Waar jij bent, kom ik thuis - ruimte scheppen om thuis te komen
Piet Raes is als bisschoppelijk gedelegeerde van het bisdom Brugge bevoegd voor vorming en catechese.
- Bekijk een inleidend interview (video) waarin Piet Raes spreekt over ruimte als leessleutel, de parabel van de verloren zoon en thuiskomen.
- Beluister de podcast (audio) waarin Piet Raes ruimte als leessleutel hanteert om de relatie tussen God en mens te begrijpen.
- Je kan hier de volledige uitgeschreven tekst downloaden.
#1 Inleidend interview over de tekst 'Waar jij bent, kom ik thuis'.
#2 Podcast Waar jij bent, kom ik thuis
Soundcloud
#3 Tekst 'Waar jij bent, kom ik thuis. Het antwoord van een parabel op de zin van mens zijn' van Piet Raes
Samenvatting tekst:
In het hart van de filosofische antropologie klinkt de vraag: wat is de mens? Wat bepaalt ten diepste de menselijkheid van de mens? Ook in de Bijbel duikt de vraag op naar de zin van mens zijn. Alleen snijdt de Bijbel die vraag aan vanuit een eigen invalshoek, de identiteit van God. Bovendien beschrijft de Bijbel de relatie tussen God en mens ook narratief op vele en diverse manieren. Ruimte is een van die verteltechnieken. Psalmen en parabels maken gebruik van een poëtica van de ruimte, aangezien ruimtelijkheid raakt aan het hart van mens zijn. Dit artikel argumenteert dat ruimte een leessleutel kan zijn om de relatie tussen God en mens te begrijpen. Die stelling wordt uitgewerkt aan de hand van een parabel, de gelijkenis van een vader met twee zonen uit het Lucasevangelie (Lc 15, 11-32). In de parabel raakt de zin van mens zijn aan wat liefde doet: ruimte scheppen om thuis te komen.
Lees de tekst 'Waar jij bent, kom ik thuis' (klik op deze link om de tekst te lezen en/of te printen).