Als vriendschap bedreigd wordt door een geloofsgetuigenis
Eerste Hulp Bij Liefde gaat op zoek naar inzichten en praktische tips bij concrete relatie- en opvoedingsproblemen. Stel je vraag en wij stellen ze aan een expert.
Beste Lieve,
Op vakantie leerden we ooit mensen kennen die nu al 25 jaar vrienden zijn. We vonden elkaar in onze sociale bewogenheid. Onlangs wou ik in alle openheid een thema aansnijden dat blijkbaar gevoelig lag, namelijk onze geloofsovertuiging. Een hele tijd later kwam er bericht: ‘Het verschil tussen ons is dat wij het doen vanuit ons hart en niet omdat God het ons oplegt.’ Dat kwam hard aan. Het lijkt erop dat we elkaar verliezen vanwege onze identiteit. Dat zou toch niet mogen?
Veerle
Bedankt voor je vraag, Veerle. Ik leg ze graag voor aan Katie Velghe van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal.
Katie Velghe • Beste Veerle, ik kan me indenken hoe hard die reactie aankwam. Je wilt, in vriendschap, iets delen wat kostbaar is voor jou. Niet alleen wordt deze openheid niet gewaardeerd, er volgt een verwijt aan jullie adres. Alsof jullie sociale bewogenheid een plicht zou zijn. Alsof jullie niet vanuit jullie hart zouden leven.
Je zegt heel terecht dat geloof een gevoelig onderwerp is. Veel mensen leerden het geloof kennen als een set van morele regels. Als mensen door een vertegenwoordiger van de kerk veroordeeld werden, gingen zij op hun beurt vaak de kerk veroordeelden, en God erbij. De neerbuigende houding van moralisten wordt gespiegeld door een even neerbuigende houding van wie door hen geoordeeld werd.
Natuurlijk wilden jullie niet de indruk wekken dat jullie ‘beter’ waren dan jullie vrienden.
Maar hoe genuanceerd jullie ook over je geloof gesproken hebben, misschien hoorden jullie vrienden ándere dingen dan wat er gezegd werd, gekleurd door eerdere, negatieve ervaringen.
Soms is het zo moeilijk om te horen wat echt bedoeld wordt: Geloof betekent niet goede daden doen om zo dichter bij God te geraken. Geloof betekent niet alle wetten vervullen om zo je hemel te ‘verdienen’. Geloof is met open handen en hart Gods liefde ontvangen, tot je overloopt, en Gods liefde op jouw manier kunt doorgeven. Dan pas wordt het evangelie écht goed nieuws over Gods liefde die, gul als zon en regen, naar alle mensen stroomt!
Misschien kunnen jullie voor je vrienden dat goede nieuws zijn.
Of zoals Franciscus van Assisi het stelt: Verkondig steeds het evangelie, desnoods met woorden.
Wat als jullie een veilige ruimte zouden zijn waar ze hun frustraties over kerk en geloof mogen uiten? Wat als jullie reactie op hun afwijzing liefdevolle aanvaarding is? Wat als jullie in je antwoord hun identiteit omhelzen, zonder je eigen identiteit te verloochenen?
Misschien zou dat antwoord zo kunnen klinken: Lieve vrienden, wij zien dat verschil niet, en daar zijn we blij om, want we zouden niet graag, na al die jaren van verbondenheid, een kloof tussen ons zien gapen. Vertrouw er maar op dat we, net als jullie, vrij vanuit ons hart handelen. En we geloven dat God in ons hart woont. En jullie zitten ook in ons hart. Wanneer spreken we nog eens af?
Tips
- Geloof is voor veel mensen een gevoelig onderwerp. Bij wat ze horen, klinken negatieve ervaringen mee, waardoor de boodschap vaak niet overkomt zoals ze bedoeld is. Toon begrip, luister en respecteer hun overtuiging zonder je eigen identiteit daarom opzij te schuiven.
- Als je woorden niet aanvaard worden, getuig dan alleen met je hart. Dat getuigenis komt alleszins op de eerste plaats.
Katie
Heb jij een vraag voor een van onze experts? Wil je reageren op de vraag van Veerle of het antwoord van Katie? Alle reacties zijn welkom hieronder of via mail (lieve.wouters@kerknet.be).