Onverzorgde oorlogswonden etteren in Kananga (DR Congo)
Ontwikkelingswerker Marti Waals was de afgelopen weken bij pater Ivo Van Volsem in Kananga (hoofdstad van Centraal Kasaï). De scheutist runt er een opvangcentrum voor de reïntegratie van straatkinderen en voormalige kindsoldaten met de welluidende naam Bron van Leven. Marti Waals verzekerde afgelopen jaar de verzending van naaimachines en stoffen voor de fabricage van mondmaskers, waarmee de pater en zijn team de plaatselijke bevolking helpen om zichzelf en elkaar te beschermen tegen corona.
Waals stelt vast dat zich een nieuw humanitair drama afspeelt na de gruwelen van de bloedige opstand onder leiding van traditioneel chef Kamuinu Nsapu, een opstand die al even bloedig beantwoord werd door het regeringsleger en waarbij de burgerbevolking niet werd ontzien. Na de verkiezing van Félix Tshisekedi legden de meeste rebellen de wapens neer, maar het geweld blijft smeulen.
Veel van de slachtoffers van seksueel geweld, kinderen die hun ouders verloren en mensen met verwondingen ontvingen nog geen enkele hulp.
Een onderzoek door Mpokolo wa Muoyo/Bron van Leven leverde schrikbarende resultaten op. Waals: Pater Ivo en zijn team telden in het district Tshikula in 9 dorpen 162 jongeren met niet verzorgde oorlogsverwondingen, 125 gevallen van verkrachtingen en ruim 350 niet-begeleide kinderen. De cijfers zijn niet volledig omdat een aantal dorpen nog niet kon worden bezocht.
Heel wat meisjes en vrouwen werden het slachtoffer van groepsverkrachtingen. Velen onder hen kregen zelfs niet de eerste medische hulp, laat staan psychologische bijstand. Hetzelfde geldt voor veel jongeren van wie de ouders vaak voor hun ogen gedood werden en die alleen en zonder perspectief door de regio trekken. Zo zijn ze een gemakkelijke prooi voor rekrutering door nieuwe milities, want de frustratie zit hoog bij de bevolking en hun chefs.
‘Een vonk kan volstaan om opnieuw de vlam in de pan te krijgen.’
Bron van Leven schiet te hulp
Daarom wil Bron van Leven een hulpactie opzetten voor deze bevolking. Het verlenen van de nodige medische zorg, psychosociale bijstand, het reïntegreren van deze jongeren in familieverband of alternatief en het aanleren van nuttige vaardigheden, staan op het programma.
Naast landbouw betreft één van deze vaardigheden naailessen, waardoor jongeren (meisjes en jongens) een doel in het leven en een redelijk vast inkomen kunnen verwerven.
Zo maakten vroegere kindsoldaten eerder dit jaar mondmaskers, een project dat veel succes kende en perspectief bood aan de jongeren.
Ivo Van Volsem wil nog meer naaimachines inzamelen. Marti Waals staat in voor de verzending. Een heel bijzondere hulp voor het transport zou hierbij het Belgisch leger kunnen zijn, dat tot voor kort op haar vluchten dergelijke goederen meenam. Maar jammer genoeg wordt er op dit ogenblik nog gepalaverd over deze humanitaire vluchten. We hopen dat de nieuwe minister van Defensie snel haar fiat geeft. Het is duidelijk dat deze hulp veel jongeren in de Kasaï en elders een toekomst geeft en dat de goederen, onder meer via het project van pater Ivo, zeer zeker op hun bestemming komen en goed gebruikt worden.
Het project van Scheut Ontwikkelingssamenwerking steunen kan (met fiscaal attest) via BE82 0000 9019 7468. Mededeling: 02243031091, Mpokolo, Kananga.