‘Jezus kan me krijgen’ - 3 bekende gezichten over de Bijbel
Stef Bos: ‘Nieuwe Testament als leidraad’
Zanger Stef Bos (58) werd in het Nederlands Dagblad geïnterviewd naar aanleiding van het tv-programma Zorg uit handen. Bos is daarin één van de bekende Nederlanders die enkele dagen de taken van een mantelzorger overneemt. Bos: ‘Ik ben opgevoed met het idee dat we zorg dragen voor elkaar.
Mantelzorg is een treffende uitingsvorm van deze barmhartigheid.
Voordat ik muziek begon te maken, werkte ik ook deels in de zorg. Als jonge twintiger deed ik de lerarenopleiding in Utrecht, waarvoor ik les gaf aan studenten verpleegkunde in het middelbaar beroepsonderwijs. Tijdens praktijkstages draaide ik diensten met die meiden mee. Ik zag hoe in ziekenhuizen het leven en de dood passeerden. Dat was een diepe ervaring voor mij. De zorg gaat over iets wezenlijks.’
Bos verwijst ook naar een passage uit Romeinen 12, over barmhartigheid en dienstbaarheid.
Bos: ‘Ik geloof niet in een samenleving die te veel georganiseerd is. De laatste dertig jaar zijn we in Nederland van alles gaan organiseren waarvan ik denk: moet dat niet uit onszelf komen? We proberen naastenliefde in instituties te proppen, maar het zou in onze cultuur moeten zitten, het cement van de samenleving moeten zijn. In Europa hebben we, met het Nieuwe Testament als leidraad, een lange traditie van naar elkaar omzien. Natuurlijk gaat dat niet altijd goed, maar we moeten niet de verantwoordelijkheid van naastenliefde bij de overheid neerleggen. Dan zit je als samenleving op het verkeerde pad.’ (Bron: Nederlands Dagblad, 23 september)
Jan Terlouw (87): ‘Opgegroeid met de Bijbel’
‘De Bijbel kan ik onmogelijk overslaan, want daar ben ik mee opgegroeid’, verklaart Terlouw zijn keuze voor de Bijbel als één van de 5 boeken die zijn leven hebben veranderd. ‘Er staan ontzettend veel mooie verhalen in het Oude Testament.
Alle grote problemen tussen mensen komen erin voor.
Neem nu Adam en Eva die niet mogen eten van die appel, want - zo staat het in de Bijbel - Ten dagen dat gij daarvan eet, zult gij zijn als God, kennende goed en kwaad. Dus die auteurs duizenden jaren geleden dachten al dat hét essentiële van de mens moraliteit is. Kiezen tussen goed en kwaad, dat is toch moraliteit. Wat een ongelooflijk prachtige betekenis.’
‘Ik beschouw het als een belangrijke factor voor de ontwikkeling van de wereld. Omdát de Bijbel voor de wereld zo belangrijk is, vind ik het ook belangrijk. En omdat het voor mijn moeder zo’n houvast was. Maar toen ik kritische vragen begon te stellen, kon ik ook bij vader terecht, die vond dat prima (Terlouws vader was predikant, red.). Ik weet nog goed dat mijn vader mij als kind vertelde dat er theorieën waren dat we van de apen afstammen, en daar wilde hij over praten, hoor.’ (Bron: website VRT, 22 september)
Slongs: ‘Die Jezus kan mij krijgen’
En tot de slot de opmerkelijke bekentenis van de Antwerpse rapster Slongs in Vandaag, de VRT-talkshow met Danira Boukhriss Terkessidis. Daarin vertelde de rapster dat ze helemaal weg is van Jezus. ‘Ik ben niet religieus, ik ben niet katholiek, maar die Jezus…
Die man had heel veel waarden en normen waarvan ik denk: ‘Maar ja, dat is het. Zó moeten we dat doen!’
Zachtmoedig, vergevingsgezind, barmhartig. Als Jezus nu zou leven, hij kon mij krijgen.’
Slongs besteedt een hoofdstuk aan Jezus in haar boek Lacht nor mij, waarin ze vertelt over de helden die haar gevormd hebben van onzekere puber tot vreedzame krijger. Van Bonneke die haar over Jezus vertelde tot Nelson Mandela, ze hebben gemeen dat ze vertrouwen op heilzame eigenschappen als vriendelijkheid en mededogen. En die eigenschappen maken ook van Slongs een publiekslieveling met het hart op de tong.
Slongs, Lacht nor mij, Houtekiet, Antwerpen/Amsterdam, 2019, 237 blz., 21,99 euro.