Olifanten veroveren Mechelen
Sjarabang biedt kunsteducatie aan voor mensen met en zonder beperking
In vroegere tijden trokken toneelgezelschappen op een platte wagen geladen met banken van dorp naar dorp om er hun voorstelling in openlucht te spelen. De wagen werd een podium en de toeschouwers konden plaatsnemen op de banken. In het Frans heet zo’n wagen char-à-bancs, wat in het Mechelse dialect werd verbasterd tot sjarabang.
Wijlen acteur Ugo Prinsen gaf die naam aan zijn project van monologen over mensen met een beperking en aidspatiënten. Na zijn overlijden in 2004 zette zijn weduwe, Marleen D’Joos, de vzw even in wachtmodus. Zeven jaar geleden besliste ze haar opnieuw op te starten als een inclusief creatief atelier dat kunst- en cultuurparticipatie van mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking bevordert.
„Nadat we eerst kleinschalig van start gingen in de lokalen van een school, renoveerden we in het Grootbegijnhof in Mechelen het Moreelshuis tot een multifunctionele ruimte”, zegt Marleen D’Joos. „Hier vindt tweemaal per week het vrije atelier plaats, een plek waar iedereen zich creatief kan uitleven onder begeleiding van een vrijwilliger. Daar komen telkens zo’n twintig personen op af.”
Elk jaar in maart organiseert Sjarabang Kunstproeven. Dat is het enige en dus meteen ook grootste inclusieve kunstenfestival van het land. „Meer dan duizend mensen uit heel Vlaanderen komen erop af”, vervolgt Marleen D’Joos. „In meer dan twintig werkwinkels kunnen de deelnemers kennismaken met bijvoorbeeld portretschilderen of juwelen maken. Momenteel staan er in de winkels in Mechelen honderd polyester olifanten en mussen in het kader van de tentoonstelling Van een mus een olifant maken. De beelden werden in heel Vlaanderen gemaakt en worden nu hier tentoongesteld.”
Sinds 2012 beschikt Sjarabang ook over een inclusieve theatergroep, bestaande uit veertien acteurs met en zes zonder beperking. „De inclusieve benadering is essentieel voor onze werking”, zegt Marleen D’Joos. „Dat geeft een boost aan zowel mensen met als zonder beperking. Op die manier proberen we mensen met een beperking in de mate van het mogelijke in de samenleving te integreren.”
Ook bij het creatieve kamp in Dworp en de kunstweek in de Provence in Frankrijk staat het inclusieve aspect centraal. „We promoten die denkwijze ook in werkwinkels op maat in scholen en verenigingen”, klinkt het. (fc)
Kunstproeven vindt dit jaar plaats op 12, 13 en 15 maart. Meer info op www.sjarabangvzw.be.