Wint nobele onbekende priester de Nobelprijs voor Vrede?
Vrijdag 9 oktober wordt de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2015 bekend gemaakt. Paus Franciscus is een grote kanshebber. Ook de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege, die internationaal ruime bekendheid en erkenning verwierf voor zijn grote toewijding in de zorg voor verkrachte vrouwen in het door oorlog en straffeloosheid geteisterde Oost-Congo, staat weer op de lijst.
Onverwacht duikt op de 3de plaats (volgens Betfair) een priester uit Eritrea op. Het gaat om de 40-jarige Mussie Zerai, die zich sinds 2003 het lot aantrekt van migranten uit Afrika die in Libië of onderweg naar Europa in nood verkeren.
Van migrant tot beschermengel van vluchtelingen in nood
De bal ging aan het rollen toen een journalist hem vroeg om te vertalen bij een interview met een Eritrese vluchteling. De priester, die in het Ethiopisch college van het Vaticaan woont en werkt, is sindsdien via zijn telefoon voortdurend in contact met vluchtelingen. Vaak bellen ze hem vanuit hun bootje midden op de Middellandse Zee. Dan verwittigt de priester de Italiaanse kustwacht, die te hulp schiet. Of hij alarmeert de pers om schendingen van mensenrechten te signaleren en druk te zetten op politici.
In Libische gevangenissen staat het telefoonnummer van de priester op de muren gegrift.
Ik moedig niemand aan om naar Italië of Europa in het algemeen te komen, benadrukt de priester. De mensen die ik help, zijn in nood en vluchten voor hun leven. Zelf ontvluchtte Mussie Zerai ruim 20 jaar geleden het communistische regime van de Ethiopische dicatator Mengistu Haile Mariam, die Eritrea geannexeerd had.
Mijn migratie was luxueuzer dan die van de vluchtelingen die ik vandaag zie. De priester beschikte destijds over de nodige visa en reisde per vliegtuig. Maar hun motieven zijn dezelfde als de mijne toen, zegt hij. Ik wilde leven in een vrije en democratische samenleving om me te kunnen ontplooien en vrij te bewegen.
Agenzia Habeshia verdedigt rechten van vluchtelingen
In 2006 richtte Mussie Zerai de organisatie Agenzia Habeshia op, die opkomt voor de rechten van vluchtelingen en voor solidariteit en integratie. Het eiland Lampedusa was toen al een belangrijk toevluchtsoord voor vluchtelingen uit Noord-Afrika.
Toen het regime van Muammar Kaddafi in Libië instortte, kregen de Afrikaanse migranten die al jarenlang in dat land verbleven, het hard te verduren. Ze werden geassocieerd met het regime, omdat Kaddafi hen inzette als huurlingen. In de straffeloosheid die Libië op dit moment tekent, zijn migranten uit landen als Eritrea en Ethiopië, Somalië en zuidelijk Afrika als het ware vogelvrij verklaard.
Als ze al aan de Libische kust geraken, dan lopen ze verder gevaar tijdens hun overtocht over de Middellandse Zee. En voor de hoop om Europa te bereiken, hebben ze alles over: al wat ze bezitten, tot en met hun leven.
Het enige wat wij kunnen en moeten doen, is deze mensen geven waar ze recht op hebben: bescherming.
Mussie Zerai over Angela Merkel, ook kandidaat voor de vredesprijs
De directeur van het Vredesinstituut in Oslo (dat geen directe banden heeft met het Nobelprijscomité zelf) Kristian Berg Harpviken liet zich enkele dagen geleden ontvallen dat voor zijn part de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Nobelprijs voor de Vrede verdient. De manier waarop ze de vluchtelingencrisis aanpakte, maakt haar tot de grootste kanshebber, klonk het.
Mussie Zerai is nochtans geen grote verdediger van de Duitse aanpak. Merkel is wel bereid om 800.000 vluchtelingen te verwelkomen, maar hoe moeten die concreet tot aan de grens geraken? De priester pleit voor een humane en georganiseerde doortocht van vluchtelingen uit Griekenland en Italië naar andere delen van Europa.
In de voorbije 15 jaar zijn 25.000 vluchtelingen omgekomen in de Middellandse Zee. En wat doet Europa nu? Muren bouwen en prikkeldraad leggen. Mussie Zerai