Vrijwilliger Yves geeft tips hoe je nieuwkomers aan job helpt
Yves Van Nuland uit Blanden, bij Oud-Heverlee, is vrijwillige mentor bij Mentoring@Work, een initiatief dat nieuwkomers ondersteunt in hun traject om een job te vinden en hen helpt te integreren in onze samenleving. Met twee collega’s schreef hij een boek met ervaringen en tips.
België kent al vele jaren grote migratiebewegingen. Volgens cijfers van het statistiekbureau Statbel komen er in ons land sinds 2017 jaarlijks zo’n 50.000 inwoners bij, met uitzondering van 2022. Toen waren er dat 116.544, onder wie 57.514 vluchtelingen uit Oekraïne. ‘Zij moeten niet enkel een cultuur- en taalbarrière overwinnen, hun grootste uitdaging is een job op hun maat vinden’, zegt Yves Van Nuland.
En dat is precies wat Mentoring@Work doet: zowel kortgeschoolde als hoogopgeleide nieuwkomers Nederlands leren en hen begeleiden bij hun integratie. ‘Alleen is dat allesbehalve eenvoudig’, zegt Yves. ‘Nieuwkomers lopen vaak tegen vooroordelen aan en botsen op gesloten deuren. Vanuit mijn beroepservaring wil ik voor hen een mentor zijn, een brug-figuur die hen aanmoedigt en hen helpt naar tewerkstelling in de vorm van een stage en/of baan.’
Op sleeptouw
Sinds de start in 2020 maakte het platform al het verschil voor 277 mensen van 62 verschillende nationaliteiten. De meerderheid woont in Limburg, de provincie waar Mentoring@Work van start ging, maar de organisatie hoopt binnenkort ook in Vlaams-Brabant of Brussel te kunnen aanvangen. Vandaag beschikt de organisatie over een ploeg van 80 vrijwillige en actieve mentoren. Zij nemen anderstaligen op sleeptouw en luisteren naar hun behoeften.
‘Door nieuwkomers en mentoren te verbinden, groeit er iets dat anders wellicht niet zou lukken’, zegt Yves. ‘Uiteraard registreren nieuwkomers zich eerst bij de VDAB. Pas vanaf dat moment kunnen ze instappen in het mentoringsproject. Op basis van gesprekken en persoonlijke voorkeuren gaan mentorcoaches Ilse Janssenswillen en Els Maris op zoek naar de ideale match met een mentor. Dat is dan meteen het startschot voor een traject van gemiddeld zes maanden. En of het werkt.
Na een half jaar bedraagt het tewerkstellings- of opleidingspercentage bij hoger opgeleiden 84%, bij kortgeschoolden 68%.
Dat zijn mooie resultaten. De zogenoemde mentees voelen zich gehoord en erkend. Hun zelfvertrouwen zie je zo groeien. Ze zijn klaar om in ons land een nieuw leven op te bouwen.’
Praktische tips
Als mentor begeleidde Yves Van Nuland recentelijk Supicha Chatchawaree (45) uit Thailand. In haar geboorteland was ze hoofdverpleegkundige in een ziekenhuis in Bangkok. ‘De liefde bracht me echter naar België’, vertelt ze. ‘Bij de VDAB kreeg ik de raad om mee te doen aan Mentoring@Work. Ik leerde na een speeddate Yves kennen, die me wekelijks praktische tips gaf om mijn Nederlands te verbeteren. We stelden een werk- en taalactieplan op en werkten persoonlijke en professionele doelstellingen bij. Via zijn netwerk vond ik ook een baan als zorgkundige in een woon-zorgcentrum in Blanden. Hij is voor mij nog steeds een rots in de branding.’
Intussen schreven Yves Van Nuland en de mentorcoaches Els Maris en Ilse Janssenswillen hun ervaringen neer in het boek Alleen had ik het niet gekund, dat zopas werd uitgegeven bij Owl Press. Het boek reikt niet alleen ideeën en tips aan om nieuwkomers te ondersteunen. Nieuwkomers vertellen eveneens over hun tocht naar België en hun ervaringen hier. De nieuwkomer wordt zo een persoon van vlees en bloed.
• Yves Van Nuland, Ilse Janssenswillen en Els Maris, Alleen had ik het niet gekund, Owl Press, 32 euro, 152 blz. en verkrijgbaar op www.owlpress.be