Hoe weten we dat we God kennen? Ontdek het in nieuwe 'Golfslag'
Hoe weten we dat we God kennen? Die vraag stelt Peter Schmidt zich in het nieuwe nummer van Golfslag, meteen het laatste van 2017. De vraag komt voort uit een analyse van de Eerste brief van Johannes, die heel herkenbaar is voor hedendaagse lezers (mits wat duiding).
Voor Johannes is het duidelijk: we kunnen God enkel en alleen kennen door Jezus Christus, omdat Hij precies door zijn zelfgave duidelijk maakte wie God is.
Nee, we kennen God niet louter door de geest of verheven gedachten, maar door de concrete navolging van Jezus in onze eigen materiële werkelijkheid.
De Bijbel is geen esoterisch boek vol verheven teksten. Integendeel, je staat soms versteld van de wreedheden en banale gevoelens van hoofdpersonages. Als we Johannes goed lezen, begrijpen we beter waarom.
De geliefde apostel verzette zich in zijn schrijven tegen ontluikende opvattingen van toen, die het geloof losweekten van de historische Jezus en daarmee ook van elk concrete engagement. In zijn brief maakt Johannes duidelijk dat een leven in God nooit voorgoed verworven is, maar dat je het telkens opnieuw moet waarmaken en wel allereerst door concrete broederliefde.
Een greep uit Golfslag 4
- Kunst in de kijker - Beeldmeditatie bij Maria en het element lucht
- Overigens - Blik op nieuwe uitgaven rond het religieus leven
- Vooruitgang - Mahatma Ghandi
- Boekbespreking - Mazel tov
- Venster op de wereld - Het volk van de Masih in Pakistan, Eric Manhaeghe
- Bijbelbezinning
Ontdek Golfslag op de website van de Unie van religieuzen URV.