Wat geef je een kind bij zijn eerste communie? 4 topideetjes
1. Geloofsboek op maat
Een eerstecommunicant die goed voorbereid is, heeft natuurlijk al een kinderbijbel. Er zijn voorleesexemplaren maar ook edities die jonge lezers al zelf aankunnen. En dan is er sinds vorig jaar ook de Bijbel in 1001 blokjes, het Nieuwe Testament in stripverhaal. De tekeningen zijn foto’s van scènes die volledig in lego uitgewerkt zijn. Dit bijbelboek zet jonge legofreaks zeker aan het lezen!
Een ander boek dat ons opviel, is Geloven, wat is dat eigenlijk? (Adveniat, 2012). In dit boek, rijk geïllustreerd door verschillende tekenaars, worden jonge lezers (8 tot 13 jaar) uitgenodigd mee na te denken over 8 grote levensvragen, zoals Hoe is de wereld ontstaan? Deze vraag krijgt een antwoord dat uitnodigt tot nadenken. Eerst komt de wetenschappelijke uitleg, dan de Bijbelse. De 2 staan niet met elkaar in concurrentie, maar belichten ieder een andere zijde van de werkelijkheid, zo leert de lezer.
2. Complimentjes doen groeien
Vriendenboeken zijn klassiekers op een eerste communie of 6de verjaardag. Met telkens een ander onwennig handschrift lees je meestal dezelfde dingen: Ik houd van? Spelen. Mijn hobby’s zijn? Voetbal. Lievelingseten? Spaghetti.
Een originele variant is het Complimentenboek van Abimo. In plaats van het lievelingskostje van je vrienden speurt de eigenaar van dit invulboekje nu naar diepere gronden voor vriendschap. Familie en vrienden worden uitgenodigd om na te denken over invulzinnen als: Dit kan ik nog van jou leren of Bij jou kan ik terecht voor. Zeg nu zelf, op zulke tekstballonnetjes geraak je nooit uitgekeken, toch?
Was het niet om de leuke kippen – waarvan je de pluimen zelf mag inkleuren – je zou zo’n boekje aan veel volwassenen durven schenken. Moesten we elkaar niet vaker complimentjes geven?
3. Beeldje met hart
Susan Lordi is een Amerikaanse kunstenares die een collectie kleibeeldjes in religieuze sfeer uitwerkte. Een aantal daarvan wordt in België verkocht in liturgische centra (Carmelitana) onder het handelsmerk Willow Tree. De figuren zijn heel herkenbaar: ze hebben geen gelaatstrekken, maar maken gebaren die veel emotie uitstralen. Voor de eerstecommunicanten zijn er schattige jongens en meisjes met gouden hart.
4. Op reis naar het Heilig Land
Of misschien schenk je de eerstecommunicant graag een reisje naar het Heilig Land? De reis kost voor een heel gezin 27 euro en 1 keer de grens oversteken is al genoeg. We hebben het natuurlijk over het museumpark Orientalis in Nijmegen. Je wordt er speels ondergedompeld in de Bijbelse geschiedenis en beleeft al wat je in de voorbereiding naar de eerste communie leerde, nu heel direct en actief.
Stap eens binnen in een liturgische boekhandel en laat je verrassen door het gevarieerde aanbod aan boeken, geschenken en wenskaarten.