Lang en gelukkig getrouwd? Paulien Timmer (27) timmert aan de weg
Ze is pas 28 en nog niet eens zo lang geleden zelf gehuwd, maar toch deed Paulien Timmer al heel wat wijsheid op over de geheimen van een lang en gelukkig huwelijk. 2 jaar lang was ze voltijds bezig met ervaren echtparen te interviewen en hun getuigenis neer te schrijven. En gelukkig voor ons vond ze een uitgever voor haar boek Lang+gelukkig.
Eigenlijk was je als kind al bezig met de geheimen van een goed huwelijk. Hoezo?
Paulien Timmer • Toen ik 7 was, gingen de ouders van mijn beste vriendinnetje scheiden. Ik voelde haar verdriet en ontreddering. Op mijn 16de maakte ik weer een scheiding mee bij een vriendin. Toen ik vroeg hoe het ging, haalde ze haar schouders op: Het gaat wel, er zijn er zo veel die dit meemaken. Ik stond perplex.
Als iemand kanker heeft, zeg je toch ook niet: Er zijn er zo veel! Elke scheiding is een heftige ervaring.
We waren toen net zelf aan het ontdekken wat liefde is en wat niet. Ik herinner me dat ik me afvroeg: hoe kies je voor altijd? De reden van de scheiding bij mijn vriendin was dat het gevoel er niet meer was. Wij kwamen tot het besluit dat je wel heel verliefd moest zijn in het begin om te maken dat er op het einde nog iets over is. Onzin, natuurlijk.
Wat leerde jouw studie je over het thema?
Paulien Timmer • Ik studeerde gezondheidsvoorlichting en een minor Persoonlijkheid en relaties aan de Universiteit Utrecht. Dat bracht me tot de slotsom dat er een grote leemte bestaat in de relatietherapie. Die is gericht op het oplossen van problemen, maar niet op het voorkomen ervan.
Hoe je je relatie gelukkig houdt, dat leerde ik pas uit de 100 getuigenissen die ik verzamelde voor mijn boek.
Hoe zou jij een gelukkig huwelijk omschrijven?
Paulien Timmer • Laat me allereerst zeggen dat een gelukkig huwelijk niet per se een perfect huwelijk is.
Een gemiddeld huwelijk heeft 5 problemen die niet op te lossen zijn. Dat hoeft geen belemmering te zijn voor geluk.
Als je gezond wil blijven, moet je sporten en gezond eten. Als je met z’n tweeën gelukkig wilt zijn in je relatie, moet je werken aan 4 pijlers.
- Liefde. Uiteraard. Dat is het fundament. En daarmee bedoel ik: engagement voor elkaar, respect, goedheid.
- Plezier. Een relatie is plezierig als jullie samen herinneringen scheppen en koesteren, als er humor in zit, als je elkaar geregeld verrast.
- Passie. Er zit een zekere magie in je relatie, een mysterieuze aantrekkingskracht die zich ook uit in seksualiteit.
- Verbondenheid. Je mag je kwetsbaar opstellen bij je partner en voelt je veilig bij hem of haar. Verbondenheid staat voor intimiteit, vriendschap, elkaar aanvoelen. En dat laatste leer je vooral door elkaar vragen te stellen, bijvoorbeeld met de Love maps van John Gottman.
Maar bovenal moet er de bereidheid zijn om te groeien. Je moet zelf je verantwoordelijkheid durven op te nemen, je eigen fouten erkennen en openstaan voor groei.
Zelf ben je intussen ook getrouwd. Hoe bevalt het je?
Paulien Timmer • Heel leuk. Wat ik leerde door de vele gesprekken, pas ik spontaan toe in mijn eigen relatie, al van voor we getrouwd waren, trouwens, hoor.
Zo ontdekte ik dat er in mijn eigen leven bepaalde blokkades waren, waardoor ik mijn partner van me afduwde.
Toen we pas samen waren, dacht ik dat ik een betere versie van mezelf moest zijn met hem in de buurt. Daardoor stond ik echte intimiteit in de weg. Toen ik me kwetsbaar leerde op te stellen, is onze relatie helemaal open gebloeid.
De bruiloft zelf was voor mij ook een belangrijk moment. Als je begint aan een relatie, projecteer je allerlei verwachtingen op de ander. Als je trouwt, zeg je ja op basis van wat je al weet en zeg je dat je toch nog altijd de rest van je leven bij elkaar wilt zijn.
In Lang+gelukkig valt op dat heel wat koppels aan kleine, vaste gebruiken houden. Je noemt het rituelen. Waarom is dat zo belangrijk?
Paulien Timmer • Rituelen zijn erg dankbaar om een relatie te vernieuwen. In het gratis e-book 100 rituele voor meer liefde kun je naar hartelust inspiratie opdoen.
Mensen denken vaak dat je niets hoeft te doen als het goed zit, maar dat is echt zonde. Er is zo veel moois om te herinneren en om dankbaar voor te zijn.
Mijn man en ik houden een dagboek bij, waarin we reflecteren over waarom we van elkaar houden, waarin we leuke momenten in herinnering brengen en onze dankbaarheid uiten voor kleine signalen die anders meteen vergeten zouden worden. Onlangs begonnen we weer een nieuw ritueel: het winterdiner. Jaarlijks zullen we op dat moment brieven naar elkaar schrijven over hoe het een jaar geleden was en waar we naar uitkijken.
Wat doe je als er een probleem opduikt in je relatie?
Paulien Timmer • Belangrijk is alleszins om niet te veel energie te steken in wat voor jou niet werkt in je relatie, en meer in wat wel werkt.
Als je niet meteen een oplossing ziet voor een probleem in je relatie, helpt het om los te laten.
Voor gelovigen is het een steun om hun probleem aan God te kunnen toevertrouwen. Het grappige is dat de oplossing zich dan vaak spontaan aandient.