Samen Geroepen ~ Dienstbaar zijn, door de ander geroepen
Peter Vande Vyvere is bisschoppelijk gedelegeerde voor diaconie en caritas in het bisdom Gent. Zijn werkwinkel, onderdeel van het keuzeprogramma van de vormingsdag 'Samen Geroepen', verloopt als volgt:
- Welkom en samenzang
- Duiding van de namiddag en voorstelling panel
- Krachtig filmpje dat de betekenis van diaconie oproept en ons middenin het thema plaatst
- Korte inleiding Toon Arens:Als God gebeurt, over christelijk geloof en inzet voor kwetsbare mensen
- panelgesprek rond enkele kernvragen
- interactie met de zaal
Aan het panelgesprek nemen deel:
- Barbara Foquaert, coördinator De Ark Drongen
- Isaak Dieleman, nationaal voorzitter KLJ
- Niek Everts, coördinator ’t Vlot, onthaalhuis voor ‘drugspastoraat’ Antwerpen,
- Toon Arens, diaconaal pastoraal werker in Wetteren en auteur.
- Wouter Spenninck, lid van Youfra, franciscaanse jongerenbeweging Vlaanderen, tevens vrijwilliger Rode Kruis
- Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt
- Peter Vande Vyvere, moderator
Insteek
De Bijbel leert ons een God kennen die zich – via Abraham, Mozes, de profeten en bovenal door Jezus – een volk verzamelt. In dat verbond maakt God zijn mateloze liefde voor de mens en voor de wereld duidelijk. In die God geloven, christen zijn betekent: een levend teken proberen te zijn van die goddelijke liefde.
Als Kerk worden we samengeroepen (!) om het geschenk van die liefde te ontvangen en om ervan te getuigen, ten dienst van onze omgeving en van de hele mensengemeenschap.
In dat dienstwerk nemen de zorg voor kwetsbare mensen en de inzet voor een meer humane en rechtvaardige wereld een centrale plaats in. Zo geven christenen handen en voeten aan de liefde van Hem die is afgedaald om leven te schenken en te herstellen wat gebroken is. Paus Franciscus, van wie we in dit keuzeprogramma een videoboodschap zullen bekijken, pleit voor een solidaire Kerk die vriendschap sluit met de meest misdeelden en die het moedig voor hen opneemt.
Zo leven kan alleen dankzij werk aan de binnenkant, dankzij bekering.
Een dienende levenshouding heeft nood aan een cultuur van het hart.
Paus Franciscus benadrukt het belang van een eenvoudig, zuiver, integer hart. Onze inzet voor mens en wereld draagt pas dan volop vrucht, wanneer onze daden oprechte daden van liefde zijn. Daarom vergt de dienst aan mens en wereld ook toeleg op het leven met God. God wil niets liever dan ons hart bewonen, zodat Hij het kan helen.
Zo gaat liefde tot God nooit ten koste van de naaste.
Waarachtig Godverbonden leven weekt de mens los uit de beslotenheid van een ik-gericht bestaan. Het schept openheid op de ander.
In het keuzeprogramma met als titel Dienstbaar zijn, door de ander geroepen gaan we op die thema’s in. Een straathoekwerkster die met mensen met verslaving werkt, de verantwoordelijke van een kleinschalig samenleefproject van mensen met en zonder beperking, een jongere die geïnspireerd is door Sint-Franciscus én zich in het Rode Kruis engageert, de voorzitter van een jeugdbeweging-die-de-K-belangrijk vindt en een parochiaal diaconaal werker gaan met elkaar en met de zaal in gesprek.
Waarom hoort dienstbaarheid voor hen onlosmakelijk bij gelovig zijn? Welke specifieke kleur geeft hun inspiratie aan hun inzet? En wat leren zij zelf van arme en kwetsbare mensen? In zang, beeld en gesprek zoeken we een antwoord op die vragen.