Getuigen van geloof - Jeruzalemkerk in Brugge
Om te beginnen is de Jeruzalemkerk in Brugge geen kerk, maar een kapel. Het staat in het Engels naast de enige toegangsdeur: chapel. Voorts is de Jeruzalemkerk een privékerk, één van de erg weinige in België. Dat betekent niet dat je ze niet kunt bezoeken. De kapel werd in pre covid tijden erg druk bezocht, vooral door toeristen. Er zijn openingsuren en er zijn vlakbij een (klein) museum en een kunstgalerij.
De kapel is 7 eeuwen oud en werd gebouwd door de in de 13de eeuw al uit Genua overgewaaide koopmansfamilie Adornes. De familie ging snel deel uitmaken van de Brugse aristocratie. Het grondplan is tot op zekere hoogte een kopie van dat van de kerk van het Heilig Graf in Jeruzalem, vandaar de benaming van de kapel. De broers Adornes waren tot daar geweest, op pelgrimstocht. Het was een tijd van Jeruzalembedevaarten, lijdensdevotie en kruiswegverering.
Het interieur van bescheiden omvang doet uitgesproken 15de eeuws aan. Je komt in een andere wereld. En dat gaat plotsklaps. Je stapt een deur door en een andere tijd in. De wereld buiten zwijgt plotsklaps. Binnen speelt, gelukkig erg stil, een audiosetje, muziek uit weer een andere tijd, wat tussen de muren verwarring vasthoudt. In het midden valt meteen een praalgraf op: dat van Anselmus Adornes en zijn echtgenote Margareta van der Banck.
De 17de generatie van de familie Adornes gebruikt de kapel soms nog, zoals voor een doopviering. Er vinden ook geregeld concerten plaats.