Verkiezingsuitslag Guatemala goed nieuws voor assisenzaak België
Twee maand geleden leek de kandidatuur van Bernardo Arévalo nog een onmogelijke zaak. Toen hij de eerste ronde verrassend haalde, riep de bisschoppenconferentie van Guatemala prompt op om de uitslag van de presidentsverkiezingen, wat hij ook werd, te respecteren. Ook in de tweede ronde verraste hij vriend en vijand door met grote voorsprong te winnen. Vanuit de Verenigde Staten, de Europese Unie en ook andere Latijns-Amerikaanse landen kwamen felicitaties. Voor de zittende president, Alejandro Giammattei, zat er niets anders op dan de uitslag te aanvaarden.
‘En dat was niet vanzelfsprekend’, evalueert Raf Allaert, voorzitter van vzw Guatebelga. ‘In Ecuador werden eerder deze maand nog een presidentskandidaat en twee politici van zijn partij vermoord. En de entourage van Arévalo heeft meteen de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens gevraagd om represailles van paramilitaire groepen in de gaten te houden.’
Hoewel president Giammattei beloofde de democratie te respecteren, blijft het nog bang afwachten tot 14 januari 2024, de dag waarop de verkozen president ingehuldigd wordt. Toch spreekt men in Guatemala zelf nu al van ‘een nieuwe lente voor de democratie’.
Assisenproces scheutisten
Ook voor het assisenproces tegen 5 Guatemalteekse regeringsleiders uit de jaren '80 voor de dood van 3 Vlaamse scheutisten, dat in december in Leuven plaatsvindt, is de verkiezing van Arévalo een goede zaak, meent Allaert.
‘Een twintigtal getuigen uit die periode wordt uitgenodigd op het proces. Totnogtoe waren zij heel bevreesd voor die opdracht.’ Nobelprijswinnares voor de Vrede Rigoberta Menchú (1992) is een van die opgeroepen getuigen.