Tussen de kerkraad en het gemeentebestuur
De centrale kerkbesturen werden opnieuw samengesteld voor een termijn van drie jaar
Eind 2017 werd in de gemeenten van het bisdom Gent de hersamenstelling van het centraal kerkbestuur (ckb) afgerond. Dat orgaan werd in 2004 in het leven geroepen door het Vlaams decreet op de kerkfabrieken. Net als de kerkfabriek is het ckb een openbare instelling met rechtspersoonlijkheid. In steden en gemeenten met meer dan één parochie op hun grondgebied staat het in voor het overleg van de kerkfabrieken onderling en met het gemeentebestuur.
Het centraal kerkbestuur bestaat voor het grootste deel uit vertegenwoordigers van de kerkfabrieken. Elke drie jaar wordt een deel van de leden van de kerkraden, de bestuursorganen van die kerkfabrieken, vervangen en dus moet ook het centraal kerkbestuur elke drie jaar opnieuw worden samengesteld. Dat gebeurt door de leden van de betrokken kerkraden, bij geheime, afzonderlijke stemming.
Hoewel de hervorming van het parochielandschap in het bisdom allereerst de verantwoordelijkheid is van de pastorale beleidsorganen, werden ook de kerkfabrieken en de centrale kerkbesturen er de voorbije tijd bij betrokken. „Het voorbije anderhalf jaar speelden de centrale kerkbesturen een belangrijke rol in het opstellen van de kerkenbeleidsplannen”, zegt vicaris-generaal Joris De Jonghe. „Om te bepalen welke investeringen je wilt doen in een kerkgebouw, moet je natuurlijk eerst goed weten waarvoor dat gebouw in de toekomst zal worden gebruikt.”
Een alomvattende hervorming van de kerkfabrieken zelf lijkt vooralsnog echter niet aan de orde. Weliswaar bepaalt het decreet op de kerkfabrieken dat elke erkende parochie een kerkfabriek moet hebben. „Maar de oude parochies blijven hun juridische statuut behouden zolang ze niet offcieel ontbonden zijn. De nieuwe parochie is dan ook allereerst een feitelijke en pastorale organisatievorm. Ze heeft nog geen juridisch karakter”, zegt de vicaris.
Toch worden intussen stappen gedaan om de juridische situatie nauwer bij de pastorale werkelijkheid te laten aansluiten. „Zo werden bij de Vlaamse overheid enkele dossiers ingediend om een aantal parochies officieel te laten samensmelten. Dit jaar volgen er nog meer. De procedure vergt evenwel wat tijd”, aldus vicaris De Jonghe. (cb)