Waarom Maria achter de vlag van Europa zit
Een korte geschiedenis van de Europese vlag
Twaalf gouden sterren op een blauwe achtergrond. Die vlag werd in 1985 officieel ingevoerd als symbool van de Europese Unie, twee jaar na de beslissing van het Europese parlement daarover. De geschiedenis van de vlag begint echter al in 1955, toen De Raad van Europa die blauwe sterrenvlag koos. Die raad zet zich in voor de mensenrechten en voor de Europese cultuur, en porde de andere Europese instellingen aan om die vlag ook zoveel mogelijk te gebruiken.
De Europese vlag werd voor het eerst gehesen op 26 mei 1986, aan het Berlaymontgebouw in Brussel, waar de Europese Commissie zetelt.
De symboliek achter de sterren
- Officieel staan de twaalf sterren op de vlag symbool voor perfectie en totaliteit. Er is geen verband met het aantal lidstaten.
- De blauwe kleur verwijst naar een blauwe hemel met gouden sterren.
- De cirkelvorm van de sterren duidt op eenheid, solidariteit en harmonie tussen de Europese volkeren. Een cirkel staat ook voor onderlinge verbondenheid en gelijkwaardigheid.
Maria en de Wonderdadige Medaille
Het symbool van de EU is dus een vlag met een hele historiek, maar er is meer. Om te beginnen is twaalf in de Bijbel niet zomaar een getal: er waren twaalf apostelen en twaalf stammen van Israël. En in Openbaring, het laatste boek uit het Nieuwe Testament, lezen we dit in (jawel) vers 12:
Aan de hemel was er een belangrijk teken te zien. Het was een vrouw. Ze had de zon als mantel om zich heen, de maan onder haar voeten en een kroon van twaalf sterren op haar hoofd.
Die vrouw kan verwijzen naar de Kerk, maar wordt ook vaak gezien als Maria. En zo komen we bij de ontwerper van de oorspronkelijke Europese vlag: Arsène Heitz uit Straatsburg. Het was geen geheim dat Heitz een zeer gelovig man was, maar een jaar voor zijn dood deed hij een bijzondere bekentenis.
De inspiratie voor de Europese vlag kwam van de verschijningen van Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille in de Rue de Bac in Parijs.
Zieneres Catharina Labouré zag Maria een eeuw eerder verschijnen in die straat en kreeg van haar de opdracht een medaille te maken. Op de voorkant prijkt Maria die lichtstralen uitzendt naar de aarde (met Frankrijk als centrale punt). Op de achterkant staat de letter M in een kruis boven twee harten, omringd door... twaalf gouden sterren.
Na de opdracht van Maria duurde het nog twee jaar eer de eerste medailles effectief klaar waren. De mensen droegen ze om genezing te vragen of als teken van bekering. Op de plaats van de verschijningen staat nog altijd een kapel die daaraan gewijd is: de Chapelle Notre-Dame de la Médaille Miraculeuse.
Maar je hoeft het dus niet tot in Parijs te zoeken om Onze-Lieve-Vrouw met de twaalf sterren te zien. Wanneer je in Brussel langs het Berlaymontgebouw wandelt, of overal waar een Europese vlag wappert, is Maria dichterbij dan je denkt.