Welke herbestemming voor pauselijke gîte? 5 suggesties
Google-reviews geeft het gasthuis-museum van Johannes Paulus II in Les Combes d’Introd (Val d’Aosta) 4,4 sterren. Toch lokt het verblijf in de Italiaanse Alpen, op de grens met Frankrijk en Zwitserland, de laatste tijd te weinig toeristen om leefbaar te zijn. De salesianen, aan wie de uitbating destijds werd toevertrouwd, zoeken een uitweg.
Jarenlang draaide het centrum nochtans goed. Johannes Paulus II, een fervent skiër, kwam 10 keer naar zijn oase van rust. Ook Benedictus XVI kwam er meermaals. Beide pausen hielden van de majestueuze bergen rondom, van de rust en de vriendelijkheid van de bevolking. Maar paus Franciscus toont geen interesse. En zonder die pauselijke aanwezigheid taant de aantrekkingskracht.
Toen de orde het pand wilde verkopen, kreeg ze bakken kritiek over zich heen. Nu gooit ze het over een andere boeg. Het publiek mag voorstellen doen, de firma CPA verzamelt alle ideeën voor de pauselijke chalet, het gastenverblijf en het omliggende terrein met volleybal- en voetbalveld. Hier zijn alvast 5 mogelijkheden.
#1 Laat pausen kiezen
Les Combes werd destijds gebouwd om een paus te dienen. Dat is een argument voor een - bij tijden verlieslatend - voortbestaan. Misschien willen pausen na Franciscus er wél nog gebruik van maken. De plaatselijke bevolking zou dat zeker toejuichen. Het pauselijke buitenverblijf zette het dorp op de wereldkaart.
#2 Onderdak voor migranten en vluchtelingen
Dat zou op het eerste gezicht zeker de keuze van paus Franciscus kunnen zijn. In 2015 riep hij parochies en kloosters in Europa op om minstens 1 vluchtelingengezin te onthalen. Alleen, de plek is erg geïsoleerd. Migranten en vluchtelingen hebben ook werk en onderwijs nodig. De dichtstbijzijnde stad, Turijn, is een uur en 40 minuten rijden. En bij zware sneeuwval in de winter is die rit gewoon onmogelijk.
#3 Centrum voor katholieke ecologie
Al bezocht paus Franciscus de plek nooit, zijn ecologische encycliek Laudato Si’ had hier kunnen geschreven zijn. De ecologische inzichten van zijn voorgangers werden gevoed door hun afspraak met de natuur hier. En de universiteit in de regio heeft een laboratorium voor affectieve ecologie. Het is dus niet zo’n gek idee om van de site een centrum voor katholieke leer over ecologie te maken. Studenten zouden in het gastenverblijf kunnen overnachten.
#4 Contemplatief klooster
Wat ook de bestemming van de site wordt, de moeilijke bereikbaarheid zal altijd parten spelen. Tenzij er natuurlijk bewoners komen die niet voortdurend komen en gaan.
Weet dat Johannes Paulus II in 1992 internationale ordes vroeg om enkele monialen te zenden om in het Mater Ecclesiaeklooster in het Vaticaan te komen bidden voor het pausschap, wat ook 20 jaar lang gebeurde. In 2013 werd dit gebouw echter het verblijf van de emeritus paus, waardoor de contemplatieve aanwezigheid ophield. Dit zou een manier zijn om de draad weer op te pakken.
#5 Jongerenverblijf
De salesianen staan bekend om hun roeping voor jonge mensen in het spoor van hun stichter Don Bosco. Een zomerverblijf voor jongeren zou dus niet misstaan. Het zou de nalatenschap van Johannes Paulus II, initiatiefnemer van de Wereldjongerendagen, eer aandoen. De rest van het jaar kan de site dienst doen als bezinningscentrum voor allerhande groepen.
Nu jij!
In de krant van de Italiaanse bisschoppenconferentie L’Avvenire werd het grote publiek uitgenodigd voor een wedstrijd. De opdracht: in maximaal 2.000 tekens (250 woorden ongeveer) een idee uitwerken voor de herbestemming van de pauselijke residentie in Val d’Aosta. Inzenden voor 30 oktober naar info@cpaservicesrl.com. Succes!
Bron: Crux Now