveel lijden ziekte en nood
Leen Maeyaert, overleden op 7 mei 2011
#2 Koor ‘Onze Rijkdom’ markeert Werelddag van Verzet tegen Armoede
Waartoe muziek in staat is! Zanger en acteur Hans Van Cauwenberghe zette enkele jaren geleden zijn schouders onder een project dat intussen fier de naam Onze Rijkdom draagt. Aan de vooravond van de Werelddag van Verzet tegen extreme Armoede krijgt dit koor van mensen met armoede-ervaring het podium in De Roma. En dat na een al even inspirerend getuigenis van zuster Jeanne Devos en haar nicht en biograaf Julie Hendrickx.
In onderstaand filmpje maak je kennis met de kleuren en gezichten van Onze Rijkdom, de mensen in armoede en professionele muzikanten die hen ondersteunen.
Maak het mee in De Roma op woensdag 16 oktober om 20 uur.
#3 Verkeerd nummer blijkt toch niet zo fout
Op een dag in Phoenix, Arizona. Bill Clayton ontvangt per vergissing een tekstberichtje van een zekere Abby Fink: Hey broer, hier je zus. We brengen je morgen te eten. Hoe laat past het? Clayton antwoordt laconiek: Wat staat er op het menu Ik lust geen weekdieren.
Abby ziet haar fout meteen in en legt kort uit: Het berichtje was naar mijn broer bedoeld. Zijn zoontje Noah ligt in op intensive care en daarom helpen we hem wat uit de nood. Stel je voor hoe verbaasd ze is als de volslagen onbekende weer reageert: Hoe kan ik helpen? Perplex zegt ze: Je zou voor hem kunnen bidden.
Maar Clayton doet niet aan bidden. Hij stelt dan maar voor wat geld over te maken en mee voor een maaltijd te zorgen. Daarnaast roept hij vrienden op om Noah cadeautjes en briefjes te sturen. Ook nu de jongen bezig is met de revalidatie houdt Bill Clayton contact.
De man zelf vond het een goede manier om zijn eigen zoon te leren dat 'anderen helpen gewoon iets is wat je hoort te doen'.
Bron: Icepop
Week 5
#1 Disco in het wzc
Teun was 17 toen hij in aanraking kwam met dementerende ouderen in een rusthuis. Hij ontdekte dat muziek hen wakker maakt en opvrolijkt. Moet je zien wat hij met hen doet!
#2 Zelfdoding voorkomen door omstanders
Een organisatie die zelfdoding tracht te voorkomen in Engeland kreeg onderstaande video te zien en deelde die prompt op zijn Facebookpagina. Je kunt nog zoveel campagnes bedenken als je wil, uiteindelijk komt het erop aan dat er op het cruciale moment iemand voor je in de bres springt.
Kijk naar hun greep. Kijk naar de zorg, compassie, belangeloosheid en beslistheid, getoond door absolute vreemdelingen voor hun naaste, zo luidt de commentaar.
Er is zoveel meer goeds dan kwaads rond ons. Deel er iets van met elkaar.
De commentaar sluit af met de wens dat de man volledig mag herstellen.
#3 Heerlijke brieven aan God
30 lagereschoolkinderen in de VS kregen van hun leerkracht de opdracht een briefje te schrijven aan God. Uit hun spontaniteit ontsproten enkele heerlijke kattenbelletjes.
Week 4
#1 Eendenkuikens gered voor ogen radeloze moeder
Ook dit is zorg voor de schepping. Omstanders merken het vreemde gedrag van een eend bij een rioolput op. Bij nader toezien blijkt dat deze kersverse moeder bijna haar hele kroost verloor door het rioolrooster.
Wie dacht dat dieren geen ‘menselijke’ gevoelens hadden, vergist zich duidelijk, want moeder eend wacht tot elk van haar jongen gered is en vertrekt niet eerder van de plaats des onheils. Alle lof voor de redders die geen moeite teveel vinden om ook het laatste jong uit zijn benarde situatie te redden.
