Paus ontroerd door Vlaams koor van mensen met dementie
15 bewoners van wzc Den Olm in Bonheiden en hun begeleiders zijn vandaag ontvangen door paus Franciscus. De 15 bewoners zijn allemaal mensen met dementie die sinds een tiental jaar een koor vormen, het Regenboogkoor. Ze zongen voor de paus Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen en La Felicidad.
'De paus was ontroerd door het optreden', vertelt begeleider Dirk Van Herpe. 'Na zijn formele antwoord, dat hij voorlas, sloot hij af met persoonlijke woorden. Hij sprak over het grote belang van de ouderen: zij zijn het geheugen van onze samenleving en de wortels waaraan de jeugd zich kan voeden.
De audiëntie bracht bij iedereen heel wat emoties teweeg.
De paus moedigde ons ook aan om verder te doen en bevestigde nogmaals dat hij getroffen was door zoveel tederheid.'
Hieronder kan je de volledige toespraken lezen van kardinaal De Kesel en van paus Franciscus.
Kardinaal Jozef De Kesel: 'Het zingen heeft hen verbonden met hun verleden, met elkaar en met de Heer zelf'
Heilige Vader,
In naam van allen hier aanwezig wil ik u heel oprecht danken voor deze ontmoeting. We zijn u zeer dankbaar dat u, nog voor de algemene audiëntie, eraan gehouden hebt ons ook persoonlijk te ontmoeten. We zijn hier in Rome op bedevaart met een koor. Dat koor is toch wel heel bijzonder. Het bestaat uit oude mensen. Zij lijden aan dementie. Ze verblijven in een verzorgingstehuis. Er wordt goed voor hen gezorgd, maar het is zo belangrijk dat ze daar niet altijd opgesloten blijven.
Daarom is het zo mooi dat ze zelfs tot hier, tot in Rome en tot bij u geraakt zijn!
Maar er is nog iets bijzonders dat ik u moet meedelen. In het verzorgingstehuis waar ze verblijven, komen ze regelmatig samen om te bidden en om de eucharistie te vieren. In die vieringen wordt ook gezongen. En stilaan zijn ze ook zelf beginnen meezingen. En het mirakel was geschied. Ze zijn meer en meer beginnen zingen. En dat zingen heeft hen weer doen opleven. Het heeft hen verbonden met de tijd dat ze nog gezond van lichaam en geest waren.
Hoezeer ze ook dement blijven, het heeft hen verbonden met hun verleden, met elkaar en met de Heer zelf.
En het is hier niet bij gebleven: dat kleine initiatief, als een klein mostaardzaadje, heeft zich uitgebreid en dreigt een tamelijk groot boompje te worden. Het initiatief heeft op vele plaatsen weerklank gevonden.
Heilige Vader, u weet hoe onze samenleving bedreigd wordt door onverschilligheid. Armen en vluchtelingen, zieken en oude mensen, demente bejaarden, ze worden als een last ervaren. Dit kleine initiatief maar met zijn bredere uitstraling in ons land is daarvan het teken:
dat we ons verzetten tegen een wegwerpcultuur en willen bouwen aan een cultuur van respect, van ontmoeting en van daadwerkelijke solidariteit.
We zijn de pastorale verantwoordelijken en de andere medewerkers van dit en van de vele andere verzorgingstehuizen dankbaar voor hun grote zorg voor deze oude en zieke mensen. Het is waar dat we in een geseculariseerd land wonen. Maar des te meer getuigt de Kerk van ons land en velen met haar van Gods liefde voor de mensen, Hij die geen mens uitsluit. En we doen het met de vreugde die het evangelie ons schenkt.
Heilige Vader, nogmaals danken we u. We verzekeren u van onze steun en ons gebed. En vragen uw zegen.
Paus Franciscus: 'Het lied van kwetsbaarheid is het mooiste lied'
De paus sprak het koor toe, duidelijk bewogen. Hij zei dat hun zingen nog kostbaarder was door de kwetsbaarheid. 'Ik denk dat het delen en accepteren van onze kwetsbaarheid, het mooiste lied is.
Een harmonie die God het liefste hoort, een regenboog niet van perfecties maar van imperfecties!
Hij vergeleek de dirigeerstok als een stok van tederheid. 'Met al die tederheid vervullen jullie het vierde gebod: Eer uw vader en uw moeder. Sommige van de zangers hebben misschien hun geheugen verloren, maar ze zijn het symbool van het geheugen van een volk, de wortels van hun thuisland, van onze menselijkheid. Zij zijn de wortels, en jongeren moeten zich laven aan de sappen van hun wortels om de samenleving vooruit te helpen.'