Première opera Il Farnace van Vivaldi na... 300 jaar in Ferrara
Wat is daar allemaal gebeurd driehonderd jaar geleden? Vivaldi, de beroemde barokcomponist, maakte zich op om zijn opera Il Farnace in première te laten gaan in Ferrara, een Italiaans stadje ten noorden van Bologna. De vertoning werd op het nippertje afgelast. Dat kwam niet door de inhoud van het stuk, maar door het zogezegd schandaleuze gedrag van de meester zelf, die naast componist ook priester was. Hij zou een ongepaste relatie gehad hebben met Anna Giro, een van zijn zangeressen. Vivaldi moest gaan. Weg uit de kerk, weg uit de stad.
Armoede na hardnekkige geruchten
En dat had grote gevolgen. De componist had een aanzienlijk deel van Il Farnace uit eigen zak gefinancierd, maar de deuren van het theatergebouw bleven dicht. Geen productie, geen inkomen en dat betekende een leven in armoede voor Vivaldi. Nochtans bleef de man naarstig componeren, maar vier jaargetijden of niet, hij kreeg het financiële gat nooit meer gedicht.
Alsof dat nog niet erg genoeg is, zijn historici het er ondertussen over eens dat er nota bene nooit sprake is geweest van een amoureuze liaison tussen Vivaldi en Giro. Akkoord, de twee brachten veel tijd door met elkaar, maar Anna Giro was dan ook Vivaldi's prima donna. En toen de componist met ademhalingsproblemen begon te kampen, trad zij op als verpleegster voor hem. Door die ziekte moest Vivaldi trouwens zijn werk als priester neerleggen, omdat hij geen dagelijkse missen meer kon opdragen.
Een uitgestoken hand
Driehonderd jaar na Vivaldi's verbanning reikt de huidige aartsbisschop Giancarlo Perego de componist opnieuw de hand. Hij woonde de eerste opvoering bij van Vivaldi's Il Farnace die de stad Ferrara nu organiseert in het Teatro Comunale di Ferrara. De man kreeg daarbij een ingebonden exemplaar overhandigd van de partituur. Perego erkent dat het verkeerd was om Vivaldi te verbannen op basis van geruchten die nooit bewezen zijn en verwijst naar de woorden van Paus Franciscus om uit te leggen welke les we daaruit moeten leren: 'De tong doodt meer dan het zwaard.'