Moskeeën toe met Offerfeest
Een extra offer van solidariteit, niet alleen voor andere moslims maar voor al onze medeburgers, noemt Mohamed Achaibi het. Achaibi is woordvoerder van de Federatie van Marokkaanse Moskeeën en samen met federatie-voorzitter Mimoun Aquichouch en met Mhamed El Massoudi van de Raad van Theologen meldde hij deze middag in een opinieartikel op VRT NWS dat zij oproepen om met het Offerfeest dat vrijdag begint, de moskeeën niet open te doen. Het Eïd el-Kebir of ‘Grote Feest’ begint dit jaar uitzonderlijk wereldwijd op dezelfde dag – door de omrekening van de islamitische maankalender naar de westerse zonnekalender is dat niet altijd het geval.
Maar dit Offerfeest wordt ook uitzonderlijk omwille van de coronapandemie. (Mohamed Achaibi)
Ramadan
Het belangrijkste feest van het jaar voor moslims is bij uitstek een groepsgebeuren, waarbij zij elkaar enthousiast een gezegend Offerfeest – Eïd al-Adha Mubarak – toewensen en elkaar kussen en omhelzen. Maar dat kan dit jaar niet! zegt Achaibi. Het heeft dus geen zin in de moskee samen te komen; we zullen thuis moeten bidden en onze vreugde online moeten delen. Achaibi en consorten wijzen erop dat dit niet het eerste extra offer is dat de moslims brengen. Zoals onze joodse vrienden Pesach en onze christelijke vrienden Pasen niet konden vieren zoals zij dat gewoonlijk doen, moesten ook wij de heilige maand Ramadan tijdens de lockdown beleven.
Tijdens de Ramadan was er ook geen dagelijks moskeebezoek noch gemeenschappelijk iftar-maaltijd. (Mohamed Achaibi)
Onverdoofd slachten
De auteurs hebben het ook op het verbod op ritueel onverdoofd slachten in zowel Vlaanderen als Wallonië, regelgeving die zij sterk betreuren en blijven bekampen. Maar ze wijzen ook op de vele alternatieven, zoals het bestellen van een offerschaap via een halal-slagerij; het slachten onder verdoving op vier erkende tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen; het afspreken met maximum zeven gezinnen om een offerrund in een erkend slachthuis met de post cut stunning-methode (verdoving na keelsnede) te slachten; het sturen van geld naar het thuisland om daar een offer in naam van de familie te brengen; of het doneren van geld aan een sociale organisatie.
Wij roepen media en overheid op om over dit alles meer met dan over ons te spreken. (Mohamed Achaibi)
Solidariteit
Het offeren van een schaap is echter maar één aspect van het ‘Grote Feest’, zegt Achaibi. Centraal staan de onderlinge verbondenheid van de islamitische gemeenschap, het versterken van familiale en collegiale relaties en de solidariteit met alle burgers. Wij hebben dan ook niet alleen voor de gezondheid van de moslimgemeenschap beslist op te roepen de islamitische gebedshuizen met dit Offerfeest gesloten te houden, maar voor die van alle Vlamingen. In de marge van het artikel kondigen de moslimleiders trouwens ook aan dat zij eraan denken een soort Moskeenet te ontwikkelen, naar analogie met Kerknet.
Benoit Lannoo
Het volledige opiniestuk van Mohamed Achaibi, Mimoun Aquichouch en Mhamed El Massoudi lees je via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/29/moskeeen-dicht-met-offerfeest-is-extra-offer/ .