Een geloof dat bergen verzet
Albert de Ghellinck en Gust Van Rooy met pakezels naar Compostela
Op 2 april begonnen Albert de Ghellinck (60) uit Noorderwijk en Gust De Rooy (69) uit Oelegem hun voettocht van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen naar de kathedraal van Santiago de Compostela, in Spanje, via Scherpenheuvel, Banneux, Beauraing en Lourdes. Twee jaar eerder ontmoetten de mannen elkaar voor het eerst. Dat was in Medjugorje, in het beroemde Mariaoord in Bosnië en Herzegovina. Ze bleken dezelfde kijk op het geloof en een verleden met kanker te delen. In 2005 overwon Albert de Ghellinck lymfeklierkanker. Gust Van Rooy verloor zijn vrouw zeven jaar geleden aan borstkanker.
Net vóór hun afreis naar Compostela en druk in de weer met het nieuwe pakzadel voor ezel Noortje, polsten we beiden naar het doel van en de verwachtingen voor hun reis. „Noortje zal Alberts bagage dragen, ezel Boris de mijne. Onze spullen zelf dragen? Daar zijn we te lui voor”, knipoogt Gust Van Rooy. „Spreek voor jezelf”, reageert Albert de Ghellinck. „De draagkracht en het gezapige tempo van onze ezels vergroten alvast mijn kansen om de tocht tot een goed einde te brengen, want sinds mijn ziekte is mijn recuperatievermogen danig verzwakt. Ik zal beslist ook Onze-Lieve-Vrouw moeten aanspreken om mijn lichaam te helpen ondersteunen. Aan de kant van de weg slapen in een tentje, omdat we met onze ezels moeilijk een herberg zullen vinden, baart me wel zorgen.”
Het kerstverhaal achterna? „Veeleer een kwestie van nachtlawaai”, zegt Gust Van Rooy. „Als een ezel in een onbekende omgeving de aanwezigheid van zijn begeleider mist, balkt hij onophoudelijk.”
Een auto stopt aan de ezelweide. De chauffeur steekt het tweetal 30 euro toe. „Voor Compostela en het kankerfonds”, klinkt het. „Behalve uit dankbaarheid voor mijn genezing vatten we deze spirituele sponsortocht aan om kankeronderzoek door de UZA Foundation te financieren. Ook willen we patiënten moreel steunen”, verduidelijkt Albert de Ghellinck. „We roepen iedereen op om op woensdag- en vrijdagavond tussen halfacht en acht met ons te bidden. Wie zich laat overspoelen door zijn geloof, kan immers bergen verzetten en zal zijn ziekte makkelijker verslaan of aanvaarden.”
Gust Van Rooy knikt. „Drie weken vóór mijn vrouw stierf vroeg ze onze parochiepriester en dertig vrienden dagelijks bij haar bidden”, zegt hij. „Hun gebed droeg haar en daardoor kon ze zonder angst heengaan. Dat was een hele troost.”
Wuif de bedevaarders uit op 4 april om 18 uur na de mis in de basiliek van Scherpenheuvel. Volg hen op Facebook via Compostela Albert & Gust.