Antwerpen • Axel Daeselaire stelt in de Keizerskapel eigen werk tentoon met het kruis als centraal thema, onder de titel Time to pull out the flag. Een reflectie over het kruis, als christelijk teken, als symbool van leven en dood, van hoop en wanhoop, van schoonheid en verval en van nog zovele dualismen. Het repetitieve van het thema is essentieel in deze expositie. De serie zorgt voor een kijkervaring die soms verontrustend en dan weer hartverwarmend is.' Meer weten.
Mechelen • De buitenzijde van de barokke Begijnhofkerk (1628-1638) is weliswaar sinds kort uit de steigers, maar aan de binnenkant gonst het nog van de bedrijvigheid. Klim met een gids mee op de stellingen en bewonder de indrukwekkende inrichting van nabij. Opgelet: enkel toegankelijk na reservatie. Meer weten.
Meerhout • In de tekenworkshop De stenen vertellen ontdek je al tekenend de spannendste verhalen uit de geschiedenis van de Sint-Trudokerk. Ga op avontuur in de toren, waarvan de fundamenten bijna 1000 jaar oud zijn. Illustratrice Leslie Saurus help je om de leukste illustraties te maken. Meer weten.
Limburg
Borgloon • De zusters van het wondermooie klooster van Colen dragen al jaren goed zorg voor hun waardevol erfgoed. Hoe houden zij hun klooster en de inboedel in optimale staat? Ontdek dit tijdens de rondleiding en maak kennis met een aantal van de goed bewaarde schatten uit deze abdij, waaronder de stoel van Sint-Lutgardis en het Odiliaschrijn. Meer weten.
Eisden (Maasmechelen) • De mijnkathedraal Sint-Barbara waakt over Eisden-Tuinwijk. Alle lanen leiden naar de kerk. Binnen word je door ervaren gidsen rondgeleid in de geschiedenis van deze schitterende kerk. Beklim de toren, die een schitterend uitzicht geeft over de oude mijncité en Connecterra, de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Kempen en Maasland. Meer weten.
Oost-Vlaanderen
Gent • De Sint-Pietersabdij koppelt een eeuwenoude setting aan hippe dansmuziek. Jongeren nemen de kapittelzaal van de Sint-Pietersabdij in en tonen hun coolste hiphop-acts. In de Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk, vlak naast de voormalige abdij, kun je tussen 15 en 17 uur naar Orgel for kids. In verschillende korte sessies en op een luchtige manier krijgen kinderen en hun ouders inzicht hoe kerkorgels tot klinken komen. Om 17 uur sluit Leon Bierens af met het orgelconcert Strijd tussen David en Goliath. Jong en oud mag actief deel te nemen aan de verklanking van dit werk van Johann Kuhnau (1660-1722). Meer weten.
Ronse • Open Monumentendag is jouw kans om de mooie gemeente in de Vlaamse Ardennen te verkennen. Start in het gloednieuwe onthaal- en belevingscentrum Hoge Mote, waar je een overzicht krijgt van alle bezienswaardigheden. Of vlij je achteraf neer aan het museumcafé om te genieten van een streekbiertje. Onlangs werd de Sint-Hermeskerk verheven tot basiliek, een mijlpaal in de geschiedenis van de stad en de cultus van de patroonheilige Sint-Hermes. Bezoek deze eenvoudige maar monumentale basiliek, al dan niet in combinatie met de Sint-Hermescrypte en een bezoek aan de Sint-Hermestoren. Meer weten.
Vlaams-Brabant
Leuven • De kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Koorts of Vleminckxkapel is een laatbarok, 8-vormig bedevaartsoord. Minderbroeders-franciscanen bouwden er een eenvoudig bakstenen klooster tegenaan. In 1986 kocht de KU Leuven de hele site voor de huisvesting van KADOC, Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving. Ontdek hoe erfgoed en kunst hier met elkaar in dialoog gaan. KADOC-kapel, Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven.
Leuven, Abdij van Park • Als er in Vlaanderen een prijs bestond voor Langste Bewezen Duurzaamheid, dan was de Abdij van Park een ernstige kandidaat. Sinds de 12de eeuw wordt er gewoond en gevierd maar ook ontgonnen, energie opgewekt, de waterhuishouding verzorgd, kunst en cultuur geproduceerd, bier gebrouwen. Duurzaamheid vormt ook de sleutel in de restauratie en herbestemming van de site. Bezoek de nieuwe vredesbeiaard (beiaardier Luc Rombouts speelt tussen 14 en 15 uur), de vertrekken van de norbertijnen en priester-studenten van de KU Leuven, het stiltegebied, het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur en zijn museum Parcum. En natuurlijk ook de brasserie (ook de abdij had haar herberg)! Meer weten.
Diest • De stad Diest zet haar beste beentje voor op Open Monumentendag. Een greep uit het aanbod: de Sint-Catharinakerk op het Begijnhof is een ware schatkamer van de Vlaamse schilderkunst. Geen wonder dat Openbaar Kunstbezit Vlaanderen er de tentoonstelling Vlaamse Meesters in situ organiseert. Ontdek De 4 Evangelisten van Theodoor Van Loon en maak de restauratie van de werken in situ mee tussen 14 en 16 uur. Kinderen kunnen op zoek naar een leeuw, de beste vriend van Marcus die al 400 jaar in deze kerk woont. Het Sint-Elisabethgasthuis in de Koning Albertstraat is al sinds jaren herbestemd en herbergt de kantoren van de FOD Financiën, de dienst Toerisme en andere stadsdiensten. Nu zijn er ook plannen voor een heus belevingscentrum in de kapel en de apotheek van het Sint-Elisabethgasthuis. Op Open Monumentendag wordt de apotheek voor de gelegenheid terug gevuld met de originele apothekerspotten. Meer weten.
West-Vlaanderen
Varsenare • Het kasteel De Blauwe Toren werd in 1936-1937 verkocht aan de Missionarissen van Afrika (Witte Paters) en verbouwd in modernistische stijl. Rondleidingen starten aan de rotskapel, de Mans Rots, gebouwd in 1885 in opdracht van kasteelheer Alfred de Man naar het voorbeeld van de grot van Lourdes. De kapel bevindt zich in de zuidwestelijke hoek van het omwalde domein en is opgericht tegen de wanden van een koepelvormige ijskelder, die bij het kasteel hoorde. Meer weten.
Kemmel • Geschiedenis, spiritualiteit, natuur en kunst vormen één geheel op de Lettenberg in Kemmel. Volg de rondleiding met Bernard Sercu langs de beelden van zijn Kruisweg voor de nieuwe tijd. Inschrijven verplicht. Meer weten.