Samenspannen tegen armoede
Ook basisschool De Biesweide uit Beselare wil dat iedereen de meet kan halen
Voor de leerlingen van de vrije basisschool De Biesweide in Beselare, bij Zonnebeke, kon het niet vroeg genoeg kerst zijn. Op 24 november, nog vóór de eerste zondag van de advent, kwamen ze al bijeen in de kerk voor een adventsviering, voorbereid door de leerlingen van het vijfde leerjaar. De viering stond in het teken van de campagne van Welzijnszorg, die stilaan op haar einde loopt. Met de slogan 1 op 7 haalt de meet niet focust Welzijnszorg dit jaar op het thema Inkomen en strijdt de armoedeorganisatie voor een leefbaar inkomen voor iedereen.
„Het is belangrijk dat onze leerlingen beseffen dat er ook in ons land kinderen zijn die in armoede leven en die onze steun kunnen gebruiken”, zegt een van de juffen. Die boodschap werd tijdens de viering verteld met tekst, muziek en toneel. Aan het eind drukten de leerlingen van de vijfde klas hun dankbaarheid uit door het zingen van het lied Gratitude van Ingeborg.
„We zeggen het te weinig, maar we zijn er ons wel degelijk van bewust dat dankbaarheid belangrijk is om samen de meet te halen”, zegt Jade, een van de leerlingen. „Gratitude is inmiddels ons klaslied en het is met die houding dat we Kerstmis willen beleven.”
Ook tijdens De Warmste Week van Studio Brussel zetten de leerlingen van De Biesweide hun beste beentje voor. Diverse klassen namen deel aan de Ketnet Koekenbak en verkochten koekjes ten voordele van Duchenne Parent Project België, een vereniging die mensen met de erfelijke spierziekte van Duchenne en hun ouders ondersteunt.
Met het einde van de campagne van Welzijnszorg is de strijd tegen armoede echter niet voorbij. Met haar campagnemerk Samen Tegen Armoede zet de organisatie de komende tijd voort in op structurele armoedebestrijding in eigen land en wil ze de regering aanmoedigen de uitkeringen op te trekken tot aan de armoedegrens.
„Enkel zo kan iedereen de meet halen”, zegt Ine Debosscher, educatief medewerker van Welzijnszorg West-Vlaanderen. „Gelukkig zijn we niet de enigen die de armoede bestrijden. Zo zijn we blij te kunnen rekenen op de steun van Welzijnsschakels. Diverse groepen organiseren deze week een feest voor de gezinnen in armoede die ze bereiken.”
„Voor de meesten is dat het enige feest tijdens de eindejaarperiode”, zegt Fino Tratsaert tot besluit. „De Welzijnsschakel is een plaats waar ze welkom zijn, zichzelf kunnen en mogen zijn en waar ze waardering en steun ervaren. Dat is vandaag ontzettend belangrijk.” (la)