Roger Burggraeve krijgt 4de Ritus & Tempelbouw Oeuvreprijs
Op zaterdag 23 september vond in het Nederlandse Zeist een studiedag plaats met als thema: Vanuit de mens naar het Oneindige. De maçonnieke stichting Ritus en Tempelbouw (RenT) organiseerde de dag naar aanleiding van 300 jaar Vrijmetselarij. Op het einde van de studiedag, met 250 aanwezigen, kreeg salesiaan Roger Burggraeve, emeritus hoogleraar aan de KU Leuven, de 4de Ritus en Tempelbouw Oeuvreprijs uitgereikt. Prof. Burggraeve hield er een uiteenzetting met als titel: Intrige van het Oneindige in het eindige. Vanuit Levinas’ denken over vrijheid, gelaat en verantwoordelijkheid. RenT-voorzitter Henk G. Masselink sprak de laudatio uit.
Verrijking van het maçonnieke gedachtengoed
De maçonnieke stichting Ritus en Tempelbouw / Quatuor Coronati heeft de oeuvreprijs enkele jaren geleden ingesteld. De naam zegt het al, we wilden een maçon eren en ook danken, voor de vergaande verrijking van het gedachtengoed van de vrijmetselaar, legde voorzitter Henk Masselink in zijn laudatio uit. We kunnen daarbij denken aan het vergroten en verbreiden van kennis en inzicht, maar ook aan inspiratie en bevlogenheid. De vorige laureaten waren Mac Gillavry in 2009, auteur Max de Haan in 2011 en in 2014 Wim Ket.
Levinas en de ander
De prijs die we deze keer uitreiken past volledig in de huidige tijd waar RenT zich inzet voor grensverleggende activiteiten, motiveerde voorzitter Masselink de keuze voor Roger Burggraeve als 4de laureaat. Waar iedereen welkom is en niet gekeken wordt welke bloedgroep u hebt. Waar een begrip als regulariteit een anachronisme is. Waar vrouwen als vanzelfsprekend maçonniek arbeiden, en waar het Nederlandse taalgebied de gezamenlijkheid onderstreept. En uiteraard doet RenT dat in het volledig respect voor de aanwezige wetmatigheden en gevoeligheden. We zullen die grenzen dus nooit met geweld overschrijden, maar altijd zoeken naar de ruimte om de ander te ontmoeten. En wie weet dat beter als het over 'de ander' gaat? Wie kan ons allen daarover altijd weer met de grootste inspiratie het gelaat van de ander laten zien? Inderdaad, Roger Burggraeve.
Henk Masselink ontmoette prof. Burggraeve in 2010, in de voorbereiding op een studiedag van RenT over Emmanuel Levinas. Sindsdien heeft de maçonnieke wereld in België en Nederland andere horizonten ontdekt. Heeft de ander ontdekt en leren waarderen.
Roger, jij symboliseert en belichaamt voor ons de nieuwe tijd. De tijd om de ander te ontmoeten. Henk Masselink (RenT)
En ik citeer je opnieuw, ging Masselink voort. ‘Door de keuze te maken voor de erkenning en bevordering van de vreemde ander, stijgt de mens boven zijn natuurlijke redelijkheid uit. En precies daardoor wordt hij echt menselijk, humaan.’ Roger, wij vrijmetselaren in het Nederlandse taalgebied zijn jou heel veel dank verschuldigd voor jouw inzicht brengende en vernieuwende en inspirerende gedachten. Het is mij een grote eer jou de vierde oeuvreprijs van RenT te overhandigen!