Trudojaar feestelijk en interreligieus geopend in Sint-Truiden
Op vrijdag 23 november ging in Sint-Truiden het Trudojaar van start. Geen louter binnenkerkelijk feest, maar een jaar om te werken aan verbondenheid tussen alle inwoners van de stad, dat is alvast het opzet van de plaatselijke kerkgemeenschap. De Trudofederatie nodigde voor de openingsprocessie afgelopen vrijdag dan ook alle verenigingen en instellingen van de stad uit, alsook mensen met andere geloofsovertuigingen.
De processie met het reliekschrijn van de stadspatroon, de heilige Trudo, vertrok om 19.30 uur vanuit de Keizerszaal in de Trudoabdij en en ging over de markt naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Daar volgde dan een avondgebedsdienst met muziek en zang met de paters van de norbertijnenabdij uit Averbode. Alle deelnemers aan de processie krijgen een lichtje om mee te dragen. We hopen zo op een inspirerende processie van hoop, licht en verbondenheid, aldus het organisatiecomité.
De gebedsdienst was live te volgen op Facebook ...
... net als de eucharistie van zondag 25 november.
Verbondenheid
De abdij van Sint-Trudo heeft sinds haar stichting in de 7de eeuw veel mensen geïnspireerd en samengebracht, tot ver buiten Sint-Truiden. Die historische banden wilden de organisatoren weer aanhalen. Alle 17 Belgische en Nederlandse Trudoparochies ontvingen daarom een uitnodiging om bij de openingsavond aanwezig te zijn.
Onder meer de Sikh-gemeenschap was goed vertegenwoordigd. Na de viering bood deze religieuze gemeenschap een hapje aan op het kerkplein. Ook zij hadden iets te vieren, zo bleek: de geboorte van hun stichter goeroe Nanak. In zijn dankwoord verwees deken Wim Ceunen naar hoop in tijden van negativisme en polarisering.
Wij hebben een teken gesteld van vriendschap en verbondenheid. Wij zijn allemaal burgers van deze stad, meer nog, wij zijn allemaal kinderen van God. Wim Ceunen
Het lichtje dat Trudo ooit op deze plek ontstoken heeft, is een hele zee van lichtjes geworden, zei de deken nog. Het kerkje dat hij ooit gebouwd heeft, is een hele stadsgemeenschap geworden. Wij hebben vanavond ons licht omhoog gestoken en we zullen dat blijven doen.
Tot slot ontvingen de vertegenwoordigers van de verschillende gemeenschappen een houten kerkje (Trudo's blokkenkerkje naar een ontwerp van Hugo Duchateau) gemaakt door leerlingen van de Regenboogschool.