Hoe leef je met een chronische aandoening? Joris Hessels bevraagt het in ‘Chroniek’ [podcast]
Lijd je aan een chronische ziekte of draag je mee zorg voor mensen die een chronische strijd leveren? Dan is Chroniek zeker het ontdekken waard. De podcast kwam tot stand ter ere van de 25ste verjaardag van het Vlaams Patiëntenplatform, dat wil bouwen aan een betere levenskwaliteit voor mensen met een chronische aandoening en hun naasten.
Joris Hessels neemt luisteraars mee in de levensverhalen van zeven chronische patiënten. De ziektes die hun leven overhoop halen, zijn soms heel verscheiden en alle zeven gaan ze er op een andere manier mee om. Maar de strijd tegen een chronische aandoening delen ze en die heeft impact op alle aspecten van hun dagelijkse leven.
In vijf afleveringen belicht de podcast verschillende van deze aspecten door mensen met een aandoening aan het woord te laten en experts op de thematiek te laten reageren.
De derde afleveringfocust bijvoorbeeld op mentale weerbaarheid. Manu Keirse verduidelijkt dat dit allesbehalve vanzelfsprekend is omdat de rouwervaring van chronische patiënten - net als hun aandoening - chronisch is. Ontdek het verhaal van Els en Frederick.
Ook in de overige afleveringen komen interessante kwesties aan bod:
- aflevering 1: Financiële impact. Als je door chronische ziekte minder kan werken, daalt je inkomen. De medische kosten daarentegen blijven aanslepen.
- aflevering 2: Werken. Kunnen werken is van grote waarde voor het herstel en de behandeling van mensen met een chronische ziekte. Helaas zijn er heel wat drempels voor chronische patiënten om (voltijds) te kunnen werken.
- aflevering 4: Levensdoelen. In aflevering vier getuigen twee mensen erover hoe ze hun toekomst niet alleen wilden laten bepalen door hun ziekte, maar zelf hun levensdoelen in handen nemen.
- aflevering 5: (H)erkenning. De laatste aflevering gaat over het belang van lotgenotencontact.
Deze podcast heeft geen onnodig sentimenteel karakter en deelt in alle eerlijkheid wat mensen te zeggen hebben. Daarmee draagt ze zelf bij tot de (h)erkenning waar velen zo’n nood aan hebben.
De afleveringen zijn te beluisteren via Spotify of via de website van het Vlaams Patiënten Platform.