Hilde Pex: 'Jongeren warm en degelijk onthalen, daar gaat het om'
Wat zijn de krachtlijnen van de nieuwe aanpak?
Hilde Pex • De huwelijksvoorbereiding in Vlaanderen stond jarenlang op een laag pitje. Jammer, want het is een kans om jonge mensen te laten kennismaken met het christelijke geloof. Dat staat dan ook voorop. Huwelijksvoorbereiding hoort voortaan thuis in een parcours van christelijke initiatie. Zoals je voor volwassen dopelingen het catechumenaat hebt.
Dat betekent dat de huwelijkskandidaten niet alleen catechese krijgen, maar zich ook hartelijk onthaald voelen in het leven van de kerkgemeenschap op zondag.
Waaruit bestaat het inhoudelijke traject?
De vorming zelf zal bestaan uit een 3-delig traject met aandacht voor:
- de invulling van christen zijn vandaag. Wat betekent dat?
- een christelijk huwelijk en gezinsleven. Wat houdt het in?
- de voorbereiding van de huwelijksliturgie. Wat betekenen de symbolen en de ritus. Hoe is de viering opgebouwd?
De brochure bestaat uit overeenkomstige hoofdstukken met als titels Geloven, Trouwen en Vieren. In een vierde hoofdstuk geven we ten slotte nog enkele aandachtspunten en werkvormen mee. Onder de begeleiders van de koppels zijn er bij voorkeur ook gehuwde koppels die ook vanuit hun eigen - kwetsbare - ervaring spreken. Er is ruimte voor uitwisseling in alle richtingen. Het gaat om een open dialoog tussen trouwers en begeleiders.
Wat is dan nog de taak van de pastoor?
Hij is gewoonlijk de eerste bij wie huwelijkskandidaten terecht komen. Samen vullen ze het eerste, administratieve, luik van het vernieuwde huwelijksformulier in. De voorganger geeft ook info over het traject. Tussendoor zal hij hen ook ontmoeten in de eucharistie, waar hij hen op hun weg naar het huwelijk onder meer kan zegenen in het bijzijn van de hele geloofsgemeenschap.
Op het einde van het traject volgt nog een ontmoeting om het pastorale luik van het huwelijksformulier in te vullen. Hier formuleren de trouwers samen heel bewust hoe zij aankijken tegen hun engagement.
Op welke manier ademt de brochure de geest van ‘Amoris Laetitia’?
We brengen de realiteit binnen in het spreken over het christelijk huwelijk en gezin zoals dat ook in die exhortatie gebeurt. Het huwelijksleven blijft niet gespaard van tegenslagen en uitdagingen.
Neem nu de principiële openheid op kinderen, een heel belangrijke voorwaarde voor een christelijk huwelijk. De brochure heeft ook aandacht voor de pijn van de onvervulde kinderwens.
Of je nu kinderen hebt of niet, het christelijk huwelijk wil vruchtbaar zijn in de ruime betekenis van het woord.
Het is ook waardevol en volkomen is als er door omstandigheden geen kinderen kunnen komen.
Er wordt ook verwezen naar initiatieven ná de bruiloft. Waarom?
Dan begint het pas! Liefde en geloof moeten een heel leven lang gevoed en verdiept worden. Dat geldt voor ons allemaal.
We vragen de kerkgemeenschap om gezinnen daartoe te blijven uitnodigen en bij te staan. Hebben ze zelf niet de draagkracht om aantrekkelijke initiatieven te nemen, dan kunnen ze verwijzen naar het bestaande aanbod elders in de kerkgemeenschap, in abdijen, bisdommen, leken- en spiritualiteitsbewegingen.
Hoe wordt dit voorstel nu concreet uitgerold zodat het niet bij mooie woorden blijft?
In het dekenaat Gent wordt al succesvol geëxperimenteerd met dit traject. We hebben er dus vertrouwen in dat het kan! Voor parochies kan samenwerking in een groter verband soelaas brengen. Het traject hoeft overigens niet overal op dezelfde manier te worden vormgegeven met 3 afzonderlijke bijeenkomsten. Het kan bijvoorbeeld ook een weekend zijn.
Belangrijk is vooral dat de voorbereiding vertrekt vanuit de intentie jonge mensen warm en degelijk te onthalen in kerk en geloof.
Meer weten
De brochure Liefde en geloof verbinden. Op weg naar een kerkelijk huwelijk is gericht aan de begeleiders in de huwelijksvoorbereiding, voorgangers in de huwelijksviering en medewerkers in het huwelijkspastoraat. De brochure kost 4 euro en is te koop in de liturgische centra.
Voor de trouwkoppels zelf is er de brochure Ik wil je liefhebben en waarderen al de dagen van mijn leven – Het sacrament van het huwelijk in het leven van elke dag van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal, Brussel, Licap, 2018. De brochure kost 4,95 euro (exclusief verzendingskosten) en is te koop in de liturgische centra en boekhandels. De inhoud van beide brochures sluit goed bij elkaar aan.
Heel wat nuttige informatie is gebundeld op de website Trouwen voor de kerk.
Bekijk het filmpje met praktijkvoorbeeld van de nieuwe huwelijksvoorbereiding in dekenaat Gent.