Nieuw: kunstwerk ‘Oeratoom’ in Leuven eert Georges Lemaître
Meer dan 100 Leuvenaars brainstormden over een nieuw kunstwerk voor hun stad ter ere van Georges Lemaître, vader van de oerknaltheorie, priester en voormalig professor aan de Leuvense universiteit. Aan de hand van hun input ging een kleinere groep vervolgens mee op zoek naar een geschikte kunstenaar. Hun keuze viel op de Franse kunstenares Félicie d’Estienne d’Orves.
Tekst gaat verder onder het filmpje, waarin je de kunstenares aan het werk ziet.
Met Oeratoom grijpt d’Estienne d’Orves terug naar de theorie van Georges Lemaître dat het heelal ooit vanuit 1 punt ontstond en blijft uitdijen. Midden in de stad, op het rector De Somerplein, stelt een groot centraal medaillon onze positie op aarde voor, vandaag 13,8 miljard jaar na de oerknal. De ring van Leuven symboliseert het begin van het universum, het oeratoom of dag nul.
Naarmate je vanuit het centrum richting de ring wandelt, ga je steeds verder in de ruimte en steeds verder terug in de tijd.
Elke meter die je aflegt, voert je wel 10 miljoen jaar terug. Onderweg ontmoet je 80 kleinere medaillons die verschillende sterrenstelsels voorstellen.
Felicie d'Estienne d'Orves: Oeratoom is een eerbetoon aan de pionier Georges Lemaître aan wie we een ontstaansgeschiedenis van de hele mensheid te danken hebben, de oerknal. Wandelend door de straten van Leuven, nodigt het werk uit om in het universum te wandelen en terug te gaan in de tijd, helemaal tot aan het begin van ons verhaal.