Als je kind niet meer mee wil naar de kerk ~ 3 tips
Eerste Hulp Bij Liefde gaat op zoek naar inzichten en praktische tips bij concrete relatie- en opvoedingsproblemen. Stel je vraag en wij stellen ze aan een expert.
Beste Lieve,
We namen de kinderen vroeger altijd mee naar de kerk, maar onlangs zei mijn oudste zoon: 'Nu moet je me niet meer vragen om mee te gaan, mama. Ik ben in de klas de enige. Het is belachelijk.’ Als ik daar iets tegenin breng, wordt hij nog vijandiger. De puberteit zal er wel iets mee te maken hebben. Hoe kan ik hem als ouder helpen om de band met God toch niet volledig te verliezen?
Annemie
Bedankt voor je vraag, Annemie. Ik leg ze graag voor aan Katie Velghe van Gezinspastoraal Vlaanderen.
Katie, wat zou jij Annemie aanraden?
Katie Velghe • Het doet pijn wanneer je grote liefde je grote Liefde afwijst. Het doet pijn wanneer je jarenlange inspanningen in het niets lijken te verdwijnen bij het verlangen van je kind om door leeftijdsgenoten aanvaard te worden. En je staat niet alleen met die pijn.
Eigenlijk zijn er veel meer gelovige ouders die deze pijn kennen, dan ouders die ze niet kennen.
Er zijn drie wegen die je kunnen helpen om hiermee om te gaan. Een eerste weg is op zoek gaan naar gelovige initiatieven voor jongeren, zoals die van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen, de Ontmoetingsdagen van Jokri, de Sint-Michielsbeweging, en zoveel meer. Daar wordt jongerentaal gesproken, daar zijn er frisse initiatieven die helemaal aansluiten bij de jongerencultuur. Denk maar aan de Bibledrops, die sinds kort op ons pastorale landschap vallen!
Het is normaal dat tieners meer aansluiting zoeken bij leeftijdsgenoten.
Het is normaal dat tieners zich niet thuis voelen in een kerk zonder andere jongeren. Wat zouden wij doen als we op zondagmorgen binnenkomen en uitsluitend kinderen van 10 jaar en jonger in de kerk zouden aantreffen?
Een tweede weg is vertrouwen in je kind en zijn of haar onderscheidingsvermogen. Je hebt alles aangereikt wat voor jou waardevol en kostbaar is. Je hebt dat met hart en ziel gedaan, met liefde en geduld. Je bent voorgegaan op die weg. Je kind heeft dit geschenk aangenomen, ervan geproefd. Nu is het tijd voor je kind om ook andere dingen te leren kennen. Er is meer in die wijde wereld dan wat de ouders aanreiken. Durf je vertrouwen dat je kind kan onderscheiden?
De enige manier waarop een kind zelf een keuze kan maken, is door ook te leren kennen wat de ouders niét hebben aangeboden.
En bij deze weg van onderscheiding horen doodlopende wegen en vergissingen, en de mogelijkheid dat je kind – in deze periode van zijn of haar leven – kiest voor een weg zonder geloof of Kerk. Enkel een vrije keuze is krachtig en waardevol, maar dit betekent ook dat de keuze echt vrij is.
Sterker dan dit alles is er het vertrouwen in God, die jouw kind nog liever ziet dan jij, het vertrouwen in Wie jouw kind geweven heeft in de moederschoot. (Ps 139,7) Méér dan jouw kind verlangt naar een band met God, méér dan jij verlangt naar een band tussen jouw kind en God, verlangt God naar een band met jouw kind. In gebed kun je je kind altijd aan die God toevertrouwen. Dat is de derde weg. En hopen dat God een weg vindt om hem te raken en aan te spreken.
Katie Velghe
Tips
- Geef je kind op tijd de kans om een jongerenkerk te leren kennen. Het is normaal dat ze geen aansluiting vinden in een kerk zonder leeftijdgenoten.
- Geef je kind de ruimte om te ontdekken wat je als ouder níet hebt aangeboden. Vertrouw erop dat je kind leert onderscheiden.
- Vertrouw je kind in gebed aan God toe. Dat Hij een weg vindt om het te raken en aan te spreken.
Ontdek initiatieven voor jongeren bij onder meer IDGP Gezinspastoraal, IJD Jongerenpastoraal en de Sint-Michielsbeweging.
Heb jij een vraag voor een van onze experts? Of wil je reageren op de vraag van Annemie of het antwoord van Katie? Alle reacties zijn welkom hieronder of via mail.