Fazenda da Esperança verlaat Achelse abdij
De Fazenda da Esperança in de gewezen Sint-Benedictusabdij in het Limburgse Achel verlaat volgende week de Achelse Kluis. De "boerderij van de hoop" ontstond in 1983 in Brazilië en opende in oktober 2018 in Achel de 140ste vestiging wereldwijd, de eerste in België. Vijf jaar later moet de gemeenschap noodgedwongen de site verlaten nadat de Geelse ondernemer Jan Tormans zowel de abdij als de brouwerij kocht van de Abdij der Trappisten van Westmalle. Hij wil er de productie van de Achelse bieren optrekken, het abdijcomplex verder ontwikkelen en er naast horeca en andere voorzieningen ook een bezinningscentrum en een gastenverblijf inrichten.
Afhankelijkheidsproblematiek
De Fazenda da Esperança probeert het leven van mensen met een afhankelijkheidsproblematiek, na een eerdere ontwenningsperiode, opnieuw op de rails te krijgen en doet dat vanuit het evangelie. De dagindeling van de gesloten leefgemeenschap voor mannen is daarbij even strikt als in een klooster: gebed, arbeid, gemeenschapsleven. Het Woord van God is het belangrijkste geneesmiddel.
‘We leren onze zogenoemde recuperanten een andere levensstijl aan, een met regelmaat, structuur en Gods Liefde.’
‘Het verblijf is niet te onderschatten’, zegt Jan Cosemans, ervaringsdeskundige en vandaag coördinator van de Belgische Fazenda. Recuperanten nemen immers een jaar lang afstand van de dagelijkse contacten met familie en vrienden, maar ook van multimedia, alcohol en nicotine. Kortom, geen verleidingen, veeleer een sober bestaan. Sommigen verblijven hier slechts enkele weken of maanden, anderen hebben net die radicale therapie en sobere levensstijl nodig en houden het veel langer vol. In onze Fazenda verblijven gemiddeld zo’n acht tot tien personen.’
Alternatief
Door de overname moest Cosemans op korte termijn op zoek naar een alternatieve huisvesting voor de Fazenda. Die vond hij finaal in Vlaams-Brabant, in een deelgemeente van Herent. ‘In Veltem-Beisem werd een nieuwe invulling gezocht voor het huis van de leef- en werkgemeenschap De Arke.
We hadden er meteen een warm gevoel bij.
Het huis ligt centraal, dicht bij Leuven en Brussel en telt voldoende kamers om zo’n tien recuperanten te huisvesten. Er is een kapel aanwezig, een grote tuin, een moestuin en een onderkomen voor kippen en varkens. Niet onbelangrijk, want we leven onder meer van producten uit de eigen tuin en daarnaast van de Voedselbank en van giften. We vinden het alleszins fijn om niet meer achter de muren van de abdij te wonen, maar in een dorpskern. Mensen kunnen er gewoon komen aanbellen.
Onze mensen zijn al een hele tijd van hun verslaving af.
Ze vinden bij ons een andere levenswijze, een degelijke voorbereiding op een nieuwe toekomst in de samenleving. We zoeken dan ook verbinding met de buurt en kijken uit naar ontmoeting met koffie, cake en misschien wel met Limburgse vlaai.’
Meer info over de Fazenda da Esperança via Jan Cosemans 0478 11 23 44