#2 Bijen overleefden brand Notre-Dame
De brand in de Parijse Notre-Dame-kathedraal in april laatst was een drama, maar naast de belangrijkste kunstwerken zijn alvast ook de bijen gered. Onlangs werd door experts vastgesteld dat tenminste een deel van de bijen teruggekomen in naar de bijenkorven in het dak.
Hoe de bijen de brand hebben overleefd, is nog een raadsel. De korven zitten niet in het gedeelte dat helemaal verwoest werd, maar er toch vlakbij. De rook moet de bijen versuft hebben, maar CO2 is op zich niet schadelijk voor de beestjes. De bijenwas is gelukkig ook niet zo heet geworden dat ze volledig smolt en de bijen overspoelde.
BIjen hebben het in de hele wereld extreem lastig door het gebruik van pesticiden en deels nog onbekende factoren. Hun massale sterfte is een groot probleem voor de land- en tuinbouw.
#3 IJsland plant nieuwe wouden
Je hebt niet veel materiaal of schapen nodig om een heel land te ontbossen, zegt IJslands directeur herbebossing Eysteinsson in onderstaande video. Alleen veel tijd. Toen de Vikings in de 9de eeuw voet aan wal zetten op het eiland, bestond het nog voor 25 tot 40% uit woud. Sindsdien werd onafgebroken ontgonnen. Eenmaal een kritisch punt bereikt, doen vorst en erosie de rest.
IJsland is wellicht het slechtste voorbeeld in de wereld als het over ontbossing gaat, klinkt het. Maar voor het eerst in 1000 jaar worden opnieuw wouden aangelegd, a rato van 3 miljoen zaden per jaar. De juiste bomen kiezen en planten, is echter nog moeilijker dan gedacht. De klimaatverandering speelt rare spelletjes. Daar komt de wetenschap dan weer te hulp.
Week 3
#1 Warmtepomp voor Boskapel
Vanaf nu is het een heel jaar constant 12 graden in de Boskapel van Imde (Meise), dankzij een ecologische warmtepomp. Op maandag 23 september werd ze officieel in gebruik genomen en daarmee is de Boskapel een ecokerk. Na de renovatie van het gebouw aan de buitenzijde, waarbij onder andere de zandsteen werd opgekuist en het dakwerk en de ramen zijn aangepakt, zochten we naar een meer ecologische verwarmingsinstallatie die de kapel kan behoeden voor verval, zegt Pol Aerts, voorzitter van de kerkfabriek.
Het is in de kapel nu het hele jaar door minstens 12 graden. Bij ceremonies kan die temperatuur uiteraard hoger. Onze pittoreske Boskapel is erg in trek voor huwelijken en geboortes, maar ook voor andere vieringen. En nu dus kunnen we ze dus ook gebruiken als het kouder is. (Bron: HN)
#2 Dominicanessen produceren eigen elektriciteit
Ze kwamen niet naar het klooster om cement te mixen en een waterkrachtcentrale te bouwen, maar het zware werk buiten sluit perfect aan bij hun spiritualiteit. De zusters dominicanessen in Brits-Columbia (Canada) kijken in hun klooster uit op een machtig besneeuwd berglandschap. De Pilchuk Creek op hun grondgebied zorgt voor indrukwekkende watervallen, en die gebruiken ze nu om hun eigen elektriciteit op te wekken.
Samen legden ze niet minder dan 670 meter buizen aan over een hoogteverschil van 750 meter. Ze investeerden 400.000 dollar in het project, maar dat halen ze er op termijn ook weer uit. Omdat ze zelf de handen uit de mouwen steken, gaat het werk wat trager dan normaal. Maar bulldozers hoeven dan ook weer geen bomen uit te doen.
Leven in de natuur, werken met de natuur en genieten van wat ze geeft. Dat is wat de religieuzen hier zoveel energie geeft! De natuur is niet een van de 7 sacramenten, maar het is zeker een zichtbaar teken van een onzichtbare realiteit, zegt een van hen.
