Wereld Water Dag, hoe groot is jouw watervoetafdruk?
Let je er al op dat de kraan niet langer dan nodig open staat en vraag je je af of al je inspanningen eigenlijk wel een groot verschil maken? Op de website van Water Challenge worden er geen doekjes om gedraaid: 17% van het leidingwater gaat in Vlaanderen verloren door ondergrondse lekken. Maar nee, daar hoef je niet moedeloos van te worden, want er wordt aan gewerkt.
Waar kunnen gezinnen echt nog een verschil maken? Veel meer dan in spaarzaam omgaan met leidingwater, ligt het antwoord op deze vraag in ons koopgedrag. Voeding bepaalt 50 tot 70% van ons waterverbruik. Wist je dat voor de productie van één kop koffie een heel bad water nodig is?
Water Challenge
Op 22 maart, Wereld Water Dag, start de Water Challenge. Wie zich inschrijft, engageert zich om de komende 3 weken water te besparen door bijvoorbeeld geen voedsel weg te gooien, minder (rood) vlees te eten en te kiezen voor lokale producten. Ook kleding heeft veel water nodig om geproduceerd te worden. Die uitdaging komt later in de challenge aan bod.
Gemiddeld gebruiken Belgen zo’n 100 liter kraantjeswater per dag. Ons gemiddeld totaal watergebruik per dag ligt echter veel hoger: maar liefst 7.400 liter per dag. Dit is onze watervoetafdruk. Een Nederlandse professor (Universiteit Twente) ontwikkelde een methode om je direct en indirect waterverbruik te meten. Ik deed alvast de test.
Waarom is ons overmatig watergebruik een probleem?
In België importeren we 75% van het totale volume water dat we gebruiken. Dat maakt ons land sterk afhankelijk. Ook de oneerlijke verdeling van beschikbaar zoetwater in de wereld en binnen landen is ethisch onhoudbaar. We importeren veel van onze groenten en fruit uit landen die hun water en producten zelf nodig hebben. Het gemiddeld verbruik in België ligt boven de 7.000 liter, terwijl een eerlijke verdeling over de wereld slechts 5.500 liter toelaat. Het totale aandeel drinkwater in de wereld komt steeds meer onder druk te staan.
En zo leren we weer wat paus Franciscus schrijft in de encycliek Laudato Si': Alles is verbonden. Ecologie heeft alles te maken met eerlijke verhoudingen in de wereld. De mensheid is één familie.
De Water Challenge is een initiatief van de Belgische ngo Join for Water.