Kerstkoken met het Vaticaan ~ Klaaskoeken
Met zijn Vaticaans Kerstkookboek is chef David Geisser niet aan zijn proefstuk toe. Eerder scoorde hij al met The Vatican Cookbook, een bestseller. De bekroonde chef-kok maakte een tijdlang deel uit van de Zwitserse Garde. Zo leerde hij de interne keuken van het Vaticaan kennen.
Het kerstkookboek belooft tijdens de ‘opgehokte’ feestdagen als zoete broodjes over de toonbank te vliegen. Er staan meer dan 70 recepten in, naast waargebeurde verhalen en legendes met betrekking tot Kerstmis in het Vaticaan. Die zijn neergeschreven door de Amerikaanse schrijver Thomas Kelly. Geen kookboek zonder culinaire fotografie, en ook die mag er zijn. Het boek, uitgegeven door het Amerikaanse Sophia Institute Press, is dan ook een genot voor alle zintuigen. Ontdek de bestelinformatie.
We stellen in 4 artikels evenveel gerechten voor. Vandaag, ter ere van Sint-Nicolaas: klaaskoeken. (In het boek zijn het Little Santas.) Bekijk onderaan de video, waarin kapucijn Igor De Bliquy zijn versie presenteert.
Klaaskoeken
Benodigdheden voor 12 porties
- 4 koppen bloem
- 1 theelepel zeezout
- ¼ kop suiker
- ¼ kop gesmolten boter
- ¾ kop volle melk
- ½ kop vetarme kwark
- 1 eetlepel Gist
- 1 eigeel
- 1 eetlepel volle melk om te borstelen
- Zest van 1 citroen
- ½ kop rozijnen voor de garnering
Bereiding
Meng de bloem, het zout en de suiker in een grote kom. Verkruimel de gist en los deze op in warme (geen hete) melk. Roer het stevig door elkaar. Voeg de warme boter, kwark en warme melk toe aan het bloemmengsel. Voeg vervolgens zeste van de citroen toe. Kneed het mengsel tot een zacht, glad deeg. Dek het af met een keukenhanddoek en laat het deeg minstens 2 uur op kamertemperatuur staan.
Verwarm de oven voor op 205°C. Snijd het deegmengsel in acht gelijke stukken op een licht bebloemd werkblad en vorm het vervolgens in klaasvormen, ongeveer ter grootte van een minicroissant. Versier met rozijnen voor de ogen en de mond. Meng de eierdooiers met een eetlepel melk. Bestrijk de gevormde sinterklazen met de eierdooiermassa en bak ze vervolgens in ongeveer 20 minuten tot een goudgele kleur. Pas volgens de grootte en dikte de baktijd aan: wat langer voor grotere stukken, wat korter voor kleinere. Houd het bakken in de gaten en haal de koeken uit de oven voordat ze goudgeel-bruin worden. Laat ze een beetje afkoelen voor het opdienen.
Ondertussen in de kapucijnen keuken... Bekijk de video.