#3 Voedselbos, ‘mijn paradijs op aard’
Boer Wouter Van Eck heeft het grootste aangeplante voedselbos van Nederland. Zijn bos brengt meer op dan traditionele landbouw en vraagt minder onderhoud. Ploegen, eggen, zaaien? Allemaal niet nodig. en vooral niet spuiten! Je moet het systeem enkel slim ontwerpen en begeleiden. Boer Wouter had geen last van de droogte vorige zomer, want zijn bos was ertegen bestand.
Insecten zijn welkom, ook padden om ze in toom te houden. Muizen en vossen. Lui boeren is de toekomst!
Week 2
#1 Tuinieren als een rebel
Onderstaande video is beschikbaar in zowat alle mogelijke talen. Klik op het wieltje rechts onder om je taal te kiezen.
Drankwinkels, fast food en braakliggend terrein. Zo ziet South Central L.A. eruit, waar deze TED-spreker woont. Voor een verse tomaat moet hij tientallen kilometers rijden. Zijn stad is een voedselwoestijn. De inwoners hebben geen toegang tot gezond voedsel. Maar privéklinieken voor zwaarlijvigen rijzen als paddenstoelen uit de grond.
Ron Finley had er genoeg van. Als voedsel het probleem is, kan voedsel ook de oplossing zijn! Hij kwam op het lumineuze idee om groene stoepranden en ander braakliggend te gebruiken om voedsel te telen. Hij kreeg de gemeente tegen, maar de media mee. Vandaag wordt hij guerilla tuinier genoemd.
Eén van zijn geweldige quotes:
Je staat ervan versteld wat de aarde doet als je haar gebruikt als schildersdoek.
Fins tuin werd een plek van verandering. Van scholing, opvoeding, groei. Tuinieren is de meest therapeutische en opstandige daad die je kunt doen. En je krijgt aardbeien.
#2 Beter klimaat begint in je eigen tuin
Ook Vlaanderen heeft zijn tuinguerillero's. Louis De Jaeger (oprichter van Commensalist en landschapontwerper) slaagt erin met de campagne ByeByeGrass almaar meer mensen, maar ook scholen en gemeenten te overtuigen om de perfecte gazon vaarwel te zeggen. Als je gras langer laat groeien, komen er bloemen in, die dan weer insecten aantrekken en voor bestuiving zorgen.
Door slechts om de 3 tot 4 weken te maaien, neemt gras meer CO2 op.
In deze tijd van het jaar luidt de tip: laat bladeren liggen. Een wildere tuin is niet alleen gezonder, maar is ook beter in staat de effecten van de klimaatverandering op te vangen.
En als je een boom plant, zorg dan ook dat je er de vruchten van plukt! Gedreven lobbyt De Jaeger bij overheden om van nieuwe bossen meteen voedselbossen te maken. Bois des Mille Couleurs, tussen Poperinge en Ieper, is alvast een succes.
Wat mij zo drijft is het idee dat je in apocalyptische tijden kan terugvallen op je eigen tuin. Louis De Jaeger
#3 Grootste elektrisch voertuig ooit
De Elektro Dumper van de Zwitserse bouwmachinefabrikant Kuhn Schweiz is het grootste elektrische voertuig ter wereld. De groene monstertruck wordt louter voortgestuwd door elektriciteit. Daarvoor is een 590 kW (of 800 pk) sterke elektromotor nodig, die op zijn beurt wordt gevoed door een lithium-ionbatterijpack met een gewicht van maar liefst 8 ton. En hij is nog elegant ook! ;)
Zoals alle elektrische voertuigen kan de truck energie recupereren door te remmen. Als de eDumper geladen met steenpuin van de helling van de steengroeve rijdt, komt heel wat remkracht vrij.
De eDumper zou jaarlijks 50.000 tot 100.000 liter diesel besparen ten opzichte van zijn klassieke broertjes.
De ombouw naar een elektrisch alternatief werd verwezenlijkt door Kuhn Schweiz, in samenwerking met batterijfabrikant Lithium Storage en studenten van twee Zwitserse universiteiten. (Bron: EOS)