Wielrenner Julien Vermote over (bij)geloof in de koers (podcast)
Gastvrouw van de podcast is Ciara Goossens, radioredacteur bij Trans World Radio België van de evangelische kerk. Ze brengt het verhaal van haar ontmoeting met Julien Vermote deze week ook in Tertio. Fragementen uit die tekst vind je onder de podcast.
Kerk en koers
Bijgeloof is alomtegenwoordig in de koers, zo vertelt Julien. Een collega-renner rijdt kilometers om als hij een zwarte kat in de verte ziet. Op training welteverstaan, tijdens de koers zou dat niet slim zijn. En Italianen zouden de zotste zaken met zout doen; ze zijn kampioenen van de rituelen. Aan de Kortrijkzaan is dat niet zo besteed, maar hij zal wel bidden voor de start. Nee, niet voor de overwinning – die moet je zelf bevechten –, wel voor kracht en bescherming.
De renner komt graag in de kerk. 'Ik kan er tot mezelf komen. Ik vind het belangrijk dat te blijven doen.'
Julien Vermote: Het leven is hectisch – al is dat dit jaar een beetje anders. Dan is het goed om ergens te worden stilgezet. Toch wil hij niet dat geloven wordt herleid tot een wereldvreemde contemplatie: We hebben in Kortrijk een priester die midden tussen de mensen staat, daar heb je meer aan. Even belangrijk is dat de pastoor in zijn preek de Bijbel tot leven kan brengen. Het komt er bij hem niet vaak van zelf in de Bijbel te lezen, al heeft hij er thuis een liggen, maar hij luistert graag naar de lector en naar de uitleg die over de lezing wordt gegeven: Als het niet goed gebracht wordt, verlies je na 2 minuten je concentratie. Maar als het boeiend gepresenteerd wordt, met een zekere interactie, dan trekt dat de aandacht en ga je er meer van opsteken.
Parabel van de talenten
Of hij een favoriet Bijbelverhaal heeft? Ja, dat van de talenten. Drie mensen krijgen elk een verschillend bedrag waar ze verantwoordelijk voor zijn. De eerste doet er veel mee en verdubbelt wat hij heeft ontvangen. Ook de tweede doet het goed. Maar de derde is bang alles te verliezen en stopt zijn talent in de grond. Die was gewoon bang om zijn ene munt kwijt te raken en deed er dus niets mee. Hij past die parabel ook op zichzelf toe: Als je een talent hebt om iets te doen, dan moet je dat niet vergooien. Je kan je talent hebben, maar je moet er ook voor werken.
Je kan voor iets bidden, maar je moet er ook iets mee doen.
Wielrennen is een mooie sport maar kent ook veel risico’s. Dat werd nog eens duidelijk tijdens de Ronde van Polen waar de Nederlandse renner Fabio Jakobsen in de sprint zwaar ten val kwam met een ziekenhuisopname en een lange revalidatie tot gevolg. De klap kwam zwaar aan in de rest van het peloton. Dan kom je over de meet en dan moet je elkaar gaan helpen. In iedere ploeg was er wel iemand op een of andere manier slachtoffer van die val. Het was gewoon een ravage. Dan sta je wel even stil.
Houvast
Het geloof kan dan een houvast zijn. Iedereen heeft moeilijke momenten, maar je moet niet alleen naar de kerk gaan als je een moeilijk moment hebt en je er nood aan hebt. Het is gek als je dan niet meer gaat wanneer alles weer in orde is, vindt de wielrenner.
- Ontdek TWR België op soundcloud.
- Voor een gratis proefnummer van of een abonnement op Tertio.
- Lees het hele artikel in Tertio 1096.