Verbondenheid als uitweg - Fotoverslag van Deyanira in Koksijde
Dinsdagavond 16 februari ontving de plaatselijke werkgroep van Broederlijk Delen in Koksijde de Colombiaanse Deyanira Rodallega. Intussen werkte ze een druk programma af. Marleen Debrock, vrijwilligster bij Broederlijk Delen, blikt terug op een rijke week voor beide partijen. Deyanira toonde zich bij elk bezoek even geboeid. Dankzij een tolk konden we in gesprekken telkens diep op de inhoud ingaan.
Bij het bezoek aan de Welzijnsschakel Uze Plekke in Sint-Andries Brugge werd Deyanira meteen meegenomen in het verhaal van mensen bij ons die in armoede verzeild geraken. Het verwonderde haar hoe gelijklopend armoedeverhalen en hoeveel raakvlakken er zijn. Toen ze een folder van haar organisatie bovenhaalde, viel het iedereen onmiddellijk op hoe gelijkaardig de logo's van beide organisaties zijn: een cirkel van mensen rond een tafel, hand in hand. Deyanira formuleerde het zo: Mijn bezoek aan jullie geeft mij kracht omdat jullie ook gemeenschappen vormen om uit de armoede te geraken.
Bij het boerderijbezoek in Wulpen vertelde gastvrouw Marie-Christine, die ook voorzitter is van de plaatselijke KVLV, hoe moeilijk landbouwers het in België hebben om het hoofd boven water te houden. Ze had het over de normen die Europa oplegt, het hoe en waarom van de subsidies in de landbouw. Over grootwarenhuizen die landbouwproducten onder de prijs verkopen om klanten te lokken. Over zelfdoding bij landbouwers omdat ze niet meer op kunnen tegen de grote bedrijven.
Donderdag zag Deyanira voor het eerst sneeuw in haar leven. In het departement Cauca in Colombia, waar ze vandaan komt, is het 25 tot 45°C. Marleen Debrock • In het Duinenhuis in Koksijde waardeerde ze de inspanningen die hier gedaan worden om Moeder Natuur te helpen door een ernstig afvalbeleid te voeren en plastiekafval in zee en op het strand te vermijden.
In Navigo, het Oostduinkerkse visserijmuseum, zag ze hoe grote rederijen de plaatselijke visserij inpalmen en kapot maken. Het grote geld tegen de kleine ondernemer. Geld tegenover levenskwaliteit, rechtvaardigheid, eerlijke verdeling van de aarde en haar grondstoffen.
Marleen Debrock • De leden van onze werkgroep vergezelden Deyanira zoveel mogelijk. We leerden zelf veel bij. Soms waren we ontroerd door haar motivatie. Als ze het woord kreeg, zagen we een strijdbare vrouw, die opkomt voor haar land en haar cultuur, maar vooral voor de kleine mens in Colombia, die zijn grond verliest en daardoor ook zijn voedsel en levensstijl.
6 miljoen inheemse vluchtelingen zijn er in Colombia. De grote suikerrietplantages nemen gronden in als een groen monster, de mijnbouw vervuilt de gronden en in andere departementen zijn drugsbaronnen dan weer de grote boosdoeners. Er is nog veel werk voor mensen als Deyanira. Noem ze gerust helden.