Wat is liefde? Podcast met Nathalie Van de Walle
Gastvrouw van de podcast is Ciara Goossens, radioredacteur bij Trans World Radio België van de evangelische kerk. In de serie Melk en Honing praat ze met boeiende mensen bij het maken van een gerecht. Deze keer is dat de katholieke Nathalie Van de Walle uit Brugge, met wie ze liefdesappels maakt, een gerecht uit de joodse keuken.
Een duizendpoot, zo kan je Nathalie het best omschrijven. Na haar opleiding als conferentietolk ging ze aan de slag in het Europees Parlement. Frans, Duits, Spaans, Engels, en sinds kort ook Zweeds. Daarnaast doet ze nog ander vertaalwerk, is ze copywriter, geeft ze lezingen en begeleidt ze mensen op relationeel vlak. En vergeet niet dat ze samen met haar man vier kinderen tussen 6 en 13 jaar grootbrengt.
De rode draad in alles is wat ik noem ‘verbindende communicatie’. Nathalie Van de Walle
Als tolk-vertaler zorg je ervoor dat mensen elkaar kunnen verstaan, als copywriter help je iemand zijn of haar ideeën onder woorden te brengen en als coach help je koppels dichter bij elkaar te komen.
Nathalie maakte zelf op een overweldigende manier kennis met de liefde: Toen John en ik elkaar ontmoetten, was er meteen een steekvlam. We begrepen niet wat ons overkwam en we dachten allebei: we wisten niet dat er zo iemand op aarde rondliep. De relatie leek rimpelloos naar een huwelijk toe te gaan, toen Nathalie, zo’n vijf maanden voor de grote dag, totaal onverwacht door nachtelijke paniekaanvallen werd getroffen en alles in vraag begon te stellen. Ik had het gevoel dat er iets op mijn borst drukte. Ik kon bijna niet meer ademen en bovenal was ik er van overtuigd dat er iets mis was met mijn relatie. Ik dacht dat ik niks meer voelde voor mijn verloofde.
Onmiddellijk besloot het koppel de trouw uit te stellen. Samen gingen ze op zoek naar antwoorden op vragen als: wat is liefde en wat is liefde niet? Veel informatie daarover vond Nathalie niet en in zekere zin werd toen het idee voor haar boek Liefdesverklaring geboren – ook al zou het nog jaren duren voor het geschreven werd. Een echte reden voor de paniek werd nooit gevonden, maar toen de storm was gaan liggen, prikten ze een nieuwe datum. Intussen zijn de geliefden al meer dan 15 jaar gelukkig getrouwd.
Wat is het recept voor perfecte liefde?
Nathalie Van de Walle • Zo eenvoudig is het niet, maar er zijn wel een paar ingrediënten. In de eerste plaats: weten wat liefde wel of niet is. Je moet voldoende kennis hebben voor je er aan begint. Het tweede is jezelf goed kennen en als derde zou ik daar aan toe willen voegen: zelfvertrouwen. Als je dat laatste niet hebt, dan loop je het risico dat je een partner zoekt om dat gebrek te compenseren. Tot slot zijn ook dankbaarheid en wilskracht nog belangrijke factoren.
Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen liefde en verliefdheid. Verliefdheid overkomt je en liefde kan daaruit groeien. Verliefdheid is een heerlijk gevoel dat voortkomt uit een cocktail van hormonen, maar biologisch gezien kan je lichaam die maar hooguit anderhalf jaar lang produceren. Verliefdheid is leuk, en ook gemakkelijker dan liefde. Maar op een dag land je in de realiteit. Als de verliefdheid dan niet in liefde is overgegaan, loopt de relatie stuk.
'Conservatief'
Op het vlak relaties houdt Nathalie er een aantal ideeën op na die men in de huidige maatschappij eerder conservatief noemt. Ze geeft de voorkeur aan trouwen boven samenwonen, is niet gewonnen voor het idee van seriële monogamie, pleit voor blijvende huwelijkstrouw en gelooft ook niet echt in ‘gelukkige scheidingen’.
Seksualiteit is belangrijk, maar samen praten is even hard nodig. Hoewel ze er in haar boek en in haar lezingen niet expliciet over spreekt, ademen haar ideeën overal Bijbelse standpunten uit.
Is het geloof de basis van je verhaal?
Van de Walle • Ik zet in de eerste plaats in op het gezond verstand. Ik stel vast dat er op het vlak van relaties heel wat tendensen zijn in de samenleving die mij gevaarlijk lijken en ik denk na over hoe je dat kunt counteren. Als je dan kijkt wat je kunt doen, dan merk je dat de Bijbelse leer rond seksualiteit bulkt van het gezond verstand. Dus inderdaad, in die zin haal ik mijn inspiratie uit de Bijbel, al zal ik dat niet direct zo verkopen. Als je dat doet, loopt een groot deel van je publiek weg.
Werd seksualiteit niet heel lang onderdrukt in de kerk?
Inderdaad, als het gaat over geloof, relaties en seksualiteit, dan denken de mensen vooral aan de restricties die de kerk oplegde. Het gezamenlijk levensproject, het aanvullend karakter van man en vrouw, het passen in Gods plan, al dat soort zaken werd veel te weinig gecommuniceerd.
Welke rol speelt geloof in je leven?
Ik ben heel gelovig en dat is zeker een gevolg van mijn opvoeding. Mijn moeder is katholiek theologe en het geloof werd bij ons van kinds af aan doorgegeven en voorgeleefd. Dat heeft de basis gelegd en er voor gezorgd dat het kon groeien. Hoe meer je open staat voor geloof, hoe mooier, dieper en rijker het wordt. Eigenlijk kun je het gelovig zijn niet weghalen van wie ik ben.
Als je wilt dat je relatie blijft duren, dan heb je een gezamenlijk levensproject nodig. Dan is het belangrijk dat je ook op geloofsvlak overeenkomt. Als er kinderen komen, dan is het cruciaal dat je weet welke waarden je ze meegeeft en welk godsbeeld je ze biedt. Als je gelooft, dan leg je jezelf bepaalde restricties op uit liefde voor God en is het geloof een bepaalde kracht.
Natuurlijk kun je ook je hele leven samenblijven en gelukkig zijn als je niet gelooft, maar dan haal je die kracht uit jezelf en dat lijkt me moeilijker. Nathalie Van de Walle
Geboren met een missie
Nathalie is niet echt gelukkig met de manier waarop de samenleving van vandaag met relaties omgaat. Vooral het hoge percentage echtscheidingen baart haar zorgen. Niemand trouwt met het idee dat de relatie op een bepaald moment stuk zal gaan, maar de cijfers tonen aan dat de kans dat het toch gebeurt redelijk groot is. Sinds de jaren ‘60 is de seksualiteit uit de taboesfeer gehaald en wordt de vrije liefde verkondigd. Het heeft de relaties niet verbeterd en de maatschappij niet veel gelukkiger gemaakt.
Veel mensen weten niet meer hoe ze een duurzame relatie kunnen hebben en de maatschappij is in de ogen van Nathalie behoorlijk in de war. Als ze daar door haar inzet iets aan kan doen, zal ze het zeker niet laten. Ieder koppel dat ze op weg kan helpen, is er één. In die zin heeft ze een missie: Ik ben absoluut geboren om de wereld te verbeteren. En ook al weet Nathalie dat haar inspanningen globaal gezien niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat zijn, ze meent het.
Auteurs: Don Zeeman en Ciara Goossens